Τετάρτη 20 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Συμφώνησαν στους περιορισμούς Χελμς - Μπάρτον

ΓΕΝΕΥΗ. -

Σε συμβιβασμό κατέληξε τελικά η πολύμηνη διαμάχη μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ σχετικά με τις επιπτώσεις και τις κυρώσεις που επιβάλλει ο αμερικανικός νόμος Χελμς - Μπάρτον στις εμπορικές συναλλαγές τρίτων χωρών με την Κούβα και αφορούν περιουσία που πέρασε στη λαϊκή εξουσία μετά την Επανάσταση του 1959. Η συμφωνία επιτεύχθηκε τη Δευτέρα στο Λονδίνο αλλά ανακοινώθηκε μόλις χτες στην έδρα του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), στη Γενεύη όπου έχουν ξεκινήσει οι πανηγυρικές εκδηλώσεις για την 50ή επέτειο του παγκόσμιου Εμπορικού Συστήματος, της παλαιά επονομαζόμενης GATT. Στις χτεσινές εκδηλώσεις παραβρέθηκαν πολλοί ηγέτες ανάμεσά τους και ο Πρόεδρος της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο αλλά και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον.

Ο Φιντέλ Κάστρο στην ομιλία του επέκρινε τη συμφωνία μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρωπαϊκής Ενωσης για τον τερματισμό της διένεξής τους σχετικά με τον νόμο Χελμς - Μπάρτον κατά των ξένων επενδύσεων στην Κούβα. Μιλώντας στη σύνοδο ηγετών και υπουργών χωρών - μελών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου(ΠΟΕ), ο Κάστρο τόνισε ότι η συμφωνία, η οποία οριστικοποιήθηκε στη βρετανική πρωτεύουσα, φαίνεται ότι επιτεύχθηκε "σε βάρος της Κούβας". "Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου θα έπρεπε να είναι σε θέση να αποτρέψει μια οικονομική γενοκτονία", υποστήριξε ο Κάστρο, η χώρα του οποίου είναι ιδρυτικό μέλος του ΠΟΕ και της προκατόχου του Γενικής Συμφωνίας Δασμών και Εμπορίου (GATT). "Οι χώρες του Τρίτου Κόσμου τα έχουν χάσει όλα, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιβάλλει τη θέλησή τους. Πρέπει να μετατρέψουμε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου σε όργανο αγώνα για ένα καλύτερο και δικαιότερο κόσμο", επεσήμανε συνεχίζοντας ο Κάστρο και χαρακτήρισε τις συμφωνίες "συγκεχυμένες, αντιφατικές και απειλητικές για πολλές χώρες".

Είχε προηγηθεί η ομιλία του Μπιλ Κλίντον, την οποία παρακολούθησε και ο Κάστρο. Δοθείσης βέβαια της ευκαιρίας ο Κλίντον ζήτησε ένθερμα να καταργηθούν το ταχύτερο οι μορφές του προστατευτισμού, τόσο για το αγροτικό όσο και για άλλες μορφές διεθνούς εμπορίου, να προστατευτεί στο μέλλον περισσότερο το περιβάλλον από την εμπορική δραστηριότητα, και να κατοχυρωθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων στον τομέα του εμπορίου. "Προσωπικά επιθυμώ, να ανοίξουν οι αγορές σε όλες τις περιοχές του κόσμου", τόνισε ο Μπ. Κλίντον.

Ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Αμερικανός Πρόεδρος ζήτησε να προστατευτεί αποτελεσματικότερα το κοπιράιτ και να βελτιωθούν οι ισχύουσες διατάξεις που αφορούν τα πνευματικά δικαιώματα και τέλος να θεσπιστούν διεθνείς εμπορικοί κανόνες οι οποίοι θα συμβαδίζουν με τον ταχύ ρυθμό που κινούνται και εξελίσσονται σήμερα οι ίδιες οι εμπορικές αγορές -με ταχύτερο πάντως ρυθμό από τον σημερινό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ