ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Μάρτη 2003 - 2η έκδοση
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Γιωτόπουλο και Χρ. Ξηρό έδειξε ο Μπακατσέλος

Αντεγκλήσεις μεταξύ του μάρτυρα Κ. Μπακατσέλου και των συνηγόρων υπεράσπισης, οι οποίοι αμφισβήτησαν την κατάθεσή του

Τον φερόμενο ως αρχηγό της «17 Νοέμβρη» Αλ. Γιωτόπουλο και τον Χρ. Ξηρό αναγνώρισε ο μοναδικός αυτόπτης μάρτυρας Κ. Μπακατσέλος, δημοσιογράφος της εφημερίδας «Τα Νέα», ως συνεργούς στη δολοφονία του εκδότη της «Απογευματινής» Ν. Μομφεράτου και του οδηγού του Π. Ρουσέτη, που έγινε στις 21 Φεβρουαρίου 1985 στο Κολωνάκι.

Η κατάθεση του Κ. Μπακατσέλου κυριάρχησε τη χτεσινή ημέρα, με πολλές αντεγκλήσεις μεταξύ του μάρτυρα και των συνηγόρων υπεράσπισης, ενώ ο Αλ. Γιωτόπουλος με παρέμβασή του αρνήθηκε τη συμμετοχή του στη δολοφονία Μομφεράτου - Ρουσέτη.

Σχετικά με τη δολοφονία του εκδότη της «Απογευματινής», ο Κ. Μπακατσέλος κατέθεσε ότι είδε τέσσερα άτομα που πήραν μέρος στην επίθεση και ότι ο Αλ. Γιωτόπουλος βγήκε από ένα ημιφορτηγό αυτοκίνητο που ήταν παρκαρισμένο λίγα μέτρα από τον τόπο της επίθεσης και κάλεσε τους άλλους να μπουν στο αυτοκίνητο για να αποχωρήσουν, λέγοντας επιτακτικά «πάμε μέσα». Επίσης, σύμφωνα με το μάρτυρα, ο Χρ. Ξηρός ήταν μεταξύ αυτών που πυροβόλησαν τους Μομφεράτο και Ρουσέτη.

Ο «Λάμπρος» της «17 Νοέμβρη» αντέδρασε αμέσως, ενώ όταν ο πρόεδρος του δικαστηρίου Μ. Μαργαρίτης ζήτησε από τον μάρτυρα να του δείξει ποιος ήταν παρών στην επίθεση, αυτός του έδειξε τον Α. Γιωτόπουλο.

«Δεν ήμουν εγώ. Πως μπορείτε να με αναγνωρίσετε μετά από 20 χρόνια;», απάντησε ο Α. Γιωτόπουλος και ο μάρτυρας επανέλαβε: «Είμαι σίγουρος κύριε Γιωτόπουλε, σας αναγνωρίζω». Ο δημοσιογράφος πρόσθεσε ότι δεν μπόρεσε να ξεχάσει τον Γιωτόπουλο γιατί, όπως είπε, «είχε όμορφο και φωτεινό πρόσωπο».

Οταν ο συνήγορος του Α. Γιωτόπουλου, Γ. Ραχιώτης κάλεσε τον μάρτυρα να περιγράψει τι φορούσε το άτομο που αναγνωρίζει ως τον Α. Γιωτόπουλο την ημέρα της δολοφονίας και εκείνος απάντησε ότι δε θυμάται και πως αυτά είναι λεπτομέρειες, προκλήθηκε περιφραστικό επεισόδιο μεταξύ του μάρτυρα και του Γ. Ραχιώτη.

«Μιλάμε για ισόβια και για ανθρώπινες ζωές» αντέτεινε ο Γ. Ραχιώτης και πήρε την απάντηση «οι ανθρώπινες ζωές είναι απέναντι», δείχνοντας τους συγγενείς των θυμάτων. «Είστε ασεβής και αυτό φάνηκε από την αρχή», απάντησε ο Γ. Ραχιώτης, ενώ ο μάρτυρας έκανε αναφορά στους ισχυρισμούς Ραχιώτη «για επιτιθέμενη αριστερά». Τελικά, ο Γ. Ραχιώτης αμφισβήτησε την κατάθεση του Κ. Μπακατσέλου, λέγοντας ότι «ο μάρτυρας μας λέει ψέματα».

Προηγουμένως και ο Αλ. Γιωτόπουλος στη διάρκεια του διαλείμματος, απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, είπε ότι «ο κ. Μπακατσέλος άλλα έλεγε στην πρώτη του κατάθεση και άλλα λέει τώρα». Σε ερώτηση δημοσιογράφου γιατί ο Κ. Μπακατσέλος επέλεξε να δείξει τον Αλ. Γιωτόπουλο, εκείνος απάντησε, «γιατί δεν υπάρχουν άλλα στοιχεία».

Η σύζυγος του Π. Ρουσέτη, Ερμιόνη, κατέθεσε πως ο σύζυγός της της είχε αποκαλύψει ότι ο εργοδότης του δεχόταν απειλές, ενώ βουβά τηλεφωνήματα, ισχυρίστηκε ότι γίνονταν και στο σπίτι τους.

Η Ειρ. Μομφεράτου, σύζυγος του εκδότη της «Απογευματινής», κατέθεσε πως ο σύζυγός της μετά τη δολοφονία του Τζώρτζη Αθανασιάδη, της είπε πως ήταν και αυτός γραμμένος σε λίστα. Επίσης, ο γιος του Ν. Μομφεράτου, Γιώργος, κατέθεσε ότι δεν έχει γνώση των συνθηκών δολοφονίας του πατέρα του και του οδηγού του. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Γ. Ραχιώτη, απάντησε ότι ο πατέρας του είχε διατελέσει υπουργός στην κυβέρνηση Μαρκεζίνη.

Ολοκληρώθηκε η υπόθεση Μάτη

Στο μεταξύ, το δικαστήριο ολοκλήρωσε χτες την εξέταση της υπόθεσης της δολοφονίας του αστυφύλακα Χρ. Μάτη που έπεσε νεκρός κατά τη διάρκεια της ληστείας του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στα Ανω Πετράλωνα την παραμονή των Χριστουγέννων του 1984 με την εξέταση δύο ακόμη μαρτύρων, της Αγ. Δαβίλα, υπαλλήλου του εν λόγω υποκαταστήματος και του Μ. Χαλβατζόγλου, ιδιοκτήτη παρακείμενου στο υποκατάστημα ζαχαροπλαστείου.

Η Αγ. Δαβίλα στην κατάθεσή της είπε ότι ο Δ. Κουφοντίνας είναι το άτομο που μπήκε στην τράπεζα ντυμένος αστυνομικός, χωρίς όμως να είναι απολύτως βέβαια.

Ο Μ. Χαλβατζόγλου υποστήριξε ότι είδε μια γυναίκα να δίνει ένα κουτί με γλυκά στον δράση που ήταν μεταμφιεσμένος σε αστυνομικό, λίγο πριν εκείνος μπει στην Τράπεζα και όταν η πολιτική αγωγή άφησε υπονοούμενα για την Αγ. Σωτηροπούλου, εκείνη και η υπεράσπισή της αντέδρασαν, λέγοντας ότι δεν είναι κατηγορούμενη για την υπόθεση της δολοφονίας του Χρ. Μάτη.

ΕΚΚΛΗΣΗ ΟΗΕ ΓΙΑ ΙΡΑΚΙΝΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Ανοιχτά σύνορα τουλάχιστον για τρεις μήνες

Να σταματήσει, τουλάχιστον για τους ερχόμενους τρεις μήνες, η εξαναγκαστική επιστροφή των Ιρακινών προσφύγων - που ζητούν πολιτικό άσυλο σε γειτονικές χώρες - στην πατρίδα τους, ζήτησε χθες, με κατεπείγον τηλεγράφημα, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Ο ΟΗΕ ζητά απ' τις κυβερνήσεις των χωρών, αν δε θέλουν να χορηγήσουν - ως οφείλουν από τις διεθνείς συμβάσεις - πολιτικό άσυλο στους Ιρακινούς, να δίνουν μέχρι και τον Ιούνη «επικουρικές μορφές προστασίας» στα άτομα αυτά. «Ζητάμε την ολοκληρωτική διακοπή εξαναγκαστικών επιστροφών απορριφθέντων Ιρακινών αιτούντων άσυλο στο Ιράκ, για μια αρχική περίοδο τριών μηνών», αναφέρει ξεκάθαρα η κατεπείγουσα ειδοποίηση - έκκληση της Υπατης Αρμοστείας. Να σημειωθεί ότι ο ΟΗΕ, πολύ καιρό πριν, έχει εκτιμήσει ότι ο πόλεμος στο Ιράκ θα δημιουργήσει τουλάχιστον 600.000 νέους πρόσφυγες!

Ειδικά για την κατάσταση των Ιρακινών αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα, ο ΟΗΕ κάνει έκκληση στην κυβέρνηση να μην απελαύνει Ιρακινούς σε καμία χώρα, στην οποία μπορεί να μη βρουν αποτελεσματική προστασία έναντι της επαναπροώθησής τους στο Ιράκ. «Ολες οι σχετικές αποφάσεις απέλασης που έχουν εκδοθεί δε θα πρέπει να τεθούν σε ισχύ. Αντίθετα, οι απορριφθέντες αιτούντες άσυλο από το Ιράκ θα πρέπει να προστατευτούν, με την παροχή - για παράδειγμα - ανθρωπιστικού καθεστώτος, σύμφωνα με τις διατάξεις του ΠΔ 61/1999», σημειώνει χαρακτηριστικά για την Ελλάδα η ΥΑ του ΟΗΕ.

Πάντως, τα μέχρι σήμερα στοιχεία για χορήγηση πολιτικού ασύλου σε Ιρακινούς στη χώρα μας, μόνο ντροπή μπορούν να προκαλέσουν. Συγκεκριμένα, το 2000 είχαμε 1.334 αιτήσεις Ιρακινών, από τις οποίες εγκρίθηκε μόλις το 4,46%. Το 2001 έγιναν 1.972 αιτήσεις και το ποσοστό αναγνώρισης ήταν 10,2%. Το 2002 είχαμε 2.567 αιτήσεις, από τις οποίες αναγνωρίστηκαν μόνον ...εννέα (ποσοστό 0,2%).

Το συνολικό ποσοστό αναγνώρισης προσφυγικού καθεστώτος τον προηγούμενο χρόνο ήταν για την Ελλάδα 0,3%! Στην υπόλοιπη Ευρώπη, πάνω από 51.000 Ιρακινοί ζήτησαν άσυλο το 2002. Οι πέντε χώρες που δέχτηκαν τις περισσότερες αιτήσεις ασύλου από Ιρακινούς πέρσι ήταν η Βρετανία (14.900), η Γερμανία (10.400), η Σουηδία (5.400), η Αυστρία (4.600) και η Ελλάδα με τους 2.567. Τέλος, περίπου 400.000 Ιρακινοί έχουν αναγνωριστεί ως πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο, εκ των οποίων οι μισοί ζουν στο Ιράν.

Ενδείξεις ότι εντοπίστηκε ο ιός

Ενδείξεις ότι εντοπίστηκε ο ιός στον οποίο οφείλονται τα περιστατικά άτυπης πνευμονίας απ' τα οποία έχουν χάσει τη ζωή τους 11 άνθρωποι και έχουν πληγεί άλλοι 200 σε όλο τον κόσμο, προκύπτουν από μελέτες του πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ.

Σε σχετική ανακοίνωσή του το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων (ΚΕΕΛ) αναφέρει ότι μέχρι χτες δεν υπήρχε επίσημη ανακοίνωση για την ταυτοποίηση του ιού, αλλά υπάρχουν αρχικές ενδείξεις ότι πρόκειται για ιό που ανήκει στην οικογένεια των παραμυξοϊών.

Εκπρόσωπος του ΚΕΕΛ συμμετείχε σε σύσκεψη της Επιτροπής Δικτύου Επιδημιολογικής Επιτήρησης που έγινε στο Λουξεμβούργο, απ' όπου προέκυψε ότι τα υπάρχοντα επιδημιολογικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι για να μεταδοθεί η νόσος χρειάζεται στενή επαφή. Τα μέτρα που λαμβάνουν όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και η Ελλάδα, είναι επαγρύπνηση στους σταθμούς εισόδους των χωρών και διασφάλιση των κατάλληλων συνθηκών νοσηλείας σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος.

Στο μεταξύ, χτες διαγνώστηκε στη Ρουμανία το πρώτο κρούσμα της πνευμονίας και δυο ακόμα κρούσματα στην πόλη Λε Μαν της Γαλλίας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε πάντως χτες πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο βρίσκεται σε πορεία περιορισμού του σε όλον τον κόσμο, εκτός από το Βιετνάμ, το Χονγκ Κονγκ και την Κίνα.

Φαρμακερός ανταγωνισμός

Την ανεξέλεγκτη κατάσταση, αλλά και την επιβολή μονοπωλιακών τιμών στο χώρο του φαρμάκου επιβεβαιώνουν τα στοιχεία για τις δαπάνες περίθαλψης που παρουσίασε χτες η Ομοσπονδία Αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων Υγείας της Ελλάδας (ΟΑΤΥΕ) ενόψει της έναρξης Διεθνούς Συνεδρίου σήμερα στην Αθήνα.

Στη δύναμη της ΟΑΤΥΕ ανήκουν τα ταμεία Υγείας των τραπεζών ΑΤΕ, Εθνικής Τράπεζας, Τράπεζας της Ελλάδας και ο ΕΔΟΕΑΠ, ενώ καλύπτουν περίπου 40.000 ασφαλισμένους. Σύμφωνα με τα στοιχεία από τα παραπάνω ταμεία οι δαπάνες φαρμάκων ως ποσοστό του συνόλου των δαπανών περίθαλψης βαίνουν συνεχώς αυξανόμενες: 23,71% το 2000, 24,55% το 2001 και 26,1% το 2002. Ειδικότερα, ενώ οι συνολικές δαπάνες περίθαλψης αυξήθηκαν κατά 7,12% το 2002 σε σχέση με το 2001 οι δαπάνες φαρμάκων αυξήθηκαν κατά 13,75%. Η ψαλίδα αυτή ερμηνεύτηκε κυρίως με την απόσυρση παλιών και αποτελεσματικών φαρμάκων και την ταυτόχρονη κυκλοφορία νέων φαρμάκων που έχουν πολλαπλάσια τιμή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ