Τρίτη 16 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΘΕΑΤΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΡΓΟ
Λήψη άμεσων μέτρων για τη θωράκιση της Δυτικής Αττικής

Τη λήψη άμεσων μέτρων για τη θωράκιση και προστασία της Δυτικής Αττικής από πυρκαγιές για το υπόλοιπο της αντιπυρικής περιόδου καθώς και την προστασία της υγείας των κατοίκων ζητά το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τους υπουργούς Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στο κείμενο της Ερώτησης που υπογράφουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστος Τσοκάνης, Θανάσης Παφίλης, Νίκος Αμπατιέλος, Γιάννης Γκιόκας, Βιβή Δάγκα, Σεμίνα Διγενή, Λιάνα Κανέλλη, Χρήστος Κατσώτης, Αφροδίτη Κτενά και Διαμάντω Μανωλάκου αναφέρεται συγκεκριμένα:

«Δραματική είναι η κατάσταση που αντιμετωπίζουν εργαζόμενοι και κάτοικοι στη Δυτική Αττική. Μόνο στον Ασπρόπυργο τις δύο τελευταίες βδομάδες του Ιουνίου έχουν προκληθεί 133 πυρκαγιές ως αποτέλεσμα των ελλείψεων σε μέτρα πρόληψης στην περιοχή.

Η πλειοψηφία αφορά πυρκαγιές σε εκτάσεις με μπάζα και σκουπίδια, σε παράνομες χωματερές, σε χώρους ανακύκλωσης και σκραπατζίδικα κ.ά. Το αποτέλεσμα είναι να μετατρέπεται κάθε τόσο η περιοχή σε πραγματικό "θάλαμο αερίων", με συνεχείς εκλύσεις τοξικών καπνών που θέτουν σε μεγάλο και άμεσο κίνδυνο την υγεία του λαού της ευρύτερης περιοχής.

Οι φωτιές αυτές, ιδιαίτερα όσες έχουν να κάνουν με χώρους "ανακύκλωσης", μόνο "αθώες" δεν είναι. Επιβεβαιώνεται ότι οι μπίζνες με τα σκουπίδια, η εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι αυτό που εκθέτει την υγεία του λαού και την ασφάλεια των εργαζομένων σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο.

Η οργή και η αγανάκτηση των κατοίκων είναι πέρα για πέρα δίκαιη, καθώς όλα αυτά συμβαίνουν στην ήδη έντονα επιβαρυμένη ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής, που εκτός των άλλων αντιμετωπίζει την ανεξέλεγκτη ρυπογόνα δραστηριότητα επιχειρηματικών ομίλων, συνεχίζεται και επεκτείνεται το έγκλημα της χωματερής της Φυλής, είναι σε ισχύ ο Περιφερειακός Σχεδιασμός για την προώθηση της καρκινογόνου καύσης των απορριμμάτων.

Επιπλέον, υπάρχουν καταγγελίες για ολόκληρες περιοχές, ακόμα και δίπλα σε εργοστάσια και αποθήκες logistics, όπου δεν έχουν γίνει οι αναγκαίοι καθαρισμοί από τις υπηρεσίες του δήμου και της Περιφέρειας, εξαιτίας και της υποστελέχωσης των αρμόδιων υπηρεσιών τους με ευθύνη της κυβέρνησης και της δημοτικής αρχής.

Ταυτόχρονα, υποστελεχωμένες παραμένουν και οι αντίστοιχες πυροσβεστικές υπηρεσίες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη συμβολή που μπορούν να έχουν στην πρόληψη αλλά και στην αντιμετώπιση μιας πυρκαγιάς.

Ο λαός της Δυτικής Αττικής εδώ και χρόνια βλέπει να υποβαθμίζεται όλο και περισσότερο η περιοχή του και η ζωή του με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων. Να ζει με τον καρκίνο της "νόμιμης" και των παράνομων χωματερών, με τον κίνδυνο ενός μεγάλου βιομηχανικού ατυχήματος εξαιτίας της απουσίας ουσιαστικών μέτρων πρόληψης και προστασίας, να βιώνει τις συχνές πυρκαγιές σε διάφορα εργοστάσια ανακύκλωσης που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, να ζει με τον κίνδυνο της πλημμύρας και της φωτιάς εξαιτίας της παντελούς έλλειψης μέτρων αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής θωράκισης της περιοχής. Βιώνει τις τεράστιες ελλείψεις και την υποστελέχωση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και το Θριάσιο Νοσοκομείο, το μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο της περιοχής.

Με βάση τα παραπάνω, ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. υπουργοί ποια μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση:

- Για την άμεση θωράκιση και προστασία της Δυτικής Αττικής από πυρκαγιές για το υπόλοιπο της αντιπυρικής περιόδου.

- Για τη στελέχωση των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών με επαρκές προσωπικό με μόνιμη και σταθερή εργασία, με πλήρη δικαιώματα και με σύγχρονο εξοπλισμό.

- Για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και ασφάλειας εργαζομένων και κατοίκων, για την προστασία του περιβάλλοντος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ