Πέμπτη 5 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΑΝΔΗΜΙΑ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
Εκρηκτική έξαρση της πανδημίας και «ασφυξία» στις ΜΕΘ ενώ παραμένει απροστάτευτος ο λαός

Σε νέο lockdown προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ενώ απορρίπτει τις διεκδικήσεις για άμεση ενίσχυση του συστήματος Υγείας

Νέα εκτόξευση σε κρούσματα κορονοϊού, θανάτους και διασωληνωμένους καταγράφηκε χτες στη χώρα, με την «ασφυξία» στις ΜΕΘ και συνολικά στα υποστελεχωμένα δημόσια νοσοκομεία να αυξάνεται συνεχώς.

Οι εξελίξεις αναδεικνύουν με τραγικό τρόπο τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, που άφησε τους εργαζόμενους και το λαό εκτεθειμένους, χωρίς πραγματική θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, χωρίς επίταξη των μεγάλων ιδιωτικών μονάδων Υγείας, χωρίς ουσιαστικά μέτρα για την προστασία του λαού και της νεολαίας στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σχολεία κ.ο.κ., συνεχίζοντας και μέσα στη πανδημία την εγκληματική πολιτική όλων των κυβερνήσεων του κεφαλαίου, με «πυξίδα» τη λογική «κόστους - οφέλους» για τους επιχειρηματικούς ομίλους και τα κέρδη τους.

Σε ένα τέτοιο φόντο και χωρίς να σκοπεύει να προχωρήσει σε τίποτα από τα παραπάνω, ακόμα και με την τωρινή μεγάλη έξαρση της πανδημίας, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης θα προχωρήσει σήμερα στις 12 μ. σε ανακοινώσεις για νέα εκτεταμένα περιοριστικά μέτρα, με το καθολικό lockdown σε όλη τη χώρα να προβάλλει ως το πιο πιθανό, μετά και τα όσα ανέφερε σε χτεσινοβραδινή του συνέντευξη ο υπουργός Υγείας. Στην κυβερνητική ενημέρωση θα συμμετάσχει και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σ. Τσιόδρας.

Νέα επιδείνωση με 2.646 κρούσματα, 18 νεκρούς και 179 διασωληνωμένους

Νέα αρνητικά ρεκόρ καταγράφηκαν και χτες σε όλους τους βασικούς δείκτες για την πανδημία.

Τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 2.646 (ημερήσια μεταβολή +6%) και το σύνολο των κρουσμάτων έφτασε τα 46.892. Μέσα σε μια βδομάδα καταγράφηκαν 12.683 κρούσματα, δηλαδή πάνω από το 1/4 των συνόλου από την εμφάνιση της πανδημίας στη χώρα πριν από 8 μήνες. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, μάλιστα, από το σύνολο των κρουσμάτων, μόλις για το 39,9% αναφέρεται ότι έχει σαφή πηγή έκθεσης.

Ακόμα 18 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα σε μια μέρα, ανεβάζοντας το σύνολο των θανόντων στους 673.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 179 ασθενείς.

Από τα χτεσινά κρούσματα 823 καταγράφονται στη Θεσσαλονίκη, 588 στην Αττική και 111 στη Λάρισα.

Διψήφιος αριθμός κρουσμάτων καταγράφεται σε 23 Περιφερειακές Ενότητες: 85 στη Δράμα, 83 στη Ροδόπη, 72 στις Σέρρες, 61 στον Εβρο, 57 στην Καβάλα, 55 στην Ξάνθη, 54 στην Πέλλα, 51 στο Κιλκίς, 45 στην Ημαθία, 42 στα Τρίκαλα, 37 στη Χαλκιδική, 34 στην Κορινθία, από 31 σε Μεσσηνία και Πιερία, 26 στη Μαγνησία, 25 στα Γιάννενα, 24 στην Καρδίτσα, 22 στην Αχαΐα, 17 στο Ηράκλειο, από 16 σε Αρκαδία και Λέσβο, 14 στη Βοιωτία, από 10 σε Ηλεία και Χανιά. 78 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Στο 70% η πληρότητα στις ΜΕΘ - Ακόμα πιο υψηλή στην Αττική

Με τους διασωληνωμένους να αυξάνονται καθημερινά - και ενώ βέβαια οι άλλες σοβαρές ασθένειες δεν σταματούν - η πληρότητα στις ΜΕΘ ανεβαίνει επικίνδυνα, ενώ ήδη στις περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» η κατάσταση είναι ασφυκτική.

Τα σχετικά στοιχεία που δημοσιοποίησε χτες το υπουργείο Υγείας αποκαλύπτουν την εγκληματική ολιγωρία της κυβέρνησης εδώ και 8 μήνες να ανοίξει όσα νέα κρεβάτια ΜΕΘ χρειάζονται και να προσλάβει όλο το αναγκαίο εξειδικευμένο προσωπικό, όπως και τις ευθύνες της για τη μη επίταξη του ιδιωτικού τομέα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, σε όλη τη χώρα λειτουργούν σήμερα συνολικά μόνο 1.013 κλίνες ΜΕΘ, ενώ και πριν από την πανδημία απαιτούνταν 3.500.

Από το σύνολο των κλινών ΜΕΘ, το 69% είναι κατειλημμένες (698 κατειλημμένες - 315 κενές).

Από τις ΜΕΘ Covid, κατειλημμένο είναι το 63% (220 κατειλημμένες - 128 κενές κλίνες), ενώ από τις ΜΕΘ για όλες τις άλλες ασθένειες κατειλημμένο είναι το 72% (478 κατειλημμένες - 187 κενές).

Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση στην Αττική, καθώς στις ΜΕΘ Covid κατειλημμένο είναι το 72%, ενώ στις ΜΕΘ για τις άλλες ασθένειες η πληρότητα είναι στο 80%.

Στη Θεσσαλονίκη, οι πληρότητες αυτές είναι στο 72% και στο 50% αντίστοιχα.

Συνολικά οι ασθενείς που νοσηλεύονται με κορονοϊό (σε ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, θαλάμους αρνητικής πίεσης και απλές κλίνες) είναι 1.503, με την κυβέρνηση να κάνει λόγο για 3.972 κλίνες που διατίθενται για νοσηλεία κρουσμάτων (αριθμός που προκύπτει όχι από ανάπτυξη κλινών, αλλά από μετατροπές, ανακυκλώσεις κ.ο.κ., σε βάρος της αντιμετώπισης άλλων ασθενειών).

Προς νέο lockdown χωρίς καμία πραγματική ενίσχυση στα νοσοκομεία

Σ' αυτό το φόντο, ο Κυρ. Μητσοτάκης θα προχωρήσει σήμερα στις 12 το μεσημέρι σε νέα ανακοίνωση περιοριστικών μέτρων. Οπως προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, επικαλούμενος εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, τα μέτρα θα αφορούν νέο lockdown σε όλη τη χώρα για όλο το μήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που «διαρρέει» η κυβέρνηση, το lockdown θα έχει τη μορφή που ισχύει ήδη στη Θεσσαλονίκη (SMS για μετακινήσεις, κλείσιμο λιανεμπορίου πλην σούπερ μάρκετ, απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 μ.μ. έως τις 5 π.μ. κ.ά.), ενώ εξετάζεται εκτός από τα Λύκεια να κλείσουν και τα Γυμνάσια και να λειτουργούν με τηλεκπαίδευση.

Μιλώντας χτες σε εκδήλωση του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο Κυρ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε ως άφεση αμαρτιών το ότι «αυτό που αντιμετωπίζουμε είναι ένας θανατηφόρος ιός. Αν αφεθεί εκτός ελέγχου, μπορεί να υπερβεί τις δυνατότητες του συστήματος Υγείας ακόμα και των πλέον προηγμένων χωρών». Αποσιωπά βέβαια ότι οι «δυνατότητες» αυτές, στην Ελλάδα και στις πιο ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες, προκύπτουν από την εγκληματική πολιτική της εμπορευματοποίησης, της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης, που ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις σε όλα τα κράτη της ΕΕ.

Οι παραπάνω ισχυρισμοί επιβεβαιώνουν ότι και σήμερα, μέσα στην έξαρση του δεύτερου κύματος, η κυβέρνηση με «πυξίδα» τα συμφέροντα του κεφαλαίου απορρίπτει σταθερά οποιοδήποτε μέτρο ουσιαστικής και άμεσης ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Γι' αυτό και είναι «εκτός κάδρου» η ανάγκη για άμεσες μαζικές προσλήψεις προσωπικού ώστε να λειτουργήσει το σύνολο των κλινών ΜΕΘ, να ανοίξουν νέα κρεβάτια (ΜΕΘ και απλές κλίνες), να ενισχυθούν όλα τα τμήματα και οι κλινικές για όλες τις νόσους. Γι' αυτό επίσης δεν προχωρά σε άμεση και πραγματική επίταξη στο σύνολο των κλινών ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα και σε ένταξή τους σε σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Γι' αυτό μιλάει για στόχο 1.200 ΜΕΘ, αντί να διαμορφωθεί και να υλοποιηθεί σχέδιο για την ανάπτυξη των 3.500 κλινών ΜΕΘ που έχει ανάγκη η χώρα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σταθερά σχεδόν 100 νεκροί κάθε μέρα (2021-12-08 00:00:00.0)
Στο «κόκκινο» τα νοσοκομεία της Αττικής χωρίς καμία ενίσχυση (2021-02-25 00:00:00.0)
Θεωρεί «κόστος», και μάλιστα αχρείαστο, την επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας (2020-11-14 00:00:00.0)
Στα όριά τους οι μονάδες Υγείας, λιγοστεύουν επικίνδυνα οι ΜΕΘ (2020-11-12 00:00:00.0)
453 νέα κρούσματα - 79 οι διασωληνωμένοι (2020-09-22 00:00:00.0)
Τα τελευταία στοιχεία για την πανδημία στη χώρα (2020-05-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ