Τρίτη 16 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΥΠΡΟΥ»
Ανακοίνωση για τα 50 χρόνια από το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή

«Το προδοτικό πραξικόπημα και η τουρκική εισβολή τον μαύρο Ιούλη του 1974 δεν ήταν "κεραυνός εν αιθρία". Η χούντα των Αθηνών και η ΕΟΚΑ Β' άνοιξαν την κερκόπορτα στον Αττίλα, εκτελώντας το έγκλημα ενάντια στην Κύπρο και στον κυπριακό λαό. Ενα έγκλημα αποτέλεσμα μιας μακρόχρονης διεργασίας από τους πιο σκοτεινούς κύκλους των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Διχοτομικά σχέδια, "διπλές ενώσεις", απόπειρες φυσικής εξόντωσης του Προέδρου Μακαρίου και μια σειρά μεθοδεύσεων οδήγησαν στο αποκορύφωμα της προδοσίας της χούντας και της ΕΟΚΑ Β', που παρέδωσαν τη μισή Κύπρο στην Τουρκία».

Τα παραπάνω τονίζονται στην ανακοίνωση που εξέδωσε για τα 50 χρόνια από το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή το Σωματείο «Κομμουνιστική Πρωτοβουλία Κύπρου, για την ανασυγκρότηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος».

«Τιμούμε τη μνήμη όσων αντιστάθηκαν στο προδοτικό πραξικόπημα (...) τους κομμουνιστές και τους δημοκράτες αντιστασιακούς που έδωσαν μια άνιση μάχη ενάντια στα υποχθόνια πλάνα των ιμπεριαλιστών. 50 χρόνια μετά, η αναγκαιότητα για κοινή πάλη όλων των Κυπρίων ενάντια στον ιμπεριαλισμό και στην κατοχή είναι επίκαιρη όσο ποτέ άλλοτε. Απέναντι στις σειρήνες του φασισμού και του σοβινισμού, ένθεν κακείθεν του κατοχικού συρματοπλέγματος, αλλά και απέναντι στις σειρήνες της υποταγής σε ιμπεριαλιστικές διευθετήσεις που κάθε άλλο παρά λύνουν το Κυπριακό προς όφελος του λαού μας. Είναι το ίδιο το ΝΑΤΟ που, στηρίζοντας την κατοχική δύναμη ξανά, έχει προκλητικά καταγράψει στους χάρτες του την Κύπρο με συντεταγμένες αντί με όνομα, με πρόταση φυσικά των ΗΠΑ!», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Η «Κομμουνιστική Πρωτοβουλία Κύπρου» καλεί τον λαό του νησιού να δώσει την κοινή πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό για λύση υπέρ των λαϊκών συμφερόντων, καθώς όπως σημειώνει «τα θεμέλια λύσης του Κυπριακού δεν μπορούν και δεν πρέπει να περιλαμβάνουν στοιχεία διαχωρισμού (...) Στην αναγκαία και επιτακτική λύση θα πρέπει να τίθεται ως προαπαιτούμενο ο λαός, Ε/Κ, Τ/Κ, Αρμένιοι, Μαρωνίτες, Λατίνοι να είναι κυρίαρχος αφέντης σε μια ακέραιη, ανεξάρτητη, ελεύθερη από εγγυητές, ξένα στρατεύματα και διαχωρισμούς, επανενωμένη πατρίδα».

«Στόχος μας» - συνεχίζει - «είναι η κοινή αντικατοχική πάλη Ε/Κ και Τ/Κ με κατεύθυνση ενάντια στον ιμπεριαλισμό, με μπροστάρη την εργατική τάξη, για μια πραγματική λύση του Κυπριακού, που θα είναι προς όφελος του λαού μας, και όχι ένα κλείσιμο του Κυπριακού προς όφελος των ιμπεριαλιστών και της αστικής τάξης».

Και καταλήγει με την επισήμανση ότι «η μήτρα που γεννά το κυπριακό πρόβλημα, αλλά και κάθε άλλη ιμπεριαλιστική επί Γης επέμβαση, είναι η ίδια (...) Παλεύουμε για να δημιουργηθεί με τον λαϊκό αγώνα το έδαφος για απελευθέρωση της σκλαβωμένης πατρίδας και επανένωση του λαού μας. Η πάλη για το Κυπριακό πρόβλημα είναι άρρηκτα δεμένη με την πάλη της εργατικής τάξης και των συμμάχων της, συνολικά του μαζικού λαϊκού κινήματος, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την κατάργηση της ταξικής σκλαβιάς, της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, αυτής που συνεχώς θα γεννά νέες κρίσεις, πολέμους, εθνικούς διαχωρισμούς, μοιρασμένες πατρίδες, αδικία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ