Πέμπτη 5 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Νέα NAVTEX για «Μπαρμπαρός» και «νέες ιδέες» για Κυπριακό

Στιγμιότυπο από την προχτεσινή συνάντηση στη Λευκωσία

Copyright 2020 The Associated

Στιγμιότυπο από την προχτεσινή συνάντηση στη Λευκωσία
Οι τουρκικές προκλήσεις αλλά και η όξυνση του παζαριού εξακολουθούν να δίνουν τον τόνο των πυκνών εξελίξεων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, καθώς προχτές το βράδυ η Αγκυρα εξέδωσε νέα NAVTEX για νέες έρευνες του «Μπαρμπαρός». Η ναυτική οδηγία αφορά έρευνες σε περιοχή εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας, μέχρι και τις 16 Φλεβάρη 2021 (!) και εκδόθηκε λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση της πρώτης συνάντησης του Κύπριου Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, και του νέου ηγέτη του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ.

Το Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέδωσε δική του NAVTEX, ξεκαθαρίζοντας ότι η τουρκική NAVTEX για το «Μπαρμπαρός» και τα υποστηρικτικά του πλοία «TANUX 1» και «APOLLO MOON» αναφέρεται σε μη εξουσιοδοτημένη και παράνομη επιχείρηση στην ΑΟΖ και στην υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας, καταγγέλλοντας «ενέργεια που αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των διαδικασιών θαλάσσιας ασφάλειας και είναι επίσης ποινικό αδίκημα με βάση τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας» και απαιτώντας άμεσο τερματισμό των παράνομων ενεργειών.

Στο μεταξύ, η προχτεσινοβραδινή συνάντηση Αναστασιάδη - Τατάρ επιβεβαίωσε πόσο καθοριστικά θα επιδράσουν και στο Κυπριακό οι ενεργειακοί σχεδιασμοί σε όλη την περιοχή, που με τη σειρά τους φυσικά αποτελούν κομμάτι ενός ευρύτερου παζλ γεωπολιτικών ανταγωνισμών.

Ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών σημείωσε ότι οι δύο πλευρές εξέφρασαν αποφασιστικότητα να ανταποκριθούν θετικά στη σύγκληση «μιας άτυπης 5+ συνάντησης (...) σε μια ευνοϊκή ατμόσφαιρα και σε κατάλληλο στάδιο».

Ο Κύπριος Πρόεδρος είπε ότι η συνάντηση έγινε σε «φιλική ατμόσφαιρα», αναφέροντας ότι μεταξύ άλλων θεμάτων κυριάρχησαν τόσο το θέμα των Βαρωσίων όσο και εκείνο των υδρογονανθράκων.

Από τη δική του μεριά, ο Τατάρ δήλωσε ανοιχτά ότι είναι ώρα να συζητηθούν «νέες ιδέες στο τραπέζι» και πρόσθεσε ότι ο ίδιος έθεσε με επιμονή την ανάγκη να τερματιστεί η «απομόνωση των Τουρκοκυπρίων», υποστηρίζοντας ότι η μη αναγνώριση του ψευδοκράτους συνιστά καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μίλησε για «καλή θέληση», με την οποία «η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να παρακαθίσει σε κάθε είδους συνάντηση», ώστε «να κάνουμε αυτό που μας αναλογεί», επαναλαμβάνοντας ότι πρόκειται για «μια εθνική υπόθεση, εδώ και χρόνια, των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκικής Δημοκρατίας». Τόνισε ότι σε μια πενταμερή συνάντηση «θα εκφράσουμε τις δικές μας ιδέες, απόψεις για τη διαδικασία και πως μπορεί να υπάρξει μια φόρμουλα για δύο κράτη που θα ζήσουν δίπλα δίπλα. Αυτό ευχόμαστε να πετύχουμε. Φυσικά και δεν αναμένεται η θετική ανταπόκριση της άλλης πλευράς σε αυτό. Εχουν κι αυτοί τις δικές τους σκέψεις».

Αργότερα, η «προεδρία της "Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου"» εξέδωσε και γραπτή ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία στη συνάντηση ο Τατάρ τόνισε ότι «στην Κύπρο υπάρχουν δύο λαοί που έχουν τα δικά τους κράτη» και «μοιραζόμαστε αυτό το νησί».

Λύσεις «win win» και συνιδιοκτησίας

Συμπλήρωσε ότι πρέπει να συζητηθούν «νέες ιδέες, έξω από καλούπια» και ότι «πρέπει να δημιουργήσουμε μια σχέση συνεργασίας για να ζήσουμε δίπλα δίπλα. Γι' αυτό πρέπει να μπούμε σε έναν εποικοδομητικό διάλογο, που θα βασίζεται στη συνεργασία και θα πρέπει να σέβεται το ισότιμο "στάτους" (σ.σ. που θα έχουν οι δύο πλευρές) ως οι κοινοί ιδιοκτήτες αυτού του νησιού». Ανάμεσα σε άλλα ανέφερε ότι «πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε έξω από τα καλούπια, ώστε να διευκολύνουμε ένα αποτέλεσμα που θα είναι πραγματικό και στη βάση του "win win" (αμοιβαίου οφέλους). Από το 1960 μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει πολλά και υπάρχουν νέες πραγματικότητες».

Σημειωτέον ο Τατάρ στάθηκε και στη σημασία των μέτρων που θα αυξήσουν την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών και των μηχανισμών για «μια περιεκτική συνεργασία». «Υπό αυτή την έννοια, συνέχισε, η πρότασή μας για τις έρευνες, την εκμετάλλευση και τα οφέλη από τους υδρογονάνθρακες, είναι ακόμα στο τραπέζι. Αυτή θα συμβάλει στη δημιουργία ενός απτού μηχανισμού συνεργασίας για την αμοιβαία ευμάρεια». Είπε ακόμα ότι στις «νέες ιδέες» στις οποίες πρέπει να δοθεί προτεραιότητα είναι η «κυριαρχική ισότητα» των δύο πλευρών στο νησί, επιμένοντας ότι «το να μείνουμε κολλημένοι στην αποτυχία του παρελθόντος δεν θα βοηθήσει να υπάρξουν ρυθμίσεις βιώσιμες και πραγματικές, που θα αντιμετωπίζουν τις ανάγκες του νησιού και της περιοχής».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Τρέχουν» διεργασίες για την άτυπη πενταμερή (2021-01-14 00:00:00.0)
Τουρκικές προκλήσεις εν μέσω νέων επαφών (2019-11-16 00:00:00.0)
Ενταση διεργασιών με μοχλό και τους υδρογονάνθρακες (2019-09-05 00:00:00.0)
Προκλήσεις και τετελεσμένα δημιουργεί η Τουρκία (2019-08-24 00:00:00.0)
Τουρκικές NAVTEX για γεωτρήσεις και ασκήσεις (2018-11-16 00:00:00.0)
Κλιμακώνεται η τουρκική προκλητικότητα (2015-01-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ