Τρίτη 16 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
«Σε τεντωμένο σκοινί» μέχρι το καταστατικό συνέδριο

Βαθαίνει μέρα με τη μέρα το ρήγμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με ολοένα και περισσότερους να προεξοφλούν νέα διάσπαση στο καταστατικό συνέδριο του Οκτωβρίου, πολύ περισσότερο αν οι κάλπες στο ΠΑΣΟΚ αναδείξουν, μαζί με νέο πρόεδρο, και ισχυρό το αίτημα για σύμπραξη των δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας.

Σήμερα επαναλαμβάνεται η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, που είχε διακοπεί την περασμένη βδομάδα, με κύριο θέμα συζήτησης τα οικονομικά του κόμματος και κατ' επέκταση το κλείσιμο της «Αυγής» και τις απολύσεις στο κομματικό ραδιόφωνο.

Καθημερινά επιβεβαιώνεται ότι ο καβγάς γίνεται «για το πάπλωμα», καθώς όλοι ομνύουν στη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, αλλά η κάθε πλευρά με τους δικούς της όρους. Ο Στ. Κασσελάκης έχει εξηγήσει ότι επιθυμεί να ηγηθεί του όποιου σχήματος προκύψει, κάτι που η ομάδα των 87, που αναφέρεται στον Αλ. Τσίπρα, γνωρίζει ότι δεν θα γίνει δεκτό από το ΠΑΣΟΚ.

Ζητούμενο όλων είναι η ανάκτηση της ικανότητας της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας να χειραγωγεί λαϊκές δυνάμεις με νέες αυταπάτες, και το όχημα που θα την επαναφέρει σε κυβερνητική τροχιά, έχοντας αναβαπτιστεί στην κολυμπήθρα της ενιαίας κεντροαριστεράς. Ο Στ. Κασσελάκης σε συνέντευξή του στη «Real News» παραδέχτηκε ότι αν στην Ελλάδα το μπόνους εδρών δινόταν σε συνασπισμό κομμάτων, τότε δεν θα είχε κανέναν δισταγμό να προχωρήσει σε μια εκλογική σύμπραξη με το ΠΑΣΟΚ.

Το παράδειγμα της Γαλλίας προτάσσει ο Ν. Παππάς, και σε συνέντευξή του στην «Απογευματινή» αναφέρει «οι Γάλλοι επιβράβευσαν τα πολιτικά αντανακλαστικά των κομμάτων της Αριστεράς (...) έδωσαν ένα πολύ σοβαρό πολιτικό μάθημα. Και σε εμάς, στην Ελλάδα (...) Η πρόταση για προγραμματική σύγκλιση και εκλογική συνεργασία των συγκροτημένων πολιτικών προοδευτικών δυνάμεων της Ελλάδας .(...) που αφορά κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, κυοφορείται εδώ και πολύ καιρό ως ιδέα (...) το κόμμα μας θα προχωρήσει συγκροτημένα (...) θα ανοίξει την πόρτα μιας μεγάλης εκλογικής συμμαχίας με τις προοδευτικές δυνάμεις».

Από τη συζήτηση δεν απουσιάζει η Νέα Αριστερά, που πολλοί την υποδεικνύουν ως τη στέγη για το νέο κύμα αποχωρήσεων που προεξοφλούν ότι θα χτυπήσει τον ΣΥΡΙΖΑ και η οποία μάλιστα διοργανώνει εκδήλωση σήμερα για το «Λαϊκό Μέτωπο στη Γαλλία» ως «παράδειγμα για όλη την Ευρώπη». Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα γίνουν και παρεμβάσεις από στελέχη του γαλλικού «Νέου Λαϊκού Μετώπου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ