Πέμπτη 20 Μάρτη 2003 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οι Αθηναίοι θα πληρώσουν τη... «βιτρίνα» του 2004

Στις πλάτες των εργαζομένων φορτώνεται ο καλλωπισμός της Αθήνας ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, όπως προκύπτει από τα όσα συζητήθηκαν στη χτεσινή συνάντηση της δημάρχου Αθηναίων Ντ. Μπακογιάννη με τον υπουργό Πολιτισμού Ε. Βενιζέλο. Οπως έγινε γνωστό, ο Δήμος Αθηναίων θα προχωρήσει σε νέο δάνειο (με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου) για να καλύψει το κόστος κάποιων έργων, ενώ ανοιχτό παραμένει και το ενδεχόμενο της επιβολής πρόσθετης δημοτικής φορολογίας.

Ο Ε. Βενιζέλος, ανακοίνωσε πως το ύψος της κυβερνητικής επιχορήγησης προς το δήμο θα φθάσει τα 59 εκατ. ευρώ. Από αυτά, το 50% θα καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό και το άλλο μισό «με δανεισμό που θα πραγματοποιήσει από τραπεζικό σύστημα, με τους καλύτερους δυνατούς όρους, ο Δήμος Αθηναίων, υπό την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου», όπως είπε ο υπουργός. Σημειώνεται ότι το ελληνικό δημόσιο έχει τη δυνατότητα να «αποπληρώσει» το δάνειο χρησιμοποιώντας τα χρήματα των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ). Δηλαδή, τα 29,5 εκατ. ευρώ, της επιχορήγησης του Δήμου Αθηναίων για τα Ολυμπιακά έργα της πόλης, μπορεί να πληρωθούν από την κρατική επιχορήγηση που λαμβάνουν οι δήμοι για έργα προς τους δημότες. Κάτι που σημαίνει ότι τον τελικό λογαριασμό μάλλον θα φορτωθούν οι εργαζόμενοι.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Αθηναίων είχε αρχικά ζητήσει από την κυβέρνηση το ποσό των 106 εκατ. ευρώ. Απαντώντας σε ερώτημα αν το υπόλοιπο των 45 εκατ. ευρώ (μιας και τελικά πήρε 59 εκατ.), θα μεταφραστεί σε περικοπές έργου, η δήμαρχος Αθηναίων απάντησε: «Στόχος είναι να βρούμε τους δικούς μας πόρους, οι οποίοι θα μας επιτρέψουν την υλοποίηση του προγράμματος, όπως εμείς το μελετήσαμε». Κάτι που παραπέμπει σε πρόσθετη φορολόγηση των δημοτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ