Τετάρτη 20 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Χαφιεδισμός και... σύγχρονος κόσμος

ΔΡΕΣΔΗ.-

Τι άλλο εκτός από μελαγχολία θα μπορούσε να προκαλέσει η είδηση που "ταξίδεψε" από τη Γερμανία και τις "πρωτοποριακές" μεθόδους παρακολούθησης πολιτών από πολίτες. Ενα έθνος χαφιέδες; Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά και αυτό τρομάζει ακόμα περισσότερο. Η "φαεινή" ιδέα προήλθε από κάποιους από τους "εγκεφάλους" του υπουργείου Οικονομικών της Σαξονίας. Να δημιουργηθεί τηλεφωνική γραμμή - "κόκκινη γραμμή" - όπου στόχος δεν είναι να καταγγέλλουν οι πολίτες τη γραφειοκρατία, την αναποτελεσματικότητα ή τη διαφθορά της δημόσιας διοίκησης. Αυτό που δίνει στη "θερμή γραμμή" της Σαξονίας έναν ειδικό χαρακτήρα - όπως αναφέρει χθεσινό δημοσίευμα του βρετανικού "Independent" - είναι ότι μέσω αυτής οι πολίτες καλούνται να καταγγέλλουν τους συμπολίτες τους. Ο καιρός που οι καταγγελίες ακολουθούσαν ένα εναλλακτικό δρόμο ή ακόμα και αυτών των ανωνύμων επιστολών έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Τώρα η νέα τεχνολογία έχει απελευθερώσει τα χέρια των ιθυνόντων, τώρα απλά μπορείς να καρφώσεις τον γείτονά σου πατώντας απλώς ένα κουμπί.

Ο πρωταρχικός σκοπός είναι να καταγγελθούν τα "οικονομικά εγκλήματα". Μερικοί βέβαια δεν το έχουν καταλάβει και τηλεφωνούν για να παραπονεθούν για τον κακό φωτισμό του δρόμου τους, το πεζοδρόμιο που έσπασε ή τα σκουπίδια που δε μαζεύτηκαν. Αποτελούν όμως τη μειοψηφία. Η πλειοψηφία των κατοίκων της Δρέσδης, όπου λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή, καταγγέλλουν τον ταξιτζή που δε σταμάτησε, καταγγέλλοντας ότι η συγκεκριμένη ιδιωτική εταιρία απασχολεί περισσότερους οδηγούς απ' αυτούς που αναφέρονται στα βιβλία της, με αποτέλεσμα βέβαια να κερδίζει περισσότερα χρήματα απ' αυτά που δηλώνει και κατά συνέπεια πληρώνει λιγότερους φόρους απ' όσους θα έπρεπε.

Με την ανεργία να φτάνει το 20%, τίποτα δεν ενοχλεί περισσότερο τον κάτοικο της Σαξονίας από τη "μαύρη" εργασία. Οι περισσότερες καταγγελίες που γίνονται στο υπουργείο αφορούν έτσι παράλληλη και μη δηλωμένη απασχόληση. "Αγρυπνούντες πολίτες" παραμονεύουν πίσω από τις κουρτίνες και παρακολουθούν τις κινήσεις των γειτόνων τους. Αν κάποιος είναι άνεργος και θεαθεί να βγαίνει από το σπίτι του κάθε μέρα μια ασυνήθιστα πρωινή ώρα, σύντομα θα έχει μπλεξίματα. Αυτοί που τηλεφωνούν έχουν δικαίωμα να τηρήσουν την ανωνυμία τους. Κι όμως: μόνο ένας στους τέσσερις το κάνει. Οι υπόλοιποι λένε ευθέως το όνομά τους. Το υπουργείο ελέγχει την καταγγελία, την επαληθεύει, ανοίγει και κλείνει φακέλους. Το βέβαιο είναι ότι οι ύποπτοι, είτε αθώοι είναι είτε ένοχοι, περνούν μερικούς μήνες ταλαιπωρίας. Το υπουργείο φυσικά είναι πολύ υπερήφανο για την πρωτοβουλία του, παρόλο που καμιά έρευνα δεν έχει ακόμη καταλήξει σε αποτέλεσμα. Η τηλεφωνική γραμμή άρχισε να λειτουργεί μόλις τον περασμένο μήνα - δικαιολογούνται οι αξιωματούχοι - και μια επίσημη έρευνα θέλει καιρό για να ολοκληρωθεί.

Ηδη όμως έχει ξεσπάσει μια σοβαρή διαμάχη, καθώς πολλά από τα θύματα των καταγγελιών διαμαρτύρονται. Οι αξιωματούχοι του υπουργείου απαντούν ότι κανείς από τους τρεις ντετέκτιβ που δουλεύουν στη "θερμή γραμμή" δεν είναι από την Ανατολική Γερμανία και, φυσικά, κανείς δεν έχει συνεργαστεί με τη Στάζι!!! Και συνεχίζουν τις αιτιολογήσεις λέγοντας ότι το υπουργείο Αμυνας στη Βόννη διαθέτει μια γραμμή όπου μπορεί κανείς να καταγγείλει ακροδεξιές δραστηριότητες στο στρατό και η ΕΕ έχει μια τηλεφωνική γραμμή για να καταγγέλλονται κρούσματα διαφθοράς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ