ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Μάη 1998
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Ο Σουχάρτο υποσχέθηκε εκλογές...

TZAKAPTA.-

Εκλογές γενικά και αόριστα προκήρυξε χτες ο Ινδονήσιος δικτάτορας, Σουχάρτο, σε μία προσπάθεια να εκτονώσει τις αντιδράσεις και την κλιμακούμενη οικονομικο-πολιτική κρίση που πλήττει τη χώρα. Ομως, λόγω μη έντιμου ...πρότερου πολιτικού βίου, ελάχιστοι τον πίστεψαν! Ετσι, πρώτοι οι φοιτητές βγήκαν και χτες κατά πολλές χιλιάδες στους δρόμους, απαιτώντας την άμεση παραίτησή του.

Συγκεκριμένα, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, ο Σουχάρτο υποστήριξε πως θα παραιτηθεί, αφού προκηρύξει εκλογές, με βάση ένα νέο εκλογικό νόμο, "όσο το δυνατόν νωρίτερα". Ομως, λίγα λεπτά αργότερα, "θυμήθηκε" και το Σύνταγμα του 1945, λέγοντας "πως εάν δεν τηρηθεί το Σύνταγμα, θα τελειώσει η χώρα μέσα σε έναν αιματηρό εμφύλιο πόλεμο"...

Ο Τζουουόνο Σουνταρσόνο, υπουργός Περιβάλλοντος και ένας εκ των στενών συνεργατών του δικτάτορα, προέβλεψε ότι η παραίτηση θα πάρει ένα διάστημα τριών έως έξι μηνών, λέγοντας μάλιστα ότι μέχρι το "τέλος του χρόνου θα υπάρχει νέος πρόεδρος". Σύμφωνα με τον Ινδονήσιο υπουργό, ο Σουχάρτο έλαβε την απόφαση αυτή, κατά τη συνάντησή του χτες το πρωί με τους μουσουλμάνους ηγέτες. Εκεί υποστηρίχτηκε πως ο νέος εκλογικός νόμος θα είναι έτοιμος μέσα σε δύο μήνες και πιθανότατα θα αίρει τους περιορισμούς που ισχύουν σήμερα για τον αριθμό των πολιτικών κομμάτων και των υποψηφίων.Ολα αυτά βέβαια, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει η σχετική ανοχή χρόνου από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους φοιτητές, οι οποίοι έχουν αναγγείλει πως θα κάνουν σήμερα μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση...

Μάλιστα, ο ηγέτης του μεγαλύτερου μουσουλμανικού κόμματος στην Ινδονησία, Αμιέν Ράις, αναφερόμενος στη μεγάλη σημερινή διαδήλωση, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι διαδηλώσεις θα είναι ειρηνικές, αλλά δεν έκρυψε τους φόβους του ότι μπορεί να γίνουν επεισόδια. Ο Ράις έχει προειδοποιήσει ότι θα κατεβάσει εκατομμύρια άτομα στους δρόμους της Ινδονησίας, δείχνοντας ασυγκίνητος από τις υποσχέσεις του Σουχάρτο για ...μεταρρυθμίσεις.

Στο μεταξύ, οι αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις εξαπλώνονται και σε άλλα αστικά κέντρα της χώρας. Χτες, αυτόπτες μάρτυρες είπαν πως στη Σουραμπάγια (δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας) πάνω από 20 φοιτητές τραυματίστηκαν σοβαρά από επίθεση στρατιωτών στη διάρκεια διαδήλωσης.

Διεθνείς αντιδράσεις

Η υπόσχεση του Σουχάρτο να παραιτηθεί προκάλεσε τη θετική αντίδραση αρκετών χωρών, θεωρώντας την είδηση αυτή ως το πρώτο σημάδι ελπίδας για εκτόνωση της κρίσης στην Ινδονησία μετά από μήνες. Αλλες χώρες προτίμησαν μια πιο επιφυλακτική στάση, προτιμώντας να δουν απτά δείγματα των καλών (;) προθέσεων του Σουχάρτο, ενώ άλλες περιορίζονταν να παρατηρούν τις πτήσεις αεροσκαφών τους προς την Ινδονησία, προκειμένου να απομακρύνουν τους υπηκόους τους.

Την άμεση έναρξη διαλόγου με το λαό, ζήτησαν χτες οι Ηνωμένες Πολιτείες από την κυβέρνηση Σουχάρτο, αποφεύγοντας ωστόσο την ίδια στιγμή να σχολιάσουν την "υπόσχεση" του δικτάτορα να παραιτηθεί...

"Το πιο σημαντικό βήμα που μπορεί να κάνει η ινδονησιακή κυβέρνηση είναι να αρχίσει αμέσως έναν ανοιχτό διάλογο με όλα τα στοιχεία της ινδονησιακής κοινωνίας, με θέμα τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις και τη συμφιλίωση, αλλά και να συνεχίσει να εφαρμόζει τις ουσιαστικές οικονομικές αλλαγές", είπε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Πιο επιφυλακτική φάνηκε η Μ. Βρετανία.Εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μπλερ υποστήριξε την ύπαρξη μιας πολιτικής "ειρηνικής μετάβασης" στην Ινδονησία, εκφράζοντας την επιθυμία για τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών, αλλά και την εφαρμογή πολιτικών μεταρρυθμίσεων.

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας,Τζον Χάουαρντ, για την ανακοίνωση του Ινδονήσιου Προέδρου, Σουχάρτο, ότι θα προκηρύξει νέες προεδρικές εκλογές, στις οποίες ο ίδιος δε θα είναι υποψήφιος. "Αναμένω την ταχεία υλοποίηση των αλλαγών", είπε συγκεκριμένα ο Χάουαρντ, σπεύδοντας παράλληλα να εκφράσει την υποστήριξή του για τη συμβολή του Σουχάρτο "στη σταθερότητα που επικράτησε στην Ινδονησία στις τρεις δεκαετίες της διακυβέρνησής του" (!).

Η Κίνα εξέφρασε ανησυχία για τις ταραχές και την πολιτική κρίση στην Ινδονησία, σχολιάζοντας εντούτοις την απόφαση του Σουχάρτο να παραιτηθεί ως "ζήτημα εσωτερικής πολιτικής".

Στο Παρίσι,η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αν Γκαζό - Σεκρέ απέφυγε να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις, ενώ, λέγοντας πως "η κατάσταση παραμένει σοβαρή", συμβούλεψε όλους τους Γάλλους υπηκόους που βρίσκονται στην Ινδονησία να απομακρυνθούν απ' αυτή τη χώρα το συντομότερο δυνατόν.

Σύμφωνα με την Αν Γκαζό - Σεκρέ, έως χτες είχαν εγκαταλείψει την Ινδονησία πάνω από 2.700 Γάλλοι υπήκοοι σε σύνολο 3.600, που είναι καταγραμμένοι από τις προξενικές υπηρεσίες.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Συμφώνησαν στους περιορισμούς Χελμς - Μπάρτον

ΓΕΝΕΥΗ. -

Σε συμβιβασμό κατέληξε τελικά η πολύμηνη διαμάχη μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ σχετικά με τις επιπτώσεις και τις κυρώσεις που επιβάλλει ο αμερικανικός νόμος Χελμς - Μπάρτον στις εμπορικές συναλλαγές τρίτων χωρών με την Κούβα και αφορούν περιουσία που πέρασε στη λαϊκή εξουσία μετά την Επανάσταση του 1959. Η συμφωνία επιτεύχθηκε τη Δευτέρα στο Λονδίνο αλλά ανακοινώθηκε μόλις χτες στην έδρα του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), στη Γενεύη όπου έχουν ξεκινήσει οι πανηγυρικές εκδηλώσεις για την 50ή επέτειο του παγκόσμιου Εμπορικού Συστήματος, της παλαιά επονομαζόμενης GATT. Στις χτεσινές εκδηλώσεις παραβρέθηκαν πολλοί ηγέτες ανάμεσά τους και ο Πρόεδρος της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο αλλά και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον.

Ο Φιντέλ Κάστρο στην ομιλία του επέκρινε τη συμφωνία μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρωπαϊκής Ενωσης για τον τερματισμό της διένεξής τους σχετικά με τον νόμο Χελμς - Μπάρτον κατά των ξένων επενδύσεων στην Κούβα. Μιλώντας στη σύνοδο ηγετών και υπουργών χωρών - μελών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου(ΠΟΕ), ο Κάστρο τόνισε ότι η συμφωνία, η οποία οριστικοποιήθηκε στη βρετανική πρωτεύουσα, φαίνεται ότι επιτεύχθηκε "σε βάρος της Κούβας". "Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου θα έπρεπε να είναι σε θέση να αποτρέψει μια οικονομική γενοκτονία", υποστήριξε ο Κάστρο, η χώρα του οποίου είναι ιδρυτικό μέλος του ΠΟΕ και της προκατόχου του Γενικής Συμφωνίας Δασμών και Εμπορίου (GATT). "Οι χώρες του Τρίτου Κόσμου τα έχουν χάσει όλα, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιβάλλει τη θέλησή τους. Πρέπει να μετατρέψουμε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου σε όργανο αγώνα για ένα καλύτερο και δικαιότερο κόσμο", επεσήμανε συνεχίζοντας ο Κάστρο και χαρακτήρισε τις συμφωνίες "συγκεχυμένες, αντιφατικές και απειλητικές για πολλές χώρες".

Είχε προηγηθεί η ομιλία του Μπιλ Κλίντον, την οποία παρακολούθησε και ο Κάστρο. Δοθείσης βέβαια της ευκαιρίας ο Κλίντον ζήτησε ένθερμα να καταργηθούν το ταχύτερο οι μορφές του προστατευτισμού, τόσο για το αγροτικό όσο και για άλλες μορφές διεθνούς εμπορίου, να προστατευτεί στο μέλλον περισσότερο το περιβάλλον από την εμπορική δραστηριότητα, και να κατοχυρωθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων στον τομέα του εμπορίου. "Προσωπικά επιθυμώ, να ανοίξουν οι αγορές σε όλες τις περιοχές του κόσμου", τόνισε ο Μπ. Κλίντον.

Ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Αμερικανός Πρόεδρος ζήτησε να προστατευτεί αποτελεσματικότερα το κοπιράιτ και να βελτιωθούν οι ισχύουσες διατάξεις που αφορούν τα πνευματικά δικαιώματα και τέλος να θεσπιστούν διεθνείς εμπορικοί κανόνες οι οποίοι θα συμβαδίζουν με τον ταχύ ρυθμό που κινούνται και εξελίσσονται σήμερα οι ίδιες οι εμπορικές αγορές -με ταχύτερο πάντως ρυθμό από τον σημερινό.

ΡΩΣΙΑ
Αναβολή επικύρωσης της συμφωνίας START - 2

ΜΟΣΧΑ.-

Η Κρατική Δούμα Κάτω Βουλή αποφάσισε να αναβάλει έως το Σεπτέμβρη τη συζήτηση για την επικύρωση της συμφωνίας START - 2 για τη μείωση των πυρηνικών οπλοστασίων της Ρωσίας και των ΗΠΑ, δήλωσε χτες στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Επιτροπής Γεωπολιτικής της Δούμας Αλεξέι Μιτροφάνοφ. Η συνεδρίαση για την επικύρωση είχε προγραμματιστεί για τις 9 Ιουνίου 2007. Η συνθήκη έχει ήδη επικυρωθεί από το αμερικανικό Κογκρέσο, όχι όμως και από τη ρωσική Δούμα.

Σημειώνουμε ότι μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής της Ομάδας των "Οκτώ" ("G8"), οι Πρόεδροι Μπορίς Γιέλτσιν και Μπιλ Κλίντον συναντήθηκαν στις 17 του Μάη στο Μπίρμιγχαμ και συζήτησαν και το θέμα της επικύρωσης της Συνθήκης START - 2. Ο Αμερικανός Πρόεδρος έχει θέσει ως προϋπόθεση για την επίσκεψή του στη Μόσχα τον προσεχή Ιούλιο την επικύρωση από τη Δούμα της εν λόγω συνθήκης.

Από τις μεγάλες φοιτητικές διαδηλώσεις

ΓΑΛΛΙΑ
Αγροτική διαμαρτυρία

ΠΑΡΙΣΙ.-

Καθιστική διαμαρτυρία πραγματοποίησαν, χθες το πρωί, μπροστά από το υπουργείο Γεωργίας οργισμένοι Γάλλοι καλλιεργητές φρούτων και λαχανικών, που διαμαρτύρονταν για την αύξηση του κόστους παραγωγής των προϊόντων τους. Οπως δήλωσε, χαρακτηριστικά, ο εκπρόσωπος των αγροτών, Ερικ Τάιλχαντ, υπό τις υπάρχουσες συνθήκες οι καλλιεργητές επιβαρύνονται ιδιαίτερα καθώς τα προϊόντα τους δεν είναι σε θέση να ανταγωνιστούν τα αντίστοιχα από την Ισπανία και την Ιταλία. Πενταμελής αντιπροσωπεία των αγροτών, που απέκλεισαν για ώρες την είσοδο του υπουργείου και γέμισαν με άχυρο όλη την περίβολο, επρόκειτο να συναντηθεί, αργά χθες το βράδυ, με τον Γάλλο υπουργό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ