ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Φλεβάρη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών πιέσεων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Από τα τέλη του Δεκέμβρη, που τα στενά του Χορμούζ έγιναν το πιο πιθανό παγκόσμιο πολεμικό πεδίο οι ΗΠΑ, συνεχώς σφίγγουν τον κλοιό γύρω από το Ιράν. Εναν κλοιό που άρχισαν να υφαίνουν αμέσως μετά το τέλος του πολέμου που εξαπέλυσαν στο Ιράκ και με επίκεντρο το πυρηνικό του πρόγραμμα. Το Ιράν είναι η μόνη εναπομείνασα χώρα στην περιοχή του Περσικού Κόλπου που συνιστά «απειλή» για τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και συμφέροντα των ΗΠΑ αλλά και της ΕΕ.

Τις τελευταίες μέρες και ενόσω διεξαγόταν η διερευνητική αποστολή των επιθεωρητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενεργείας - ΙΑΕΑ, οι συνεχείς συνεντεύξεις και δηλώσεις των Αμερικανών αξιωματούχων - περί του ότι το Ιράν μέσα σε ένα χρόνο θα είναι σε θέση να έχει κατασκευάσει πυρηνικό όπλο κ.ά. - την ακύρωσαν πριν καν ξεκινήσει. Στα ψιλά πέρασαν οι δηλώσεις του επικεφαλής της αποστολής και αναπληρωτή γενικού διευθυντή της ΙΑΕΑ Χέρμαν Νάκερτς με την επιστροφή τους στη Βιέννη που δήλωσε ικανοποιημένος, ότι και οι δύο πλευρές είναι αποφασισμένες να επιλύσουν όλα τα εκκρεμή ζητήματα και ότι θα υπάρξει νέα συνάντηση στις 21 - 22 Φλεβάρη.

Στις ΗΠΑ επιμένουν. Πρέπει να αποστείλουν πολεμικά πλοία, να κλιμακώσουν τις μυστικές επιχειρήσεις και τη διπλωματική πίεση, ώστε να καταστούν πιο «αξιόπιστες οι απειλές της Δύσης για μια πιθανή στρατιωτική επίθεση» ως μέσο για τον τερματισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, σύμφωνα με έκθεση του Κέντρου Διακομματικής Πολιτικής - BPC διακομματικής επιτροπής πρώην πολιτικών, στρατηγών και κυβερνητικών αξιωματούχων, σύμφωνα με το AlJazeera.

Εκ «παραδρομής», κατά τα ισραηλινά μέσα, η επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής Πληροφοριών του Κογκρέσου Νταϊάν Φέινστάιν κατά τη διάρκεια της δημόσιας συνεδρίασης που καλυπτόταν τηλεοπτικά αποκάλυψε ότι ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ, της «Μοσάντ», Ταμίρ Πάρντο, βρίσκεται από την Κυριακή στις ΗΠΑ, διαβουλευόμενος περί των υφιστάμενων πιθανοτήτων, να εξαπολυθεί μια ισραηλινή μονομερής επίθεση, με στόχο τις πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ιράν.

Πέραν των πολεμικών σχεδίων, οι ηγεσίες των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων επικεντρώνονται στην εκστρατεία για την «επιτυχή εφαρμογή» των κυρώσεων.

Στην Ουάσιγκτον σήμερα αναμένεται να διεξαχθούν συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας με στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης, για να διευκρινιστεί πόσο πετρέλαιο θα μπορούν πλέον να εισάγουν από το Ιράν, αφού τεθούν σε εφαρμογή οι νέες κυρώσεις. Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κίνα φέρεται ότι ασκεί πιέσεις στην κινεζική ηγεσία για μείωση των εισαγωγών πετρελαίου από το Ιράν.

Η άμεση εμπλοκή της Μέρκελ έπεται της απόφασης της ΕΕ να επιβάλει από την 1η Ιουλίου εμπάργκο στις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου. Το Ιράν διαμήνυσε ότι θα σταματήσει πρώτα, το ίδιο, τις εξαγωγές σταδιακά και σε «κάποιες χώρες» πρώτα, δίχως να το διευκρινίζει. Ωστόσο, η εφημερίδα Financial Times, αναφέρει δύο πιθανά σενάρια: το επικρατέστερο είναι να σταματήσει τις εξαγωγές προς Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία, μία κίνηση που δε θα πλήξει τις εξαγωγές του αλλά θα αποστείλει μήνυμα. Το δεύτερο σενάριο είναι να σταματήσει τις εξαγωγές προς την Ελλάδα, μία κίνηση που θα αποτελεί πλήγμα για την ΕΕ καθώς θα έχει τρομακτικές συνέπειες για την ευρωζώνη σύμφωνα με την εφημερίδα.

ΣΥΡΙΑ
Στο προσκήνιο οι ανταγωνισμοί

Χωρίς αποτέλεσμα η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας

Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ανέδειξε την αντιπαράθεση συμφερόντων στη Μέση Ανατολή
Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ανέδειξε την αντιπαράθεση συμφερόντων στη Μέση Ανατολή
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε την Τρίτη η Συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία, με θέμα την προώθηση της πρότασης του Αραβικού Συνδέσμου που αφορά απομάκρυνση του Μπασάρ αλ Ασαντ, κυβέρνηση εθνικής ενότητας υπό την αιγίδα του Αραβικού Συνδέσμου και νέες εκλογές. Ρωσία και Κίνα, με βάση τις δικές τους επιδιώξεις και συμφέροντα, διατηρούν τις αντιρρήσεις τους όσον αφορά το συγκεκριμένο σχέδιο ψηφίσματος, διαμηνύοντας ότι επιθυμούν σχέδιο που θα αποκλείει ρητά το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία.

Χαρακτηριστικές για τη στάση της Μόσχας ήταν οι δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Γκενάντι Γκαντίλοφ, ο οποίος σημείωσε ότι οι συνομιλίες στον ΟΗΕ για τη Συρία συνεχίζονται και δεν αναμένεται ψηφοφορία τις προσεχείς μέρες, υποστηρίζοντας ότι γίνονται προσπάθειες για ένα κείμενο αποδεκτό από όλους που θα συμβάλει σε μία «πολιτική λύση στη Συρία».

Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ τάσσονται υπέρ της πρότασης του Αραβικού Συνδέσμου και της απαίτησης για «άμεση και αποφασιστική δράση», που θα περιλαμβάνει απομάκρυνση του Ασαντ, ενώ η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, εντείνει τις πιέσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας, υποστηρίζοντας ότι η βία στη Συρία επιδεινώνεται με ευθύνη της κυβέρνησης Ασαντ, κρίνοντας πιθανό οι συγκρούσεις να βγουν εκτός ελέγχου και να οδηγηθεί η χώρα σε εμφύλιο πόλεμο. Στο ίδιο πλαίσιο κινούνται και οι δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ, ο οποίος και αναφέρθηκε πριν τη συνεδρίαση σε σκανδαλώδη σιωπή του Συμβουλίου Ασφαλείας, δηλώνοντας ωστόσο στη συνέχεια ότι «υπάρχει χαραμάδα ελπίδας» για τη στάση της Ρωσίας, με τις πιέσεις προς τη Μόσχα και το Πεκίνο να συνεχίζονται και να εντείνονται. Το «αραβικό σχέδιο» φαίνεται να έχει εξασφαλίσει 10 ψήφους στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ωστόσο αυτό που αναστέλλει την ψηφοφορία είναι το ενδεχόμενο υποβολής βέτο από τη Ρωσία ή την Κίνα, γεγονός που θέλουν να αποκλείσουν οι υποστηρικτές του.

Ο πρέσβης της Συρίας στον ΟΗΕ, Μπαασάρ Τζααφαρί από την πλευρά της κυβέρνησης Ασαντ, απορρίπτει το σχέδιο του Συμβουλίου Ασφαλείας, λέγοντας ότι η Συρία αντιμετωπίζει τους εχθρούς της και κατηγορώντας τον Αραβικό Σύνδεσμο και τη Δύση ότι «υποδαυλίζουν την κρίση».

Στο εσωτερικό μέτωπο της Συρίας οι συγκρούσεις μεταξύ δυνάμεων της αντιπολίτευσης και στρατού συνεχίζονται με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες να συνεχίζουν να αναφέρονται σε δεκάδες νεκρούς.

ΙΣΡΑΗΛ
Συστάσεις Μπαν για «χειρονομίες καλής θέλησης»...

ΤEΛ ΑΒΙΒ.--

Φιλικές συστάσεις παρά πιέσεις για «κινήσεις και χειρονομίες» που θα βοηθούσαν στην επανέναρξη της αποτελματωμένης ειρηνευτικής διαδικασίας για το Μεσανατολικό έδωσε χτες στην Ιερουσαλήμ ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου ζήτησε από την κυβέρνηση του τελευταίου να κάνει «περισσότερα» όπως, για παράδειγμα, να σταματήσει την οικοδόμηση νέων εβραϊκών εποικισμών σε Δυτική Οχθη και Ανατολική Ιερουσαλήμ. Κάλεσε, μάλιστα, την ισραηλινή ηγεσία να υποβάλει προς το λεγόμενο «Κουαρτέτο» για το Μεσανατολικό συγκεκριμένες προτάσεις σε θέματα - κλειδιά, όπως εκείνα που αφορούν στα σύνορα και στην ασφάλεια ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους.

Ο Νετανιάχου απέφυγε τις αιχμές του ΓΓ του ΟΗΕ, εμμένοντας ότι το ζήτημα των εποικισμών θα έπρεπε να είναι μέρος των «τελικών ειρηνευτικών» συνομιλιών και της «τελικής ειρηνευτικής συμφωνίας». Παρόμοιο αποτέλεσμα είχε η συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ με τον Ισραηλινό Πρόεδρο Σιμόν Πέρες και με τον υπουργό Εξωτερικών Αβιγκντορ Λίμπερμαν που του μετέφερε την εντύπωσή του πως οι Παλαιστίνιοι «ενδιαφέρονται μόνον για τη συνέχιση μονομερών βημάτων»....

Πριν τις χτεσινές συναντήσεις του Μπαν Γκι Μουν με την ισραηλινή ηγεσία είχε ανακοινωθεί το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών στο κυβερνών κόμμα Λικούντ, όπου ο πρωθυπουργός Νετανιάχου πήρε το 75% των ψήφων, ο κυριότερος αντίπαλος του Μοσέ Φάιγκλιν το 1/4 των ψήφων με τη συμμετοχή των περίπου 124.000 κομματικών μελών να φθάνει το 48%.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Το ΝΑΤΟ απέτρεψε την έρευνα για το λαθρεμπόριο οργάνων...

BEΛΙΓΡΑΔΙ.--«Το ΝΑΤΟ και η διοίκηση του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο (UNMIK) δεν επέτρεπαν την πρόσβαση σε σημαντικά έγγραφα και η Αλβανία δεν επέτρεπε να εισέλθουμε στην επικράτειά της για να ερευνήσουμε τάφους» σχετικά με το λαθρεμπόριο οργάνων από Σέρβους και άλλους κρατούμενους των Αλβανών αυτονομιστών του ΟΥΤΣΕΚΑ παραδέχθηκε χτες η πρώην επικεφαλής εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY), Κάρλα Ντελ Πόντε, αναδεικνύοντας και αυτή με τις δηλώσεις της ότι τέτοια δικαστήρια δεν είναι παρά «εργαλεία» των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων προκειμένου να τιμωρούν τους αντιπάλους τους παρά για να αποδίδεται «δικαιοσύνη»....

Η Ντελ Πόντε, σε αποκλειστική συνέντευξη στην εφημερίδα «Πρες» του Βελιγραδίου, σημείωσε ότι η εισαγγελία του δικαστηρίου δε συνέχισε τις έρευνες, παρότι είχε στη διάθεσή της το 2004 εμπιστευτική έκθεση της UNMIK για το λεγόμενο «Κίτρινο Σπίτι» όπου γινόταν συστηματικά η λαθρεμπορία οργάνων από αιχμάλωτους του ΟΥΤΣΕΚΑ, επειδή, όπως είπε, «παρουσιάστηκαν πολυάριθμα εμπόδια». Η πρώην αξιωματούχος εξήγησε ότι η γενική εισαγγελία του Δικαστηρίου δεν απήγγειλε κατηγορίες και από το γραφείο του ΟΗΕ για τους αγνοούμενους υποστηρίζεται ότι αποδεικτικά στοιχεία της υπόθεσης «Κίτρινο Σπίτι» καταστράφηκαν το 2005, με εντολή της εισαγγελίας του ICTY. Ερωτηθείσα εάν αισθάνεται υπεύθυνη για την καταστροφή των στοιχείων, η Ντελ Πόντε απάντησε ότι αυτό έγινε εν αγνοία της και ότι δεν είχε αρμοδιότητα να διενεργήσει σχετική έρευνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ