Πέμπτη 20 Μάρτη 2003 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Γιωτόπουλο και Χρ. Ξηρό έδειξε ο Μπακατσέλος

Αντεγκλήσεις μεταξύ του μάρτυρα Κ. Μπακατσέλου και των συνηγόρων υπεράσπισης, οι οποίοι αμφισβήτησαν την κατάθεσή του

Τον φερόμενο ως αρχηγό της «17 Νοέμβρη» Αλ. Γιωτόπουλο και τον Χρ. Ξηρό αναγνώρισε ο μοναδικός αυτόπτης μάρτυρας Κ. Μπακατσέλος, δημοσιογράφος της εφημερίδας «Τα Νέα», ως συνεργούς στη δολοφονία του εκδότη της «Απογευματινής» Ν. Μομφεράτου και του οδηγού του Π. Ρουσέτη, που έγινε στις 21 Φεβρουαρίου 1985 στο Κολωνάκι.

Η κατάθεση του Κ. Μπακατσέλου κυριάρχησε τη χτεσινή ημέρα, με πολλές αντεγκλήσεις μεταξύ του μάρτυρα και των συνηγόρων υπεράσπισης, ενώ ο Αλ. Γιωτόπουλος με παρέμβασή του αρνήθηκε τη συμμετοχή του στη δολοφονία Μομφεράτου - Ρουσέτη.

Σχετικά με τη δολοφονία του εκδότη της «Απογευματινής», ο Κ. Μπακατσέλος κατέθεσε ότι είδε τέσσερα άτομα που πήραν μέρος στην επίθεση και ότι ο Αλ. Γιωτόπουλος βγήκε από ένα ημιφορτηγό αυτοκίνητο που ήταν παρκαρισμένο λίγα μέτρα από τον τόπο της επίθεσης και κάλεσε τους άλλους να μπουν στο αυτοκίνητο για να αποχωρήσουν, λέγοντας επιτακτικά «πάμε μέσα». Επίσης, σύμφωνα με το μάρτυρα, ο Χρ. Ξηρός ήταν μεταξύ αυτών που πυροβόλησαν τους Μομφεράτο και Ρουσέτη.

Ο «Λάμπρος» της «17 Νοέμβρη» αντέδρασε αμέσως, ενώ όταν ο πρόεδρος του δικαστηρίου Μ. Μαργαρίτης ζήτησε από τον μάρτυρα να του δείξει ποιος ήταν παρών στην επίθεση, αυτός του έδειξε τον Α. Γιωτόπουλο.

«Δεν ήμουν εγώ. Πως μπορείτε να με αναγνωρίσετε μετά από 20 χρόνια;», απάντησε ο Α. Γιωτόπουλος και ο μάρτυρας επανέλαβε: «Είμαι σίγουρος κύριε Γιωτόπουλε, σας αναγνωρίζω». Ο δημοσιογράφος πρόσθεσε ότι δεν μπόρεσε να ξεχάσει τον Γιωτόπουλο γιατί, όπως είπε, «είχε όμορφο και φωτεινό πρόσωπο».

Οταν ο συνήγορος του Α. Γιωτόπουλου, Γ. Ραχιώτης κάλεσε τον μάρτυρα να περιγράψει τι φορούσε το άτομο που αναγνωρίζει ως τον Α. Γιωτόπουλο την ημέρα της δολοφονίας και εκείνος απάντησε ότι δε θυμάται και πως αυτά είναι λεπτομέρειες, προκλήθηκε περιφραστικό επεισόδιο μεταξύ του μάρτυρα και του Γ. Ραχιώτη.

«Μιλάμε για ισόβια και για ανθρώπινες ζωές» αντέτεινε ο Γ. Ραχιώτης και πήρε την απάντηση «οι ανθρώπινες ζωές είναι απέναντι», δείχνοντας τους συγγενείς των θυμάτων. «Είστε ασεβής και αυτό φάνηκε από την αρχή», απάντησε ο Γ. Ραχιώτης, ενώ ο μάρτυρας έκανε αναφορά στους ισχυρισμούς Ραχιώτη «για επιτιθέμενη αριστερά». Τελικά, ο Γ. Ραχιώτης αμφισβήτησε την κατάθεση του Κ. Μπακατσέλου, λέγοντας ότι «ο μάρτυρας μας λέει ψέματα».

Προηγουμένως και ο Αλ. Γιωτόπουλος στη διάρκεια του διαλείμματος, απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, είπε ότι «ο κ. Μπακατσέλος άλλα έλεγε στην πρώτη του κατάθεση και άλλα λέει τώρα». Σε ερώτηση δημοσιογράφου γιατί ο Κ. Μπακατσέλος επέλεξε να δείξει τον Αλ. Γιωτόπουλο, εκείνος απάντησε, «γιατί δεν υπάρχουν άλλα στοιχεία».

Η σύζυγος του Π. Ρουσέτη, Ερμιόνη, κατέθεσε πως ο σύζυγός της της είχε αποκαλύψει ότι ο εργοδότης του δεχόταν απειλές, ενώ βουβά τηλεφωνήματα, ισχυρίστηκε ότι γίνονταν και στο σπίτι τους.

Η Ειρ. Μομφεράτου, σύζυγος του εκδότη της «Απογευματινής», κατέθεσε πως ο σύζυγός της μετά τη δολοφονία του Τζώρτζη Αθανασιάδη, της είπε πως ήταν και αυτός γραμμένος σε λίστα. Επίσης, ο γιος του Ν. Μομφεράτου, Γιώργος, κατέθεσε ότι δεν έχει γνώση των συνθηκών δολοφονίας του πατέρα του και του οδηγού του. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Γ. Ραχιώτη, απάντησε ότι ο πατέρας του είχε διατελέσει υπουργός στην κυβέρνηση Μαρκεζίνη.

Ολοκληρώθηκε η υπόθεση Μάτη

Στο μεταξύ, το δικαστήριο ολοκλήρωσε χτες την εξέταση της υπόθεσης της δολοφονίας του αστυφύλακα Χρ. Μάτη που έπεσε νεκρός κατά τη διάρκεια της ληστείας του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στα Ανω Πετράλωνα την παραμονή των Χριστουγέννων του 1984 με την εξέταση δύο ακόμη μαρτύρων, της Αγ. Δαβίλα, υπαλλήλου του εν λόγω υποκαταστήματος και του Μ. Χαλβατζόγλου, ιδιοκτήτη παρακείμενου στο υποκατάστημα ζαχαροπλαστείου.

Η Αγ. Δαβίλα στην κατάθεσή της είπε ότι ο Δ. Κουφοντίνας είναι το άτομο που μπήκε στην τράπεζα ντυμένος αστυνομικός, χωρίς όμως να είναι απολύτως βέβαια.

Ο Μ. Χαλβατζόγλου υποστήριξε ότι είδε μια γυναίκα να δίνει ένα κουτί με γλυκά στον δράση που ήταν μεταμφιεσμένος σε αστυνομικό, λίγο πριν εκείνος μπει στην Τράπεζα και όταν η πολιτική αγωγή άφησε υπονοούμενα για την Αγ. Σωτηροπούλου, εκείνη και η υπεράσπισή της αντέδρασαν, λέγοντας ότι δεν είναι κατηγορούμενη για την υπόθεση της δολοφονίας του Χρ. Μάτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ