Τετάρτη 20 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Ο Σουχάρτο υποσχέθηκε εκλογές...

TZAKAPTA.-

Εκλογές γενικά και αόριστα προκήρυξε χτες ο Ινδονήσιος δικτάτορας, Σουχάρτο, σε μία προσπάθεια να εκτονώσει τις αντιδράσεις και την κλιμακούμενη οικονομικο-πολιτική κρίση που πλήττει τη χώρα. Ομως, λόγω μη έντιμου ...πρότερου πολιτικού βίου, ελάχιστοι τον πίστεψαν! Ετσι, πρώτοι οι φοιτητές βγήκαν και χτες κατά πολλές χιλιάδες στους δρόμους, απαιτώντας την άμεση παραίτησή του.

Συγκεκριμένα, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, ο Σουχάρτο υποστήριξε πως θα παραιτηθεί, αφού προκηρύξει εκλογές, με βάση ένα νέο εκλογικό νόμο, "όσο το δυνατόν νωρίτερα". Ομως, λίγα λεπτά αργότερα, "θυμήθηκε" και το Σύνταγμα του 1945, λέγοντας "πως εάν δεν τηρηθεί το Σύνταγμα, θα τελειώσει η χώρα μέσα σε έναν αιματηρό εμφύλιο πόλεμο"...

Ο Τζουουόνο Σουνταρσόνο, υπουργός Περιβάλλοντος και ένας εκ των στενών συνεργατών του δικτάτορα, προέβλεψε ότι η παραίτηση θα πάρει ένα διάστημα τριών έως έξι μηνών, λέγοντας μάλιστα ότι μέχρι το "τέλος του χρόνου θα υπάρχει νέος πρόεδρος". Σύμφωνα με τον Ινδονήσιο υπουργό, ο Σουχάρτο έλαβε την απόφαση αυτή, κατά τη συνάντησή του χτες το πρωί με τους μουσουλμάνους ηγέτες. Εκεί υποστηρίχτηκε πως ο νέος εκλογικός νόμος θα είναι έτοιμος μέσα σε δύο μήνες και πιθανότατα θα αίρει τους περιορισμούς που ισχύουν σήμερα για τον αριθμό των πολιτικών κομμάτων και των υποψηφίων.Ολα αυτά βέβαια, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει η σχετική ανοχή χρόνου από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους φοιτητές, οι οποίοι έχουν αναγγείλει πως θα κάνουν σήμερα μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση...

Μάλιστα, ο ηγέτης του μεγαλύτερου μουσουλμανικού κόμματος στην Ινδονησία, Αμιέν Ράις, αναφερόμενος στη μεγάλη σημερινή διαδήλωση, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι διαδηλώσεις θα είναι ειρηνικές, αλλά δεν έκρυψε τους φόβους του ότι μπορεί να γίνουν επεισόδια. Ο Ράις έχει προειδοποιήσει ότι θα κατεβάσει εκατομμύρια άτομα στους δρόμους της Ινδονησίας, δείχνοντας ασυγκίνητος από τις υποσχέσεις του Σουχάρτο για ...μεταρρυθμίσεις.

Στο μεταξύ, οι αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις εξαπλώνονται και σε άλλα αστικά κέντρα της χώρας. Χτες, αυτόπτες μάρτυρες είπαν πως στη Σουραμπάγια (δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας) πάνω από 20 φοιτητές τραυματίστηκαν σοβαρά από επίθεση στρατιωτών στη διάρκεια διαδήλωσης.

Διεθνείς αντιδράσεις

Η υπόσχεση του Σουχάρτο να παραιτηθεί προκάλεσε τη θετική αντίδραση αρκετών χωρών, θεωρώντας την είδηση αυτή ως το πρώτο σημάδι ελπίδας για εκτόνωση της κρίσης στην Ινδονησία μετά από μήνες. Αλλες χώρες προτίμησαν μια πιο επιφυλακτική στάση, προτιμώντας να δουν απτά δείγματα των καλών (;) προθέσεων του Σουχάρτο, ενώ άλλες περιορίζονταν να παρατηρούν τις πτήσεις αεροσκαφών τους προς την Ινδονησία, προκειμένου να απομακρύνουν τους υπηκόους τους.

Την άμεση έναρξη διαλόγου με το λαό, ζήτησαν χτες οι Ηνωμένες Πολιτείες από την κυβέρνηση Σουχάρτο, αποφεύγοντας ωστόσο την ίδια στιγμή να σχολιάσουν την "υπόσχεση" του δικτάτορα να παραιτηθεί...

"Το πιο σημαντικό βήμα που μπορεί να κάνει η ινδονησιακή κυβέρνηση είναι να αρχίσει αμέσως έναν ανοιχτό διάλογο με όλα τα στοιχεία της ινδονησιακής κοινωνίας, με θέμα τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις και τη συμφιλίωση, αλλά και να συνεχίσει να εφαρμόζει τις ουσιαστικές οικονομικές αλλαγές", είπε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Πιο επιφυλακτική φάνηκε η Μ. Βρετανία.Εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μπλερ υποστήριξε την ύπαρξη μιας πολιτικής "ειρηνικής μετάβασης" στην Ινδονησία, εκφράζοντας την επιθυμία για τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών, αλλά και την εφαρμογή πολιτικών μεταρρυθμίσεων.

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας,Τζον Χάουαρντ, για την ανακοίνωση του Ινδονήσιου Προέδρου, Σουχάρτο, ότι θα προκηρύξει νέες προεδρικές εκλογές, στις οποίες ο ίδιος δε θα είναι υποψήφιος. "Αναμένω την ταχεία υλοποίηση των αλλαγών", είπε συγκεκριμένα ο Χάουαρντ, σπεύδοντας παράλληλα να εκφράσει την υποστήριξή του για τη συμβολή του Σουχάρτο "στη σταθερότητα που επικράτησε στην Ινδονησία στις τρεις δεκαετίες της διακυβέρνησής του" (!).

Η Κίνα εξέφρασε ανησυχία για τις ταραχές και την πολιτική κρίση στην Ινδονησία, σχολιάζοντας εντούτοις την απόφαση του Σουχάρτο να παραιτηθεί ως "ζήτημα εσωτερικής πολιτικής".

Στο Παρίσι,η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αν Γκαζό - Σεκρέ απέφυγε να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις, ενώ, λέγοντας πως "η κατάσταση παραμένει σοβαρή", συμβούλεψε όλους τους Γάλλους υπηκόους που βρίσκονται στην Ινδονησία να απομακρυνθούν απ' αυτή τη χώρα το συντομότερο δυνατόν.

Σύμφωνα με την Αν Γκαζό - Σεκρέ, έως χτες είχαν εγκαταλείψει την Ινδονησία πάνω από 2.700 Γάλλοι υπήκοοι σε σύνολο 3.600, που είναι καταγραμμένοι από τις προξενικές υπηρεσίες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το μπούμερανγκ της φωτιάς... (2002-10-20 00:00:00.0)
Αργεί η καταμέτρηση των ψήφων (1999-06-16 00:00:00.0)
Το μακρύ ματωμένο μονοπάτι της "αυτονομίας" (1998-08-30 00:00:00.0)
Η "φτώχεια" ακολουθεί την οικονομία της αγοράς (1998-07-02 00:00:00.0)
Η πορεία του δικτάτορα και το χρονικό της κρίσης (1998-05-22 00:00:00.0)
Νέο κύμα διώξεων στην Ινδονησία (1996-08-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ