Τρίτη 16 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Η μαγική εικόνα της κυβέρνησης και η οδυνηρή πραγματικότητα για τους αυτοαπασχολούμενους

Σε πρόσφατη εκδήλωση της ΓΣΕΒΕΕ, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Θεοδωρικάκος παρουσίασε μια εικόνα που απέχει έτη φωτός από την οδυνηρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και πολύ μικρές επιχειρήσεις: Υπερφορολόγηση, χρέη, νέα αδιέξοδα που προκύπτουν από το χαμηλότερο εισόδημα σε συνθήκες αυξημένου κόστους λειτουργίας των μικροεπιχειρήσεων και της ακρίβειας που συρρικνώνει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

* * *

Τα στοιχεία μιλάνε από μόνα τους:

-- Για σχεδόν τις μισές πολύ μικρές επιχειρήσεις, χωρίς προσωπικό ή με ετήσιο τζίρο έως 50.000 ευρώ, ο κύκλος εργασιών τους μειώθηκε το β εξάμηνο του 2023.

-- Για πάνω από τις μισές επιχειρήσεις μικρότερου μεγέθους, δεν υπάρχουν καθόλου ταμειακά διαθέσιμα ή αυτά επαρκούν το πολύ για έναν μήνα.

-- Πάνω από 1 στις 3 μικρομεσαίες επιχειρήσεις έκλεισαν το 2023 με ζημιές, σε χρονιά που η κυβέρνηση πανηγύριζε για τους ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται και από τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων που κατατίθενται αυτή την περίοδο:

Στις σχεδόν 300 χιλιάδες φορολογικές δηλώσεις που είχαν υποβληθεί από ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, το 54% δήλωσαν εισόδημα χαμηλότερο από το ελάχιστο τεκμαρτό, παρά τις απειλές και τον φόβο των ελέγχων. Ο νέος γύρος της φοροληστείας της κυβέρνησης, με την εφαρμογή του ν. 5073/2023 (με την τεκμαρτή φορολόγηση και την υποχρεωτική εφαρμογή των myData), έχει οδηγήσει χιλιάδες μικρούς επαγγελματίες σε απόγνωση για το πώς θα πληρώσουν φόρους για ανύπαρκτα εισοδήματα.

Αν σε αυτά προστεθούν οι προηγούμενοι γύροι φοροληστείας από όλες τις τελευταίες κυβερνήσεις, με την κατάργηση του αφορολόγητου και τη φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, το τέλος επιτηδεύματος, τον ΕΝΦΙΑ, τους άλλους άδικους έμμεσους φόρους, αν προστεθεί η αύξηση του κόστους λειτουργίας κατά 35% την τελευταία 3ετία, αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν είναι παράξενο που το 35,7% των ιδιοκτητών μικρομεσαίων επιχειρήσεων θεωρεί αρκετά ή πολύ πιθανό να διακόψει τη λειτουργία του.

Αλλωστε, ο βραχνάς των χρεών ως αποτέλεσμα των αντιλαϊκών πολιτικών παραμένει για σχεδόν 1 στις 3 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ακόμα περισσότερο για τις μικρότερες εξ αυτών, ενώ οι απειλές των 11.000 πλειστηριασμών που είναι να γίνουν το δεύτερο εξάμηνο του 2024, αφορούν εκατοντάδες αυτοαπασχολούμενους. Δεν είναι τυχαίο ότι όλο και πυκνώνουν οι κινητοποιήσεις ενάντια σε πλειστηριασμούς σπιτιών και μαγαζιών μικροεπαγγελματιών τις τελευταίες βδομάδες (βλέπε Ελευσίνα, Μενίδι κ.α.).

* * *

Στην ίδια εκδήλωση στον υπουργό Ανάπτυξης ξέφυγε μια μισή αλήθεια, όταν είπε πως «στηρίζουμε τη μεσαία επιχειρηματικότητα, γιατί είναι η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων». Μισή αλήθεια, γιατί πράγματι μαζί με τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, που δέχονται πολύπλευρη στήριξη από την κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και από τις προηγούμενες των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, με χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ, με τους αναπτυξιακούς νόμους, με δεκάδες φοροαπαλλαγές, στηρίζονται με παρόμοια εργαλεία και οι μεσαίες επιχειρήσεις.

Αλλά ποιες είναι οι μεσαίες επιχειρήσεις, με βάση τον ορισμό της ΕΕ; Είναι αυτές με 50 έως 249 άτομα προσωπικό... δηλαδή μεγάλες, καπιταλιστικές επιχειρήσεις για τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας. Είναι ψέμα φυσικά ότι οι μεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα «είναι η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων». Η συντριπτική πλειονότητα είναι οι αυτοαπασχολούμενοι χωρίς προσωπικό και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν από έναν έως 3 εργαζόμενους, που ξεπερνούν το μισό εκατομμύριο στο σύνολο των απασχολούμενων στη χώρα.

Ισως, ο κύριος υπουργός στο μυαλό του έχει ήδη συρρικνώσει αυτόν τον αριθμό, μιας και αυτό αποτελεί δηλωμένο στρατηγικό στόχο της ΕΕ, των επιχειρηματικών ομίλων, των κομμάτων του συστήματος, γιατί αποτελούν «διαρθρωτικό πρόβλημα» ή «ανταγωνιστικό μειονέκτημα» της ελληνικής οικονομίας, όπως λένε.

* * *

Οι δεκάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι που συσσωρεύουν νέα προβλήματα και αδιέξοδα ακόμα και σε περιόδους ανοδικών ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας, έχουν κάθε συμφέρον να γυρίσουν την πλάτη τόσο στην κυβέρνηση της ΝΔ, που φτιάχνει μαγικές εικόνες για να παραπλανήσει, όσο και σε νέες αυταπάτες ότι λύσεις μπορούν να προκύψουν από ξαναζεσταμένες σούπες της «κεντροαριστεράς».

Η λύση βρίσκεται στη συμπόρευση με το ΚΚΕ, σε κοινή δράση στο κίνημα, στα σωματεία των επαγγελματιών, γιατί τα λαϊκά προβλήματα είναι εδώ και οξύνονται και απαιτούν οργάνωση, πάλη και διεκδίκηση. Γιατί έχει καταρριφθεί ο μύθος ότι μπορούν οι αυτοαπασχολούμενοι να «ευημερούν», συνυπάρχοντας «αρμονικά» με την κυριαρχία των μονοπωλίων, είτε σε περίοδο ανάπτυξης είτε σε περίοδο κρίσης!

Με αλλαγή των συσχετισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα, ώστε να παραμεριστούν τόσο συνδικαλιστικές ηγεσίες που απροκάλυπτα βάζουν πλάτη στην κυβερνητική πολιτική της ΝΔ, όπως η πλειοψηφία της ΕΣΕΕ, όσο και αυτές που έχουν αναλάβει εργολαβικά - όπως η πλειοψηφία της ΓΣΕΒΕΕ - να διαμορφώσουν το σοσιαλδημοκρατικό αφήγημα μιας ανύπαρκτης «πιο δίκαιης ρύθμισης της αγοράς», με το κράτος να κάνει τον «αποτελεσματικό διαιτητή» μεταξύ των επιχειρηματικών μεγαθήριων και τον μικρό επαγγελματία, και έτσι να «κερδίζουν όλοι» από έναν «δίκαιο ανταγωνισμό».


Χάρης Βουρδουμπάς
Μέλος του Τμήματος ΕΒΕ της ΚΕ του ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ