Τρίτη 16 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την τηλεθέρμανση

Με μαχητική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία της Πτολεμαΐδας και πορεία προς το δημαρχείο Εορδαίας, ο εργαζόμενος λαός της περιοχής απαίτησε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία της τηλεθέρμανσης, καμία αύξηση στην τιμή της και επέκτασή της και σε άλλους οικισμούς.

Τη συγκέντρωση, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, οργάνωσαν το Σωματείο Εργαζομένων και Εργατοτεχνιτών στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ), το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων Υπηρεσιών Εορδαίας (ΣΕΥΠΕ) και τα Σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ και ΠΑΣΑΣ ΔΕΗ.

Με τα πανό και τα συνθήματά του, ο λαός ανέδειξε ότι θέρμανση και ρεύμα είναι κοινωνικά αγαθά και όχι εμπόρευμα και πρόβαλε τις διεκδικήσεις του.

Οι εκπρόσωποι των σωματείων αναφέρθηκαν στις εξελίξεις. Σημείωσαν ότι το κλείσιμο των ΑΗΣ που τροφοδοτούν την τηλεθέρμανση, η πολιτική μετατροπής του αγαθού της τηλεθέρμανσης σε εμπόρευμα μέσα από τις δημοτικές επιχειρήσεις, οδήγησαν να είναι στον αέρα η λειτουργία της και ως μόνος τρόπος για την εξασφάλιση της να προβάλλεται η υπέρογκη αύξηση της τιμής της.

Ο ΑΗΣ Καρδιάς έχει κλείσει, επιβαρύνοντας την τηλεθέρμανση με το υπέρογκο κόστος των ηλεκτρολεβήτων, αφού η «Πτολεμαΐδα 5» καθυστέρησε την έναρξη λειτουργίας της, εκτινάσσοντας τα χρέη της ΔΕΤΗΠ προς τη ΔΕΗ ΑΕ, η οποία με εξώδικο απαιτεί από τη Δημοτική Επιχείρηση Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας (ΔΕΤΗΠ) 92 εκατομμύρια ευρώ, ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την τιμή όπου θα πουλάει η ΔΕΗ ΑΕ στις τηλεθερμάνσεις της περιοχής.

Ακόμα, δεν έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση των έργων υποδομής για διασύνδεση των συστημάτων Κοζάνης, Πτολεμαΐδας και Αμυνταίου, ενώ ενδεχομένως υπάρχουν τεχνικά ζητήματα που δημιουργούν καθυστερήσεις.

Κατήγγειλαν επίσης την από κοινού μεθόδευση κυβέρνησης, ΔΕΗ και δήμου Εορδαίας με στόχο να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι τους στην τσέπη του λαού.

Οι εργαζόμενοι στέκονται απέναντι σε όσους στηρίζουν την πολιτική της «πράσινης» μετάβασης και την κερδοφορία των ομίλων, και απαιτούν:

Ούτε μία μέρα χωρίς τηλεθέρμανση. Να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία της.

Καμία αύξηση της τιμής της τηλεθέρμανσης. Επέκτασή της και σε άλλους οικισμούς.

Να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους, με τις απαραίτητες περιβαλλοντικές αναβαθμίσεις, οι ΑΗΣ και τα ορυχεία της περιοχής.

Να μην πειραχτούν τα δικαιώματα των εργαζομένων στη ΔΕΤΗΠ. Καμία σκέψη για ιδιωτικοποίηση με οποιαδήποτε μορφή (ΣΔΙΤ κ.λπ.).

Να μη χαθούν άλλες θέσεις εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ