Πέμπτη 5 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΝΔΗΜΙΑ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κρούσμα σε εργαζόμενο στο εργοτάξιο του Μετρό

Την ανάγκη λήψης μέτρων προστασίας για την υγεία των εργαζομένων αναδεικνύουν το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης και η «Ταξική Ενότητα» Σωματείου Εργαζομένων στην κατασκευή του Μετρό Θεσσαλονίκης, μετά την επιβεβαίωση θετικού κρούσματος κορονοϊού σε εργαζόμενο στο έργο.

Οπως έγινε γνωστό, χτες, Τετάρτη, επιβεβαιώθηκε κρούσμα σε εργαζόμενο στο εργοτάξιο της προέκτασης της Καλαμαριάς. Ο ίδιος νοσηλεύεται σε νοσοκομείο, ενώ οι συνάδελφοί του από το συνεργείο του υποβλήθηκαν σε τεστ και τέθηκαν σε καραντίνα μέχρι να γίνει γνωστό το αποτέλεσμα.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων καταγγέλλει ότι τα υγειονομικά πρωτόκολλα αλλά και τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και στο Μετρό της Θεσσαλονίκης είναι ελλιπή έως ανύπαρκτα. Οπως αναφέρει, «βρύσες και σαπούνι, αντισηπτικά υγρά, φόρμες εργασίας, μηχανισμοί αερισμού των τούνελ, επιπλέον διαλύματα, όλα αυτά παραμένουν άγνωστα για τους εργαζόμενους, αφού η εργοδοσία με το στανιό και μετά από απαίτηση των συναδέλφων μοιράζει καμιά μάσκα».

Ολα αυτά με «δουλειά από το πρωί ως το βράδυ δέκα ή και παραπάνω ώρες, στις υπόγειες σήραγγες, ο ένας πάνω στον άλλον, με μια μάσκα στην καλύτερη περίπτωση όλη τη μέρα, ακόμα και τα Σάββατα», κι ενώ πολλοί εργαζόμενοι, όπως τονίζει το Σωματείο, «έρχονται από άλλες πόλεις. Αυτό είναι ακόμα πιο εξαντλητικό και επικίνδυνο για την υγεία τους, καθώς δεν μπορούν να ξεκουραστούν υπό αυτές τις συνθήκες. Επιστρέφουν στο σπίτι μετά από δέκα ή και δώδεκα ώρες δουλειάς και δύο ώρες ταξίδι και αυτό γίνεται καθημερινά και για μήνες, όπως στην προκειμένη περίπτωση του συναδέλφου που νοσεί από κορονοϊό, ο οποίος πηγαινοέρχεται καθημερινά στη Βέροια».

Το Σωματείο καταγγέλλει ακόμα πως εδώ και μέρες αναζητά μάταια τη διοίκηση της «Ακτωρ», προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τις συνθήκες εργασίας και να απαιτήσει μέτρα προστασίας.

Η «Ταξική Ενότητα» του Σωματείου Εργαζομένων στην κατασκευή του Μετρό Θεσσαλονίκης μεταξύ άλλων απαιτεί να γίνουν ξανά τεστ σε όλο το προσωπικό που εργάζεται στο έργο. Να χορηγηθούν σε όλο το προσωπικό (σε κάθε συνεργείο), στις εισόδους και εξόδους των εργοταξίων, σε σημεία μέσα στις σήραγγες αντισηπτικό και σαπούνι. Να χορηγηθούν φόρμες, γάντια και μάσκες σε επάρκεια, σε όλους τους εργαζόμενους στις σήραγγες, στην επιφάνεια και σε κάθε χώρο του έργου που εργάζεται κόσμος (γραφεία κ.λπ.) να παρθούν τα αναγκαία μέτρα. Να διασφαλιστούν τα ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Κρούσματα και στις υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ

Τεστ στους εργαζόμενους, μέτρα προστασίας, ΜΑΠ και συχνές απολυμάνσεις ζητά η «Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα» ΙΚΑ, μετά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα που υπήρξαν σε υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ, όπως στο Περιφερειακό Υποκατάστημα Μισθωτών Θεσσαλονίκης και στη Β' Περιφερειακή Διεύθυνση Μη Μισθωτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ