Παρασκευή 21 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑΓΕΡΜΑΝΙΑ
"Δικαιοσύνη" φρονημάτων

Υπόμνημα πολιτικών προσωπικοτήτων της ΓΛΔ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ (ανταπόκριση Θ. Βόρειου). -

Την ανησυχία τους για τη συνεχιζόμενη και εντεινόμενη ποινική δίωξη για πολιτικούς λόγους πρώην κατοίκων της ΓΛΔ εκφράζουν σε υπόμνημά τους πέντε πολιτικές προσωπικότητες του μέχρι πριν έξι χρόνια δεύτερου κράτους πάνω στο γερμανικό έδαφος.

Το υπόμνημα απευθύνθηκε τον περασμένο Νοέμβρη σε πολιτικούς όλου του κόσμου και τους πρεσβευτές των κρατών που είναι διαπιστευμένοι στη Βόννη και όπως αναφέρει η εφημερίδα "Νόιες Ντόιτσλαντ" της Τετάρτης (19 Φλεβάρη) υπήρξε ανταπόκριση από τη Γαλλία, την Ολλανδία, τη Νότια Αφρική, την Ουκρανία κλπ.

Το υπόμνημα υπογράφουν οι: Μάνφρεντ Γκέρλαχ (πρόεδρος του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας και τελευταίος πρόεδρος του Κρατικού Συμβουλίου της ΓΛΔ), Γκέραλντ Γκέντινγκ (πρώην πρόεδρος της Λαϊκής Βουλής και πρόεδρος της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης της ΓΛΔ), Γκέρχαρντ Φίσερ (καθηγητής, ηγετικό στέλεχος του ίδιου κόμματος), δρ. Χανς Μόντρο (προτελευταίος πρωθυπουργός της ΓΛΔ) και δρ. Χανς Ράιχελτ (αναπληρωτής πρωθυπουργός της ΓΛΔ και αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Αγροτικού Κόμματος Γερμανίας).

Σ' αυτό αναφέρουν ότι με απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου με ημερομηνία 12 Νοέμβρη 1996 τέθηκε εκτός ισχύος η νομική αρχή ότι "δεν υπάρχει ποινή χωρίς νόμο". Ετσι, τονίζεται, "δημιουργήθηκαν δύο ειδών Δίκαια στη Γερμανία και δόθηκε το σύνθημα για τη συνέχιση και επέκταση μιας πολιτικής έκτακτης δικαιοσύνης". Αυτός ο τρόπος απονομής δικαιοσύνης, τονίζουν οι πέντε πολιτικοί, "στηρίζεται σε εντολή της κυβέρνησης της ΟΔΓ, την οποία ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης και σημερινός υπουργός Εξωτερικών, Κλάους Κίνκελ, τη διατύπωσε στο 15ο Γερμανικό Συνέδριο Δικαστών στις 23.9.1991 υπό τη μορφή απαίτησης να "καταστούν παράνομα" η ΓΛΔ και το καθεστώς του Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος Γερμανίας". "Πρόκειται, συνεχίζουν, μονοσήμαντα για πολιτικές δίκες, για δικαιοσύνη φρονημάτων, οι οποίες από πολλές απόψεις παραβιάζουν στοιχειώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου, διεθνείς νομικές νόρμες δεσμευτικές για όλα τα κράτη".

Τέλος, τονίζεται ότι στην "ημερήσια διάταξη είναι διαρκώς νέες ανακριτικές διαδικασίες και ποινικές δίκες για πράξεις που ανταποκρίνονται στο Σύνταγμα και τη νομική τάξη της ΓΛΔ" και ότι "διεξάγονται ή προετοιμάζονται 10.000 ανακρίσεις".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ