ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Εκατόμβες νεκρών από τις πλημμύρες
ΚΑΡΑΚΑΣ - ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-

Απόλυτη καταστροφή σε μια γειτονιά στο Λος Κοράλες

Associated Press

Απόλυτη καταστροφή σε μια γειτονιά στο Λος Κοράλες
«Υπάρχουν πτώματα να επιπλέουν στη θάλασσα, πτώματα που έχουν θαφτεί κάτω από τόνους λάσπης, πτώματα παντού», δήλωσε χτες ο υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Βισέντε Ρανχέλ, καταγράφοντας με αυτές τις τρεις απλές, αλλά εξαιρετικά δυσοίωνες προτάσεις το μέγεθος και την έκταση της τραγωδίας που έχει πλήξει τη Βενεζουέλα με τις συνεχείς και μανιώδεις καταρρακτώδεις βροχές των τελευταίων δύο βδομάδων, που έθαψαν στην κυριολεξία το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας κάτω από τόνους λάσπης και νερού.

Από 15.000 έως 25.000 άνθρωποι υπολογίζονται ότι έχουν χαθεί στις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις που κατέστρεψαν από τα μέσα της περασμένης βδομάδας τα περίχωρα του Καράκας, κυρίως την παραλιακή επαρχία Βάργκας, ενώ ο Ρανχέλ, μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Ουνιόν», θα επιβεβαιώσει επισήμως ότι «σίγουρα οι νεκροί δεν πρόκειται να είναι λιγότεροι από 10.000», ο οποίος θα προσθέσει: «Αν λάβουμε υπόψη την πυκνότητα του πληθυσμού στις ζώνες που επλήγησαν, πιστεύω ότι μπορούμε να πούμε ότι 15.000, 20.000 ή 25.000 άνθρωποι βρίσκονται πιθανόν κάτω από τα ερείπια. Υπάρχουν μέρη που έχουν καλυφθεί από επτά μέτρα χώμα. Ποτέ δε θα μάθουμε πόσοι ακριβώς άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους».

Τα περισσότερα από τα θύματα παγιδεύτηκαν κάτω από τόνους λάσπης και βράχων που παρέσυραν τα νερά των απίστευτων βροχοπτώσεων που σημειώνονται από την Τετάρτη στη Βενεζουέλα, η οποία πλήττεται από τη χειρότερη φυσική καταστροφή της Νότιας Αμερικής αυτό τον αιώνα. Το γεγονός αυτό δυσχεραίνει αφάνταστα το έργο των σωστικών συνεργείων, που παρ' όλες τις αντίξοες και επικίνδυνες συνθήκες καταβάλλουν απεγνωσμένες προσπάθειες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων, αλλά πιστεύεται ότι πολλοί χάθηκαν μέσα στις λάσπες και τις κατολισθήσεις ή παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες, στα βόρεια, κυρίως, τμήματα της χώρας.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι η πρωτεύουσα της χώρας, το Καράκας, έχει εντελώς αποκοπεί από τον υπόλοιπο κόσμο και η κατάσταση που επικρατεί μάλλον είναι χαώδης. Στρατιώτες προσπαθούν με κάθε μέσο να σώσουν παγιδευμένους, ενώ αλεξιπτωτιστές ρίχνουν τρόφιμα και φάρμακα στους αστέγους.

Το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα είναι οι άστεγοι, καθώς υπολογίζονται ότι θα ξεπεράσουν τους 100.000, αν αναλογιστεί κανείς ότι μόνο στην επαρχία Βάργκας που αριθμεί 350.000 κατοίκους η πλειονότητα των κατοίκων έχουν βρεθεί στο δρόμο.

Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες, ήδη κήρυξε οκτώ βορειοδυτικές πολιτείες, περιοχές που επλήγησαν από θεομηνία, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ μαζί με το Στρατό επισκέπτεται όλες τις πληγείσες περιοχές, ενώ σε πλείστες περιπτώσεις συντονίζει ο ίδιος το έργο των σωστικών συνεργείων, εξαιτίας της προηγούμενης θητείας ως αλεξιπτωτιστής και αξιωματικός του Στρατού.

Οι πλημμύρες που προκλήθηκαν από τις καταρρακτώδεις βροχές χαρακτηρίστηκαν συνήθεις για την περίοδο αυτή και προκάλεσαν την καταστροφή, την οποία εμπειρογνώμονες αποδίδουν στο καιρικό φαινόμενο «Ελ Νίνιο». Μία καταστροφή μεγαλύτερου μεγέθους ακόμη και από τις περσινές ανάλογες καταστροφές που προκάλεσε ο τυφώνας «Μιτς» στην Κεντρική Αμερική.

Πάντως, βοήθεια σε τρόφιμα καταφθάνει συνεχώς από διάφορες χώρες και το υπουργείο Εξωτερικών τη χαρακτήρισε «εντυπωσιακή». Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον και ο πάπας Ιωάννης Παύλος Β` έστειλαν συλλυπητήρια τηλεγραφήματα, ενώ ο Κλίντον προσέφερε άμεση βοήθεια.

Και στην Κολομβία

Εξι άνθρωποι βρήκαν το θάνατο και άλλοι έξι τραυματίστηκαν την Κυριακή στις πόλεις Σανσόν και Καραμάντα της Βορειοδυτικής Κολομβίας, που θάφτηκαν στη λάσπη από τις εδαφικές κατολισθήσεις, τις οποίες προκάλεσαν οι κατακλυσμιαίες βροχές που σαρώνουν για τέταρτο μήνα την περιοχή, ανακοινώθηκε από τις αρχές.

Από τις κατολισθήσεις επλήγησαν και άλλες κοινότητες στην ευρύτερη περιοχή της Αντιόκια, όμως μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει πληροφορίες για άλλα θύματα. Τους τελευταίους τέσσερις μήνες υπολογίζεται πως περίπου 100 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και άλλοι 730.000 έχουν μείνει άστεγοι εξαιτίας του βιβλικού κατακλυσμού που έχει πλήξει 24 από τα 32 διαμερίσματα της χώρας.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ξεχωριστές συμφωνίες, κοινή υπογραφή
ΒΗΡΥΤΟΣ - ΡΑΜΑΛΑ,-

Στη λιβανική πρωτεύουσα μετέβη ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Φαρούκ αλ Σάραα προκειμένου να ενημερώσει τη λιβανική ηγεσία για το περιεχόμενο των συνομιλιών του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό στην Ουάσιγκτον αλλά και για να συζητήσει την προοπτική έναρξης λιβανο-ισραηλινών ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων. Πάντως, την ίδια στιγμή, στο Ν. Λίβανο το θερμόμετρο παρέμενε σταθερά ανεβασμένο με τη «Χεζμπολάχ» να πραγματοποιεί επιδρομές σε θέσεις του ισραηλινού στρατού και ισραηλινά μαχητικά να σφυροκοπούν θέσεις των μαχητών της.

Ο Σύρος αξιωματούχος, αφού πρώτα είχε επιστρέψει στη Δαμασκό, είχε πολύωρες συναντήσεις τόσο με τον Λιβανέζο Πρόεδρο Εμίλ Λαχούντ όσο και με τον πρωθυπουργό Σαλίμ Χος αλλά και τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ναμπίχ Μπέρι. «Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ειλικρινά επιθυμεί την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας», εκτίμησε ο Σύρος αξιωματούχος, σπεύδοντας, όμως, να διευκρινίσει ότι δεν αναμένει κάποια σημαντικά εξέλιξη στο άμεσο χρονικό διάστημα. Ο Φαρούκ αλ Σάραα, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Εμίλ Λαχούντ, εκτίμησε ότι η λιβανική ηγεσία θα μπορούσε να ξεκινήσει ειρηνευτικές συνομιλίες με το Ισραήλ, αμέσως μετά το δεύτερο γύρο των ισραηλινο-συριακών συνομιλιών που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στις 3 Γενάρη στην Ουάσιγκτον. Ο αλ Σάραα τόνισε ότι η συριακή αντιπροσωπεία δεν προτίθεται να διαπραγματευτεί με το Ισραήλ κανένα θέμα που αφορά το Λίβανο, ο οποίος είναι «ανεξάρτητη και κυρίαρχη χώρα» και μπορεί να καταλήξει στη δική της ξεχωριστή ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ. Εντούτοις, ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι ούτε η Συρία ούτε ο Λίβανος δε θα υπογράψουν τελική ειρηνευτική συμφωνία αν δεν εξασφαλιστεί ότι θα τεθούν και οι δύο σε ισχύ, σχεδόν, ταυτόχρονα.

Παρά τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο Φαρούκ αλ Σάραα απέφυγε να αποκαλύψει αν η Δαμασκός θα παρέμβει προκειμένου να περιοριστεί, αν όχι να τερματιστεί, η δράση της ισλαμιστικής σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ», αίτημα που είχε θέσει η ισραηλινή αντιπροσωπεία στις συνομιλίες της Ουάσιγκτον. Η Συρία, που διατηρεί 30.000 στρατιώτες στην κοιλάδα Μπεκάα του Λιβάνου, όπου εδρεύει και το μεγαλύτερο μέρος των δυνάμεων της «Χεζμπολάχ», θεωρείται ότι ελέγχει σε μεγάλο βαθμό τόσο τις εξελίξεις στη λιβανική πολιτική σκηνή όσο και στην κοιλάδα Μπεκάα.

Λίγες, μόλις, ώρες πριν τη συνάντηση του αλ Σάραα με τον Λιβανέζο Πρόεδρο, ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη είχαν πραγματοποιήσει τη δεύτερη επιδρομή τους ενάντια σε πιθανές θέσεις της «Χεζμπολάχ», κοντά στην κοινότητα Μαλία, στο βόρειο τομέα της κατεχόμενης ζώνης του Ν. Λιβάνου ως αντίποινα για τις συνεχιζόμενες επιδρομές της οργάνωσης σε θέσεις του ισραηλινού στρατού και της φιλοϊσραηλινής λιβανέζικης πολιτοφυλακής στη «ζώνη ασφαλείας» του Ν. Λιβάνου. Των επιδρομών είχε προηγηθεί δήλωση του ηγέτη της «Χεζμπολάχ» Σεΐκ Χασάν Νασραλάχ, ο οποίος αρνήθηκε να σχολιάσει την ισραηλινο-συριακή προσέγγιση αλλά και το ενδεχόμενο έναρξης λιβανο-ισραηλινών διαπραγματεύσεων, και αρκέστηκε να επαναλάβει ότι οι μαχητές του θα συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι να φύγουν από το λιβανικό έδαφος όλοι οι Ισραηλινοί στρατιώτες.

Παραμένει το αδιέξοδο

Αλλη μια πολύωρη συνάντηση Ισραηλινών και Παλαιστινίων στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων για την τελευταία φάση της «ειρηνευτικής διαδικασίας» έληξε, χτες, άκαρπη, σηματοδοτώντας τη συμπλήρωση τεσσάρων βδομάδων στασιμότητας και αδιεξόδου. Ο Ισραηλινός διαπραγματευτής Οντέντ Εράν και ο Παλαιστίνιος υπουργός Πληροφοριών Γιασέρ Αμπέντ Ράμπο συνομίλησαν, επί ώρα, στη Ραμάλα αλλά δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στα μείζονα ζητήματα των εβραϊκών οικισμών, και κατά συνέπεια και των εδαφών από τα οποία προτίθεται να αποχωρήσει ο ισραηλινός στρατός, έχοντας, ήδη, καθυστερήσει ένα μήνα. Και οι δύο άνδρες αρνήθηκαν να κάνουν δηλώσεις μετά το τέλος των συνομιλιών.

ΚΙΝΑ
Επεστράφη μετά από 442 χρόνια το Μακάο

ΜΑΚΑΟ .-

Εκατοντάδες Κινέζοι στρατιώτες μπήκαν χτες στην έως την Κυριακή Πορτογαλική αποικία, δεχόμενοι μια «θερμή υποδοχή από τους κατοίκους του», όπως σημείωναν τα δυτικά μέσα ενημέρωσης.

Μετά από 442 χρόνια αποικιοκρατικής εκμετάλλευσης - είναι χαρακτηριστικό ότι η πόλη θεωρείται «παράδεισος των τζογαδόρων» - η Κίνα αναλαμβάνει πλήρως τον έλεγχο της πολιτείας, η οποία μαστίζεται από το έγκλημα και τις συμμορίες. «Η καταπολέμηση του εγκλήματος και της βίας πρέπει να εξυψωθεί σε πολιτικό επίπεδο», σχολίασε ο Εντμουντ Χο, ο οποίος διορίστηκε πρώτος «διευθύνων» του Μακάο μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

«Το Μακάο εισέρχεται σε μια εντελώς νέα εποχή ανάπτυξης», τόνισε από την πλευρά του ο Κινέζος Πρόεδρος Ζιανγκ Ζεμίν.

Η επιστροφή του Μακάο στην Κίνα από την Πορτογαλία, μετά την επιστροφή του Χονγκ Κονγκ από τη Βρετανία το 1997, σηματοδοτεί το τέλος και επίσημα της εποχής της ευρωπαϊκής αποικιοκρατίας. Ο Πορτογάλος Πρόεδρος Χόρχε Σαμπάιο, δήλωσε πάντως τη «συμπαράστασή του» στην επαρχία, που κατά την άποψή του θα συνεχίσει να αποτελεί «σταυροδρόμι».

Ο Ζεμίν επισήμανε ότι επόμενος στόχος του Πεκίνου είναι η ένταξη και της Ταϊβάν στην ηπειρωτική Κίνα. Θέμα ωστόσο που θεωρείται ακανθώδες, καθώς οι «εθνικιστές» που επιθυμούν την πλήρη ανεξαρτησία του νησιού κυριαρχούν, προεξάρχοντος του Προέδρου Λι Τενγκ-χούι, πράγμα που δεν αναμένεται να αλλάξει στις εκλογές που αναμένονται στις αρχές του νέου έτους.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Αθρόες απολύσεις στην «British Airways»
ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Προκειμένου να μειώσει τις δαπάνες και το κόστος της εταιρίας ο κύριος βρετανικός αερομεταφορέας, η «British Airways» (ΒΑ), βρήκε την καλύτερη λύση... που δεν είναι άλλη από τις απολύσεις.

Ετσι η «BA» ανακοίνωσε χθες ότι θα προχωρήσει στην κατάργηση θέσεων εργασίας μέσα στην επόμενη διετία, αλλά αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ότι το μέτρο αφορά στην κατάργηση 8.000 θέσεων εργασίας, δηλαδή το 13% του εργατικού δυναμικού του ομίλου. Επιπροσθέτως, η ΒΑ επιβεβαίωσε ακόμη ότι προτίθεται να καταργήσει 1.000 θέσεις στελεχών και θα υλοποιηθεί έως τον προσεχή Μάρτη.

Σύμφωνα με τον κυριακάτικο «Ομπζέρβερ» στόχος της ΒΑ είναι να μειώσει τις δαπάνες κατά ένα δισεκατομμύριο λίρες, καταργώντας 8.000 θέσεις εργασίας, μέτρο που θα πλήξει κυρίως το διοικητικό προσωπικό, αλλά και το προσωπικό εναέριας κυκλοφορίας.

Τα συνδικάτα ζήτησαν επειγόντως την έναρξη συνομιλιών με τη διοίκηση της ΒΑ χαρακτηρίζοντας «βόμβα» τις πληροφορίες που δημοσίευσε η βρετανική εφημερίδα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ