Παρασκευή 21 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ: ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΝΤΕΝΓΚ ΧΣΙΑΟ ΠΙΝΓΚ
Μεσίστιες οι κόκκινες σημαίες...

ΠΕΚΙΝΟ.-

Μεσίστιες κυμάτιζαν οι σημαίες χτες στο Πεκίνο, μια μέρα μετά το θάνατο του ιστορικού Κινέζου ηγέτη, Ντενγκ Χσιάο Πινγκ. Ολες οι εφημερίδες της χώρας αφιέρωσαν τα πρωτοσέλιδά τους στη νεκρολογία του 93χρονου πολιτικού.Σε ανακοίνωσή του προς τα κινεζικά και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, το στρατό και τους πολίτες, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας χαρακτήρισε το Ντενγκ "έναν εξαίρετο ηγέτη, που απολάμβανε μεγάλο σεβασμό από το κόμμα, το στρατό και το λαό όλων των εθνικών ομάδων σε ολόκληρη την Κίνα, έναν σπουδαίο μαρξιστή, σπουδαίο επαναστάτη του προλεταριάτου, ομιλητή, στρατιωτικό τακτικιστή και διπλωμάτη, και επί μακρόν δοκιμασμένο μαχητή του κομμουνιστικού κινήματος, τον κυριότερο αρχιτέκτονα των σοσιαλιστικών μεταρρυθμίσεων της Κίνας, που άνοιξε το δρόμο προς τον εκσυγχρονισμό των δομών της χώρας, και τον πατέρα της θεωρίας της ανάπτυξης του σοσιαλισμού με βάση τις κινεζικές ιδιαιτερότητες και χαρακτηριστικά".

Το κόμμα και η κυβέρνηση κήρυξαν εθνικό πένθος έως την κηδεία του Ντενγκ, ενώ κατά τη συνηθισμένη πολιτική της Κίνας, δε θα προσκληθούνξένες κυβερνήσεις, πολιτικά κόμματα και προσωπικότητες στις εκδηλώσεις για το θάνατο του Κινέζου πολιτικού.

Η τελετή ταφής

Η κηδεία του Ντενγκ θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη, 25 Φλεβάρη, στο κτίριο της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης του Πεκίνου. Η σορός του δε θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα, αφού ο ίδιος είχε πει ότι επιθυμούσε μια απλή ταφή.

Το σώμα του Ντενγκ θα αποτεφρωθεί και, κατά την επιθυμία του, θα σκορπιστεί στη θάλασσα, με εξαίρεση ορισμένα όργανά του, τα οποία θα δωρηθούν στην επιστήμη "για ιατρική έρευνα", όπως αναφέρει επιστολή της οικογένειας του εκλιπόντος ηγέτη, που υπογράφουν η χήρα του, οι δύο γιοι του και οι τρεις κόρες του. "Ελπίζουμε ότι το τελευταίο που μπορούμε να κάνουμε για τον σύντροφο Χσιάο Πινγκ (...) είναι να εκφράσουμε την οδύνη μας με απλό και αξιοπρεπή τρόπο", καταλήγει η ανακοίνωση της οικογένειάς του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ