ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Ιούλη 2004
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αμείωτη ένταση

Κατοχικοί και συνεργάτες τους στο χώρο της έκρηξης

Associated Press

Κατοχικοί και συνεργάτες τους στο χώρο της έκρηξης
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Μπορεί το Ιράκ, ή, καλύτερα, η διορισμένη κυβέρνηση να ανακοίνωσε τους νέους πρέσβεις που θα καταλάβουν τις θέσεις σε όσες πρεσβείες ήταν κλειστές μέχρι σήμερα, προκειμένου να αποδείξει ότι το «ελεύθερο Ιράκ συγκαταλέγεται πλέον στην οικογένεια των εθνών», εντούτοις ουδεμία «ηρεμία», όσο προσδοκώμενη και αν είναι, δεν έχει και δεν πρόκειται να επιστρέψει στο Ιράκ.

Περισσότεροι από 10 είναι οι νεκροί και δεκάδες οι τραυματίες από την επίθεση αυτοκτονίας έξω από αστυνομικό τμήμα της Βαγδάτης, σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές. Εννοείται, από τους πρώτους που βρέθηκαν στο σημείο της επίθεσης ήταν οι κατοχικές δυνάμεις και ο συνταγματάρχης Μπιλ Σλέιτερ δήλωσε ότι πιθανώς η επίθεση σημειώθηκε με βυτιοφόρο φορτωμένο καύσιμα. Επίσης, ένα άτομο τραυματίστηκε από επίθεση με ρουκέτα στην πράσινη ζώνη της ιρακινής πρωτεύουσας. Η ρουκέτα εκτοξεύτηκε εναντίον πυροσβεστικού σταθμού στην περιοχή Αλ Σαλίγια.

Στο μεταξύ, ένας από τους γενικούς διευθυντές του ιρακινού υπουργείου Αμυνας, ο Ισάμ Τζάσεμ Καντχέμ, δολοφονήθηκε το βράδυ της Κυριακής από αγνώστους στη συνοικία Σαΐντια στη Βαγδάτη, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Ραντχί Μπαντρ.

Οι επιθέσεις έλαβαν χώρα την ώρα που οι Φιλιππίνες άρχισαν την απόσυρση των στρατευμάτων τους από το Ιράκ, μετά το σχετικό αίτημα που διατυπώθηκε από την πλευρά των ανταρτών που κρατούσαν όμηρο ένα Φιλιππινέζο. Την απόφαση της Μανίλα κατήγγειλαν οι ΗΠΑ και ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, Χοσιγιάρ Ζεμπαρί. Ηδη, ο επικεφαλής των στρατευμάτων των Φιλιππίνων στο Ιράκ επαναπατρίστηκε χθες το πρωί, ενώ μέχρι αργά είχε ολοκληρωθεί και η αποχώρηση των στρατευμάτων των Φιλιππίνων με πρώτο σταθμό το Κουβέιτ.

Στο μεταξύ, στην Ιορδανία πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη ο Ιρακινός διορισμένος πρωθυπουργός Ιγιάντ Αλάουι, στη σκιά της επικήρυξης εναντίον του, που ανακοίνωσε οργάνωση που φέρεται να είναι «συνδεδεμένη» με τον Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι.

Τέλος, δεκατέσσερα άτομα σκοτώθηκαν το πρωί της Κυριακής, κατά τη διάρκεια επιδρομής αμερικανικών ελικοπτέρων εναντίον κατοικίας στη Φαλούτζα, στο κεντρικό Ιράκ. Η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση του Ιράκ επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι πραγματοποιήθηκαν αεροπορικές επιδρομές εναντίον κατοικιών στη Φαλούτζα, και στόχος ήταν ο Αλ Ζαρκάουι. Σύμφωνα με τον Αχμέντ Γκανέμ, γιατρό στο γενικό νοσοκομείο της Φαλούτζα, μεταξύ των νεκρών από το βομβαρδισμό ήταν γυναίκες και παιδιά.

Παράλληλα, αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο Reuters ότι οι βομβαρδισμοί ακολούθησαν τις συγκρούσεις Αμερικανών στρατιωτών με Ιρακινούς ενόπλους στην περιοχή. Υποστήριξαν, επίσης, ότι η κατοικία που βομβαρδίστηκε ανήκε σε οικογένεια Ιρακινών. O Ιρακινός πρωθυπουργός έδωσε τη συγκατάθεσή του για την πραγματοποίηση αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών στη Φαλούτζα, κατά το Γαλλικό Πρακτορείο.

ΣΕΡΒΙΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Νέοι εκβιασμοί από Χάγη και ΝΑΤΟ

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΧΑΓΗ.--

Οι πρώην ηγέτες των Σερβοβόσνιων Κάρατζιτς και Μλάντιτς, αλλά και άλλοι καταζητούμενοι απ' το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία δε συλλαμβάνονται επειδή «ανώτεροι» Σέρβοι αξιωματούχοι «τους καλύπτουν, ενημερώνοντάς τους για τα σχέδια σύλληψης», δήλωσε χτες στη Χάγη η επικεφαλής γενική εισαγγελέας του δικαστηρίου της Χάγης, Κάρλα Ντελ Πόντε. Το ίδιο «τροπάριο» αναμενόταν, μεταξύ άλλων, να ψάλλει (αργότερα χτες βράδυ) και ο γγ του ΝΑΤΟ, Ζάαπ ντε Χουπ Σέφερ, που μετέβαινε στο Βελιγράδι για συναντήσεις με την ανώτατη ηγεσία της Σερβίας - Μαυροβούνιου...

Σε μία προσπάθεια να εξηγήσει στους δημοσιογράφους γιατί οι πάνοπλοι μασκοφόροι στρατιώτες της SFOR δε βρίσκουν (εδώ και χρόνια) τα ίχνη των πρώην ηγετών των Σερβοβόσνιων, Ράντοβαν Κάρατζιτς και Ράτκο Μλάντιτς, η Ντελ Πόντε επικαλέστηκε ως «πρόσφατο παράδειγμα» την περίπτωση του Γκόραν Χάντζιτς (επικεφαλής σερβικής κοινότητας στην Κράινα που κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου την περίοδο 1992-1993). Ο Χάντζιτς, ισχυρίστηκε η Ντελ Πόντε, διέφυγε της σύλληψης την περασμένη Τρίτη, λίγες ώρες αφότου οι αρχές του ΔΠΔ ενημέρωναν για τα σχέδιά τους τις σερβικές αρχές...

Ομως, αυτά δεν είναι επί του παρόντος ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος των πρωθυπουργών Σερβίας και Μαυροβουνίου...

Ο μεν Σέρβος πρωθυπουργός Βόισλαβ Κοστούνιτσα χτες φάνηκε απαισιόδοξος για το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού, προετοιμάζοντας το έδαφος για το (διόλου απίθανο) ενδεχόμενο πρόωρων γενικών εκλογών. Η ήττα του υποψηφίου της κυβέρνησης (Ντράγκαν Μαρσιτσάνιν) στις σερβικές προεδρικές εκλογές, είπε χτες ο Κοστούνιτσα, έχει «αποδυναμώσει πολύ άσχημα» την κυβέρνηση... Στο μεταξύ, προχτές, σημειώθηκε το πρώτο (μετά από πολύ καιρό) κρούσμα επίθεσης στη νότια σερβική κοιλάδα του Πρέσεβο, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρία μέλη μιας οικογένειας ντόπιων Αλβανών. Η επίθεση εξαπολύθηκε από δύο μασκοφόρους στο Μπουγιάνοβατς κοντά σε δρόμο που συνδέει την περιοχή με το Κοσσυφοπέδιο...

Το ίδιο διάστημα, ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς, ξαναχτύπησε, κρούοντας το καμπανάκι της απόσχισης, δηλώνοντας χτες πως «μέσα στους επόμενους μήνες θα πρέπει να διεξαχθεί» δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση του Μαυροβουνίου και τη διάλυση της Ενωσης Σερβίας - Μαυροβουνίου... Αυτό ένα τετραήμερο μετά την απόφαση της Μαυροβουνιακής Βουλής να «αντικαταστήσει» την επίσημη τρίχρωμη σημαία του Μαυροβουνίου με εκείνη του 1918 (οπότε το Μαυροβούνιο ήταν ανεξάρτητο βασίλειο!).

ΡΩΣΙΑ
Κινητοποιήσεις ενάντια στο ΝΑΤΟικό στόλο

Την περασμένη βδομάδα, στο λιμάνι της πόλης του Νοβοροσίσκ, τα τρία πολεμικά ΝΑΤΟικά πλοία (από Μ. Βρετανία, Τουρκία και Ελλάδα) «υποδέχτηκαν» δεκάδες ντόπιοι διαδηλωτές. Ενάντια στον ελλιμενισμό του ΝΑΤΟικού στόλου πραγματοποιήθηκε στην πόλη πικετοφορία, την οποία οργάνωσαν οι τοπικές οργανώσεις των ΚΚ της Ρωσίας, η τοπική οργάνωση της «Ενωσης Σοβιετικών Αξιωματικών», η οργάνωση «Πατρίδα» του πρώην κυβερνήτη της περιοχής Κοντρατιένκο κι άλλες κοινωνικές οργανώσεις. Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, πικετοφορίες και συγκεντρώσεις, κράτησαν και τις 4 μέρες της παραμονής των ξένων πολεμικών πλοίων στο λιμάνι του Νοβοροσίσκ. Στο ψήφισμα της τελικής συγκέντρωσης, καλούνται ο Πρόεδρος και η κυβέρνηση της Ρωσίας να κόψουν άμεσα κάθε επαφή με το εγκληματικό Σύμφωνο του ΝΑΤΟ, καθώς επίσης να σταματήσουν να καταφθάνουν στα ρωσικά λιμάνια τα ΝΑΤΟικά πλοία.

Να σημειωθεί πως για τα πληρώματα των πλοίων είχε ετοιμαστεί και «πολιτιστικό» πρόγραμμα, που για το ελληνικό πλήρωμα προέβλεπε και συνάντηση με την ντόπια ελληνική κοινότητα του Νοβοροσίσκ. Γι' αυτό και στο ψήφισμα των αντι-ΝΑΤΟικών διαδηλωτών υπήρχε κάλεσμα προς όλους τους κατοίκους του Νοβοροσίσκ να απέχουν από «πολιτιστικές» εκδηλώσεις με τα ΝΑΤΟικά πληρώματα.

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Απεργία σε διυλιστήριο

ΣΕΟΥΛ.-- Λουκέτο στο δεύτερο μεγαλύτερο διυλιστήριο «LG CALTEX» στο Γεοσού της Ν. Κορέας έβαλαν χτες εκατοντάδες εργαζόμενοι, που πραγματοποιούν απεργία απαιτώντας ικανοποιητικές μισθολογικές αυξήσεις και βελτίωση των συνθηκών ασφάλειας στην εργασία.

Η απεργία, που είναι η πρώτη που γίνεται σε διυλιστήριο της Ν. Κορέας και πραγματοποιείται μετά το προχτεσινό ναυάγιο στις συνομιλίες εργοδοσίας και συνδικαλιστών, είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της διύλισης πετρελαίου στη χώρα σε ποσοστό τουλάχιστον 30%. Εκπρόσωποι του διυλιστηρίου «LG CALTEX» (σε ποσοστό 50% ανήκει στον νοτιοκορεατικό επιχειρηματικό όμιλο LG και κατά 50% στην αμερικανική πετρελαϊκή εταιρία CHEVRON-TEXACO) ζήτησε ήδη την παρέμβαση της αστυνομίας, για να «συντρίψει», όπως ανακοίνωσαν, τον αγώνα των απεργών.

ΡΩΣΙΑ
Απεργία πείνας βουλευτή του ΚΚΡΟ

Για τέταρτη μέρα συνεχίζεται η απεργία πείνας, στην οποία κατέβηκε ο βουλευτής Μιχαήλ Ζαπόλεφ, του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) από την περιοχή της Αλτάης, ως έσχατο μέσο πίεσης ενάντια στο αντικοινωνικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Πούτιν - Φραντκόφ, το οποίο καταργεί τις κοινωνικές παροχές και τις «αντικαθιστά» με χρηματικές παροχές.

Σε επιστολή του, που δημοσιεύεται στα ρωσικά ΜΜΕ, ο βουλευτής του ΚΚΡΟ σημειώνει για τις αιτίες της απόφασής του τα εξής: «Η Δούμα ενέκρινε ως βάση το νόμο, με τον οποίο καταργούνται, αλλάζουν ή περιορίζονται κοινωνικά δικαιώματα, εγγυήσεις και παροχές πολιτών της Ρωσίας. Αυτός ο νόμος είναι βαθιά αντιλαϊκός και ανήθικος. Αφορά πάνω από 100 εκατομμύρια ανθρώπων όλων των ηλικιών και κοινωνικών ομάδων». Ο ίδιος γράφει ότι με την ενέργειά του αυτή απαιτεί να υλοποιηθεί ο ομοσπονδιακός νόμος «Για την κοινωνική ανάπτυξη του χωριού», να διατηρηθούν τα προνόμια που υπάρχουν στο νόμο «Για τους βετεράνους», καθώς επίσης να δοθεί στον κάθε δικαιούχο πολίτη το δικαίωμα να αποφασίσει ο ίδιος αν θέλει να μετατραπούν οι κοινωνικές παροχές που έχει σήμερα σε χρηματικές.

Ο 57χρονος βουλευτής του ΚΚΡΟ είναι αποφασισμένος να συνεχίσει την απεργία πείνας έως τις 2 Αυγούστου, όταν και πάλι η Κρατική Δούμα κληθεί να εγκρίνει το σχετικό νομοσχέδιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ