ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Φλεβάρη 1997
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ: ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΝΤΕΝΓΚ ΧΣΙΑΟ ΠΙΝΓΚ
Μεσίστιες οι κόκκινες σημαίες...

ΠΕΚΙΝΟ.-

Μεσίστιες κυμάτιζαν οι σημαίες χτες στο Πεκίνο, μια μέρα μετά το θάνατο του ιστορικού Κινέζου ηγέτη, Ντενγκ Χσιάο Πινγκ. Ολες οι εφημερίδες της χώρας αφιέρωσαν τα πρωτοσέλιδά τους στη νεκρολογία του 93χρονου πολιτικού.Σε ανακοίνωσή του προς τα κινεζικά και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, το στρατό και τους πολίτες, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας χαρακτήρισε το Ντενγκ "έναν εξαίρετο ηγέτη, που απολάμβανε μεγάλο σεβασμό από το κόμμα, το στρατό και το λαό όλων των εθνικών ομάδων σε ολόκληρη την Κίνα, έναν σπουδαίο μαρξιστή, σπουδαίο επαναστάτη του προλεταριάτου, ομιλητή, στρατιωτικό τακτικιστή και διπλωμάτη, και επί μακρόν δοκιμασμένο μαχητή του κομμουνιστικού κινήματος, τον κυριότερο αρχιτέκτονα των σοσιαλιστικών μεταρρυθμίσεων της Κίνας, που άνοιξε το δρόμο προς τον εκσυγχρονισμό των δομών της χώρας, και τον πατέρα της θεωρίας της ανάπτυξης του σοσιαλισμού με βάση τις κινεζικές ιδιαιτερότητες και χαρακτηριστικά".

Το κόμμα και η κυβέρνηση κήρυξαν εθνικό πένθος έως την κηδεία του Ντενγκ, ενώ κατά τη συνηθισμένη πολιτική της Κίνας, δε θα προσκληθούνξένες κυβερνήσεις, πολιτικά κόμματα και προσωπικότητες στις εκδηλώσεις για το θάνατο του Κινέζου πολιτικού.

Η τελετή ταφής

Η κηδεία του Ντενγκ θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη, 25 Φλεβάρη, στο κτίριο της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης του Πεκίνου. Η σορός του δε θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα, αφού ο ίδιος είχε πει ότι επιθυμούσε μια απλή ταφή.

Το σώμα του Ντενγκ θα αποτεφρωθεί και, κατά την επιθυμία του, θα σκορπιστεί στη θάλασσα, με εξαίρεση ορισμένα όργανά του, τα οποία θα δωρηθούν στην επιστήμη "για ιατρική έρευνα", όπως αναφέρει επιστολή της οικογένειας του εκλιπόντος ηγέτη, που υπογράφουν η χήρα του, οι δύο γιοι του και οι τρεις κόρες του. "Ελπίζουμε ότι το τελευταίο που μπορούμε να κάνουμε για τον σύντροφο Χσιάο Πινγκ (...) είναι να εκφράσουμε την οδύνη μας με απλό και αξιοπρεπή τρόπο", καταλήγει η ανακοίνωση της οικογένειάς του.

Οι διεθνείς αντιδράσεις

Από την Ανατολή ως τη Δύση, η είδηση του θανάτου του Ντενγκ Χσιάο Πινγκ προκάλεσε αντιδράσεις ηγετών κρατών και οργανισμών κι ανακίνησε μνήμες.

Σε ανακοίνωσή του από τη Νέα Υόρκη, ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν,χαρακτήρισε τον Ντενγκ ως "βασικό αρχιτέκτονα του εκσυγχρονισμού και της οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας".

Ο Κουβανός ηγέτης Φιντέλ Κάστρο,σε συλλυπητήριο τηλεγράφημά του από την Αβάνα, εξήρε την "πολύτιμη προσφορά στην οικοδόμηση και εδραίωση του σοσιαλισμού στην Κίνα του συντρόφου Ντενγκ Χσιαο Πινγκ", όπως μετέδωσε το το κουβανικό πρακτορείο "Πρένσα Λατίνα". Ο Κάστρο αναφέρθηκε "με μεγάλο σεβασμό και θαυμασμό στην εξέχουσα συμμετοχή του Ντενγκ στον αγώνα για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της χώρας του, μαζί με τους άλλους βετεράνους της Μεγάλης Πορείας".

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Ριουτάρο Χασιμότο,εξέφρασε σε χτεσινό του ανακοινωθέν "τη βαθύτατη θλίψη του" για το θάνατο του Κινέζου ηγέτη και εξήρε το ρόλο του στην ανάπτυξη φιλικών σχέσεων Κίνας - Ιαπωνίας.

Τα συλλυπητήριά της για το θάνατο του Ντενγκ εξέφρασε χτες κι η ινδική ηγεσία. "Εκφράζουμε την ολόψυχη λύπη μας για το θάνατο μιας τόσο μεγάλης προσωπικότητας, που όχι μόνο σμίλεψε το πεπρωμένο της χώρας του, αλλά συνεισέφερε άμεσα στην οικοδόμηση σχέσεων φιλίας ανάμεσα στις δύο χώρες μας", δήλωσε ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών Ιντέρ Κουμάρ Γκουιράλ.

Συλλυπητήρια τηλεγραφήματα για το θάνατο του Ντενγκ απέστειλαν οι ηγέτες πολλών ακόμη ασιατικών χωρών.

Από τη Μόσχα, ο Ρώσος Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν χαρακτήρισε τον εκλιπόντα Ντενγκ "αρχιτέκτονα των μεταρρυθμίσεων που οδήγησαν σε ιστορικές αλλαγές", ενώ στη Δούμα τηρήθηκε χτες ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Ντενγκ.

Ακόμη, πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες απέστειλαν συλλυπητήρια τηλεγραφήματα στο Πεκίνο για το θάνατο του Ντενγκ. Ο Γερμανός καγκελάριος Χέλμουτ Κολ δήλωσε στη Βόννη ότι οι πρωτοβουλίες του Ντενγκ συνέβαλαν στη θεμελίωση "στενών και εμπιστευτικών" σχέσεων μεταξύ Γερμανίας και Κίνας και ακόμη ότι "η εντυπωσιακή οικονομική πρόοδος στην Κίνα, που είναι έκδηλη σε ολόκληρο τον κόσμο, οφείλεται κατά κύριο λόγο στην επιρροή του Ντενγκ". Εκτός του Κολ, ανακοινώσεις εξέδωσαν ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ,ο Βρετανός πρωθυπουργός Τζον Μέιτζορ κι η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ και ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Μαρία Αθνάρ.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον από την Ουάσιγκτον χαρακτήρισε τον Ντενγκ Χσιάο Πινγκ ως τον άνθρωπο ο οποίος το 1979 βοήθησε στην εξομάλυνση των σινο-αμερικανικών σχέσεων και ως την "κινητήρια δύναμη" των μεταρρυθμίσεων και του "ανοίγματος" της Κίνας στον κόσμο. Ο άλλοτε Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ δήλωσε χτες ότι "χρωστάμε στον Ντενγκ ευγνωμοσύνη".

ΓΕΡΜΑΝΙΑΓΕΡΜΑΝΙΑ
"Δικαιοσύνη" φρονημάτων

Υπόμνημα πολιτικών προσωπικοτήτων της ΓΛΔ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ (ανταπόκριση Θ. Βόρειου). -

Την ανησυχία τους για τη συνεχιζόμενη και εντεινόμενη ποινική δίωξη για πολιτικούς λόγους πρώην κατοίκων της ΓΛΔ εκφράζουν σε υπόμνημά τους πέντε πολιτικές προσωπικότητες του μέχρι πριν έξι χρόνια δεύτερου κράτους πάνω στο γερμανικό έδαφος.

Το υπόμνημα απευθύνθηκε τον περασμένο Νοέμβρη σε πολιτικούς όλου του κόσμου και τους πρεσβευτές των κρατών που είναι διαπιστευμένοι στη Βόννη και όπως αναφέρει η εφημερίδα "Νόιες Ντόιτσλαντ" της Τετάρτης (19 Φλεβάρη) υπήρξε ανταπόκριση από τη Γαλλία, την Ολλανδία, τη Νότια Αφρική, την Ουκρανία κλπ.

Το υπόμνημα υπογράφουν οι: Μάνφρεντ Γκέρλαχ (πρόεδρος του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας και τελευταίος πρόεδρος του Κρατικού Συμβουλίου της ΓΛΔ), Γκέραλντ Γκέντινγκ (πρώην πρόεδρος της Λαϊκής Βουλής και πρόεδρος της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης της ΓΛΔ), Γκέρχαρντ Φίσερ (καθηγητής, ηγετικό στέλεχος του ίδιου κόμματος), δρ. Χανς Μόντρο (προτελευταίος πρωθυπουργός της ΓΛΔ) και δρ. Χανς Ράιχελτ (αναπληρωτής πρωθυπουργός της ΓΛΔ και αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Αγροτικού Κόμματος Γερμανίας).

Σ' αυτό αναφέρουν ότι με απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου με ημερομηνία 12 Νοέμβρη 1996 τέθηκε εκτός ισχύος η νομική αρχή ότι "δεν υπάρχει ποινή χωρίς νόμο". Ετσι, τονίζεται, "δημιουργήθηκαν δύο ειδών Δίκαια στη Γερμανία και δόθηκε το σύνθημα για τη συνέχιση και επέκταση μιας πολιτικής έκτακτης δικαιοσύνης". Αυτός ο τρόπος απονομής δικαιοσύνης, τονίζουν οι πέντε πολιτικοί, "στηρίζεται σε εντολή της κυβέρνησης της ΟΔΓ, την οποία ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης και σημερινός υπουργός Εξωτερικών, Κλάους Κίνκελ, τη διατύπωσε στο 15ο Γερμανικό Συνέδριο Δικαστών στις 23.9.1991 υπό τη μορφή απαίτησης να "καταστούν παράνομα" η ΓΛΔ και το καθεστώς του Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος Γερμανίας". "Πρόκειται, συνεχίζουν, μονοσήμαντα για πολιτικές δίκες, για δικαιοσύνη φρονημάτων, οι οποίες από πολλές απόψεις παραβιάζουν στοιχειώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου, διεθνείς νομικές νόρμες δεσμευτικές για όλα τα κράτη".

Τέλος, τονίζεται ότι στην "ημερήσια διάταξη είναι διαρκώς νέες ανακριτικές διαδικασίες και ποινικές δίκες για πράξεις που ανταποκρίνονται στο Σύνταγμα και τη νομική τάξη της ΓΛΔ" και ότι "διεξάγονται ή προετοιμάζονται 10.000 ανακρίσεις".

Για έξη μέρες οι σημαίες θα είναι μεσίστειες...

Για έξι μέρες οι σημαίες θα είναι μεσίστιες...

Συλλυπητήρια εκ μέρους του ΚΚΕ

Η Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, απέστειλε συλλυπητήριο τηλεγράφημα προς τον Γενικό Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚ Κίνας, σ. Ζιανγκ Ζεμίν, για το θάνατο του Ντενγκ Χσιάο Πινγκ:

"Αγαπητέ σύντροφε,

Δεχθείτε τα θερμά μας συλλυπητήρια για το θάνατο του Ντενγκ Χσιάο Πινγκ, επιφανούς παράγοντα του ΚΚ Κίνας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Παρακαλούμε να μεταφέρετε τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια του εκλιπόντος".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ