Τρίτη 16 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Διεργασίες «με νέα προσέγγιση και έμφαση στη γεωπολιτική διάσταση»

Με μπούσουλα την «ανάδειξη» της Κύπρου σε «πυλώνα σταθερότητας» των ευρωατλαντικών σχεδίων η Λευκωσία

Από τη συνάντηση των υπουργών Αμυνας Ελλάδας - Κύπρου
Από τη συνάντηση των υπουργών Αμυνας Ελλάδας - Κύπρου
Νέος γύρος και επίσημων συνομιλιών στο Κυπριακό βρίσκεται στα σκαριά, με φόντο επισημάνσεις για τα «οφέλη» που θα είχαν σχετικές εξελίξεις για «τη σταθερότητα και την ασφάλεια» στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, όπως βαφτίζονται τα ευρωατλαντικά σχέδια που βάζουν μπουρλότο στην περιοχή, αλλά και τους ρόλους που η Κύπρος αναλαμβάνει σε αυτά.

Μετά και τις νέες συναντήσεις που είχε τις τελευταίες βδομάδες σε Λευκωσία, Αθήνα και Αγκυρα η Μαρία Ανχελα Ολγκίν, προσωπική απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, αλλά και αυτή που είχαν Μητσοτάκης - Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, «τρέχουν» σενάρια ακόμα και για σύγκληση «άτυπης πενταμερούς» ίσως μέχρι τα τέλη του χρόνου, όπως ανέφερε και η «Καθημερινή», επικαλούμενη «καλά ενημερωμένες πηγές» και περιγράφοντας τον Σεπτέμβρη ως «περίοδο κινητικότητας για την άρση του αδιεξόδου των συνομιλιών».

Μιλώντας πρόσφατα σε εκδήλωση του ΕΚΠΑ, ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι «ο μόνος δρόμος (σ.σ. για τη λύση του Κυπριακού) είναι η εντατικοποίηση των προσπαθειών μας, η σωστή ανάγνωση των διεθνών εξελίξεων, η κατανόηση των γεωστρατηγικών ισορροπιών, η θωράκιση της διεθνούς υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσω της ενίσχυσης όλων των παραγόντων ισχύος του κράτους και η ανάδειξη του ρόλου της ως πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας στην τόσο σημαντική περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής».

Επιπλέον, σε συνέντευξή του υποστήριξε ότι «με μια νέα προσέγγιση και μεγαλύτερη έμφαση στη γεωπολιτική διάσταση του Κυπριακού, μπορούμε να καταλήξουμε σε μία λύση αποδεκτή από όλους», συμπληρώνοντας δε ότι η χώρα του «μπορεί να προσφέρει προστιθέμενη αξία» στην ΕΕ. Ανάμεσα σε άλλα ο Ν. Χριστοδουλίδης ανέφερε ακόμα ότι «η σχέση μας με τις ΗΠΑ βρίσκεται στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο» και υπογράμμισε πως «η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μία από τις ελάχιστες χώρες που ενώ δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, έχει έναν στρατηγικό διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες», ανακοινώνοντας μάλιστα ότι «το 2025 αναμένονται ακόμα περισσότερες σχετικές ανακοινώσεις όσον αφορά τις αμερικανο-κυπριακές θέσεις».

Στο μεταξύ, τις προσπάθειες διεθνούς αναβάθμισης των κατοχικών αρχών επιβεβαίωσε και η συνάντηση, την περασμένη βδομάδα, του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών (ΟΤΚ - Τουρκία, Αζερμπαϊτζάν, Καζακστάν, Κιργιστάν, Ουζμπεκιστάν), όπου το ψευδοκράτος συμμετείχε ως «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», καθώς έχει γίνει δεκτό ως «παρατηρητής» τα τελευταία χρόνια.

Οπως δήλωσε και ο κατοχικός «υπουργός δημοσίων έργων και μεταφορών», Ερχάν Αρικλί, η «κυβέρνηση» Τατάρ έχει κάνει αίτηση να περιληφθεί το κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου στο πρόγραμμα «Αδελφοί Λιμένες» του ΟΤΚ, κάτι που - συνέχισε - θα ωφελήσει όλα τα μέλη του Οργανισμού και θα συμβάλει στην «παγκόσμια σταθερότητα», ενώ σε σχετικό αίτημα που υποβλήθηκε αναφέρεται και ότι δεν υπάρχει καμία επίσημη απόφαση της ΕΕ για «εμπάργκο» στα λιμάνια του ψευδοκράτους.

Ολα αυτά ενώ σε δικές του δηλώσεις για το ενδεχόμενο νέων συνομιλιών, ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ επανέλαβε ότι «δεν είναι ανοιχτή για παζάρεμα η κυριαρχία μας, δεν έχουμε άλλη επιλογή από τη λύση δύο κρατών και την ενίσχυση της ΤΔΒΚ», κατηγορώντας την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι «θεωρεί μειονότητα τους Τουρκοκύπριους». Για τη συνάντησή του με την Ολγκίν, ανέφερε ότι η απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ «έδειξε κατανόηση» σε αιτήματα που επανέφερε ο ίδιος για την υλοποίηση απευθείας πτήσεων από και προς το ψευδοκράτος και απευθείας εμπορίου, καθώς και για άρση των «εμπάργκο» σε αθλητικές διοργανώσεις.

Στην Κύπρο ο Ν. Δένδιας

Επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποίησε χτες ο Ελληνας υπουργός Αμυνας Νίκος Δένδιας, όπου είχε συνάντηση και με τον ομόλογό του Βασίλη Πάλμα. Οπως δήλωσε ο Ν. Δένδιας, «υπογραμμίσαμε την ανάγκη περαιτέρω εμβάθυνσης των αμυντικών μας σχέσεων εντός της ΕΕ, όπως επίσης για ενώσεις άλλων σχημάτων, τριμερών και πολυμερών, όπου μετέχουμε μαζί. Συμμεριζόμαστε την άποψη ότι η ΕΕ πρέπει να δημιουργήσει έναν ισχυρό αμυντικό βραχίονα, έναν βραχίονα ικανό να υπερασπίσει καταρχήν τον ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο, αλλά - θέλω να πάω και ένα βήμα πιο πέρα - και ό,τι εκφράζει αυτός ο χώρος».

Χαρακτηρίζοντας τις δύο χώρες «πυλώνες σταθερότητας και ασφάλειας», ο Ελληνας υπουργός Αμυνας τόνισε πως «εργαζόμαστε μαζί για την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην ευρύτερη περιοχή», μέσα και από τη συμμετοχή στις «Aspides», «τη μεγαλύτερη ναυτική επιχείρηση αμυντικού χαρακτήρα που έχει πραγματοποιήσει στην ιστορία της η ΕΕ», όπως περιέγραψε την επιχείρηση με την οποία οι δύο λαοί εμπλέκονται ακόμα βαθύτερα στις επικίνδυνες ιμπεριαλιστικές κόντρες. Αναφερόμενος δε στο «σχέδιο Amalthea», με το οποίο η Κύπρος πρωτοστάτησε στον διάδρομο μεταφοράς «ανθρωπιστικής βοήθειας» προς τη Γάζα, ο Ν. Δένδιας υπογράμμισε την «ετοιμότητα της Ελλάδας να βοηθήσει με πλοία του ελληνικού στόλου για τη μεταφορά τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης στη Γάζα», ανέδειξε δηλαδή σχέδια περαιτέρω ανάμειξης της ελληνικής αστικής τάξης στους πολύπλευρους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς, ευρύτερα για την περιοχή, την ώρα που η κυβέρνηση στηρίζει ολόπλευρα το ισραηλινό κατοχικό κράτος - μακελάρη του Παλαιστινιακού λαού.

Σχολιάζοντας επίσης τη χτεσινή συμπλήρωση 50 χρόνων από το πραξικόπημα κατά της κυβέρνησης Μακαρίου, ο Ν. Δένδιας είπε ότι «ο διχασμός, γνωστός σε εμάς τους Ελληνες ιστορικά, μας κατατρέχει πάντα, αποτελεί ικανή και επαρκή συνθήκη εθνικής συμφοράς και συντριβής», επιχειρώντας να κρύψει όπως - όπως τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, που φέρνουν τραγωδίες.

Στο μεταξύ, το Σάββατο αναμένεται στο νησί και ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να παραστεί σε εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή του 1974. Την ίδια μέρα ο Ερντογάν θα είναι στα Κατεχόμενα, σε φιέστες του ψευδοκράτους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνάντηση των Γκουτέρες - Τατάρ αύριο στη Νέα Υόρκη (2024-04-04 00:00:00.0)
Για αναζήτηση «δημιουργικότητας» μιλά ο Τατάρ (2021-10-01 00:00:00.0)
Μισέλ και ντερ Λάιεν πάνε Αγκυρα στις 6/4 (2021-03-30 00:00:00.0)
«Τρέχουν» διεργασίες για την άτυπη πενταμερή (2021-01-14 00:00:00.0)
Νέα NAVTEX για «Μπαρμπαρός» και «νέες ιδέες» για Κυπριακό (2020-11-05 00:00:00.0)
Προκλήσεις και τετελεσμένα δημιουργεί η Τουρκία (2019-08-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ