Παρασκευή 21 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Διαβουλεύσεις για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ

ΜΟΣΧΑ. -

Η Ρωσία ζητάει την επεξεργασία μιας πραγματικής συμφωνίας, που θα προσδιορίζει τις σχέσεις της με το ΝΑΤΟ, μιας συμφωνίας, η οποία θα έχει "δεσμευτική αξία" και θα λαμβάνει υπόψη τις "νόμιμες ανησυχίες" της Μόσχας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Γεβγκένι Πριμακόφ, μετά τις συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Κλάους Κίνκελ, που πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στη Μόσχα. "Δεν πρόκειται να ικανοποιηθούμε με τίποτε άλλο... Δεν πρόκειται να αλλάξουμε άποψη", τόνισε ο Πριμακόφ. Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο προσωπάρχης του Κρεμλίνου, Ανατόλι Τσουμπάις. Επίσης, ο Κίνκελ είχε συναντήσεις με τον πρωθυπουργό, Βίκτορ Τσερνομίρντιν, τον υπουργό Αμυνας, Ιγκορ Ροντιόνοφ και τον πρόεδρο της Κρατικής Δούμας, Γκενάντι Σελεζνιόφ, καθώς και τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο Μπορίς Γιέλτσιν. Από το Γραφείο Τύπου της Προεδρίας ανακοινώθηκε ότι ο Γιέλτσιν υπογράμμισε στον Κίνκελ την ανάγκη να υπογραφεί ένα δεσμευτικό για τις σχέσεις ΝΑΤΟ - Ρωσίας κείμενο και κάλεσε την "Ομάδα των Επτά" να εντάξει στους κόλπους της τη Ρωσία στη σύνοδο του Ιούνη.

Από τη μεριά του, ο Κίνκελ, σε συνέντευξη Τύπου, σημείωσε ότι η ρωσική ηγεσία παραμένει αντίθετη στα σχέδια διεύρυνσης του ΝΑΤΟ. "Οποιον κι αν συνάντησα στη Μόσχα, ήταν αντίθετος με τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ", τόνισε χαρακτηριστικά. Ο Γερμανός υπουργός υπογράμμισε ότι προσπάθησε να διαβεβαιώσει τον Τσερνομίρντιν και τον Ροντιόνοφ ότι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ δε στοχεύει κατά της Μόσχας και ότι η Δύση θέλει να οικοδομήσει την ευρωπαϊκή ασφάλεια από κοινού με τη Ρωσία. Ωστόσο, εξέφρασε την ελπίδα ότι η Μόσχα τελικά θα πειστεί να υπογράψει ένα χάρτη που θα καθορίζει τις σχέσεις της με το ΝΑΤΟ και ότι η Ρωσία και το ΝΑΤΟ θα καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι το τέλος Ιούλη.

Στο μεταξύ, το αίτημα της Ρωσίας για μια "νομικά δεσμευτική" συμφωνία που θα καθορίζει τις σχέσεις της με το ΝΑΤΟ, σε περίπτωση επέκτασής του προς Ανατολάς, κρίθηκε απαράδεκτο από τους ΝΑΤΟικούς συμμάχους, οι οποίοι δεν πρότειναν στη Μόσχα τίποτα περισσότερο από έναν χάρτη - πολιτικό κείμενο, δήλωσε αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του.

Από την άλλη μεριά, οι 16 σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, για να "δελεάσουν" τη Ρωσία, συμφώνησαν να μελετήσουν την αμερικανική ιδέα περί κοινής ταξιαρχίας με τη Ρωσία πριν την προτείνουν επίσημα στη Μόσχα, δήλωσε διπλωμάτης κατά το τέλος συνόδου των πρεσβευτών των χωρών - μελών αφιερωμένη στις σχέσεις με τη Ρωσία ενόψει της προετοιμασίας για την προσεχή συνάντηση του ΓΓ Χαβιέρ Σολάνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Γεβγκένι Πριμακόφ. Εμπνευστής της "πρότασης" αυτής είναι η υπουργόςΕξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ