ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Ιούλη 2004
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
31 ΝΕΚΡΟΙ και 5 ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΑΝΘΡΑΚΩΡΥΧΟΙ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Πανάκριβο σε ανθρώπινες ζωές το κάρβουνο

Για κάθε ένα εκατομμύριο τόνους κάρβουνο, η εργατική τάξη της Ουκρανίας πληρώνει με τη ζωή δύο ανθρακωρύχων

Ακριβό το τίμημα...

Associated Press

Ακριβό το τίμημα...
Τουλάχιστον 31 ανθρακωρύχοι έχασαν τη ζωή τους στην Ουκρανία και άλλοι 5 αγνοούνται, μετά από έκρηξη που σημειώθηκε χθες στο ορυχείο Κρασνολιμάνσκαγια, στην περιοχή του Ντονέτσκ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας στο Κίεβο. Στο ορυχείο τη στιγμή της έκρηξης (το απόγευμα της Δευτέρας 19/7) και σε βάθος 997 μέτρων εργάζονταν 48 εργαζόμενοι. Μετά την έκρηξη, μόνο 12 από αυτούς κατάφεραν να βγουν έξω μόνοι τους. Τα μέλη των σωστικών συνεργείων που έσπευσαν στην περιοχή ήταν αδύνατο να βοηθήσουν τους εργάτες, εξαιτίας της φωτιάς που προκλήθηκε από την έκρηξη και του πυκνού καπνού στις στοές.

Να σημειωθεί ότι στο ίδιο ανθρακωρυχείο το 2001 είχαν σκοτωθεί 9 εργάτες, ενώ και τα δυο επόμενα χρόνια είχαν γίνει δύο σοβαρά εργατικά ατυχήματα, στα οποία είχαν χάσει τη ζωή τους 5 ανθρακωρύχοι και πολλοί περισσότεροι είχαν σωθεί ως εκ θαύματος.

Τα πιο επικίνδυνα του κόσμου

Στη Σοβιετική Ενωση οι ανθρακωρύχοι θεωρούνταν «προνομιούχοι» εργάτες, ενώ στη σημερινή Ουκρανία υπολογίζεται πως για κάθε ένα εκατομμύριο τόνους κάρβουνο, η εργατική τάξη της χώρας πληρώνει με τη ζωή δύο ανθρακωρύχων. Την ίδια ώρα, οι μισθοί των ανθρακωρύχων δεν ξεπερνούν τα 200 ευρώ και μάλιστα υπάρχουν περιπτώσεις πολύμηνων καθυστερήσεων στην καταβολή τους.

Οχι τυχαία, πλέον τα ανθρακωρυχεία της Ουκρανίας θεωρούνται τα πιο επικίνδυνα του κόσμου. Κι αυτό όχι μόνο γιατί πλέον το σύνηθες βάθος της εξόρυξης προσεγγίζει τα 1.000 μέτρα κάτω από το έδαφος της γης, κάτι που δημιουργεί ιδιαίτερα βαριές συνθήκες εργασίας, αλλά και εξαιτίας της παλαίωσης των μέσων της εργασίας. Ετσι από τα 179 ανθρακωρυχεία, που απέμειναν σε λειτουργία μετά την «αναδιάρθρωση» του τομέα της εξόρυξης, περίπου 50 από αυτά λειτουργούν εδώ και 100 χρόνια. Στη συντριπτική πλειοψηφία τους, δεν έχει γίνει καμία αλλαγή εξοπλισμού κι εκσυγχρονισμού στα χρόνια του καπιταλισμού, αφού τα ίδια τα στοιχεία λένε πως μόνο στα 8 (από τα 179) έχει γίνει κάποια βελτίωση τα τελευταία 20 χρόνια. Η ουκρανική Επιθεώρηση Εργασίας θεωρεί πως το 75% των ανθρακωρυχείων της χώρας ανήκει στην πρώτη κατηγορία κινδύνου, σ' ό,τι αφορά στις εκρήξεις μεθανίου. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, που μεταδίδουν τα πρακτορεία ειδήσεων ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ και ΡΙΑ - ΝΟΒΟΣΤΙ, μόνο τους πρώτους 6 μήνες του 2004 στα ανθρακωρυχεία της Ουκρανίας τραυματίστηκαν πάνω από 5 χιλιάδες άνθρωποι (απ' αυτούς οι 1.500 σοβαρά) και έχασαν τη ζωή τους 78, ενώ το 2003 είχαν χάσει τη ζωή τους 250 ανθρακωρύχοι.

Πέρα, όμως, από την παρωχημένη τεχνολογία, συχνές είναι πλέον και οι παραβιάσεις στοιχειωδών κανόνων ασφαλείας, εξαιτίας της υπερεκμετάλλευσης των εργαζομένων. Μόνο μέσα στο 2003, η Υπηρεσία Ασφαλείας των ανθρακωρυχείων κατέγραψε περίπου 270 χιλιάδες παραβιάσεις των κανόνων ασφαλείας στις επιχειρήσεις εξόρυξης κάρβουνου και σε 2.630 σοβαρές περιπτώσεις αναγκάστηκε προσωρινά να επιβάλει το σταμάτημα των εργασιών. Η εργοδοτική αυθαιρεσία μιας χούφτας «νέων» καπιταλιστών δείχνει πλέον αχαλίνωτη, παίζοντας με τις ζωές χιλιάδων εργατών.


Ι. Π. - Ε. Β.

ΗΠΑ - ΕΝΩΣΗ ΣΕΡΒΙΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Τάζουν δολάρια για την «παράδοση» του Μλάντιτς...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Σκληρές διαπραγματεύσεις, με στόχο την παράδοση του Σερβοβόσνιου πρώην στρατιωτικού ηγέτη Ράτκο Μλάντιτς στις αρχές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης, διαδραματίζονται σε Ουάσιγκτον και Βελιγράδι, με αφορμή την επίσκεψη που πραγματοποιεί στις ΗΠΑ απ' το περασμένο 48ωρο ο νέος (φιλοΝΑΤΟικός) Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας, Μπόρις Τάντιτς.

Σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα του περιοδικού «ΤΙΜΕ», οι Αμερικανοί πιέζουν το Βελιγράδι να «βοηθήσει» στην παράδοση του ε.α. στρατηγού Μλάντιτς, με αντάλλαγμα οι άλλοι κατηγορούμενοι «πρώτου μεγέθους» (π.χ. ε.α. στρατηγοί Πάβκοβιτς, Λαζάρεβιτς, Λούκιτς, Ντιόρτζεβιτς κλπ.) να δικαστούν στη Σερβία... Εάν το Βελιγράδι ικανοποιήσει αυτή την απαίτηση, τότε θα έχει «λαμβάνειν» οικονομική βοήθεια αρκετών εκατ. δολαρίων, ξένες επενδύσεις κλπ... Ο Μπόρις Τάντιτς, ολοκληρώνοντας νωρίς χτες τη συνάντησή του στην Ουάσιγκτον με τον ειδικό «πρέσβη» των ΗΠΑ για εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας Πιερ Ρίτσαρντ Πρόσπερ, απέφυγε να πάρει σαφή θέση επί της φημολογούμενης «συμφωνίας», αρκούμενος να πει πως «το βασικό εμπόδιο στις σχέσεις των ΗΠΑ με το Βελιγράδι είναι η περίπτωση Μλάντιτς».

Ο Σέρβος πρωθυπουργός Κοστούνιτσα φέρεται να αντιτίθεται σε μία τέτοια συμφωνία, ενώ ο Βουκ Ντράσκοβιτς (υπουργός Εξωτερικών Σερβίας - Μαυροβουνίου), μολονότι καμώθηκε χτες τον ανήξερο, επιβεβαίωσε σε χτεσινές δηλώσεις του την ύπαρξη παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων... Το περιοδικό «ΤΙΜΕ», πάντως, επέμεινε πως «εντός εβδομάδων» θα έχουν αποτέλεσμα οι διαπραγματεύσεις, που ενδεχομένως να κορυφωθούν κατά τις προγραμματισμένες για αργότερα χτες βράδυ συναντήσεις του Σέρβου Προέδρου Μπ. Τάντιτς με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Ντικ Τσένεϊ, τον υπουργό Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ, τον υπουργό Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ...

Τον ίδιο στόχο (παράδοση των Σερβοβόσνιων πρώην ηγετών Μλάντιτς και Κάρατζιτς) είχε και η προχτεσινοβραδινή επίσκεψη του γγ του ΝΑΤΟ Ζάαπ ντε Χουπ Σέφερ στο Βελιγράδι, που πίεσε τις σερβικές αρχές να «συμμορφωθούν αμέσως και να συνεργαστούν απόλυτα» με το Δικαστήριο της Χάγης, εάν θέλουν στενότερες σχέσεις με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ...

Οι «μπίζνες» του ΝΑΤΟ...

Το ΝΑΤΟ θα διατηρήσει την παρούσα στρατιά (των περίπου 18.000 στρατιωτών) στο Κοσσυφοπέδιο που παραμένει για «τις μπίζνες της συμμαχίας πρώτη προτεραιότητα», δήλωσε απροκάλυπτα χτες στην Πρίστινα ο στρατηγός Χαράλντ Κουγιάτ, προεδρεύων της ΝΑΤΟικής στρατιωτικής επιτροπής. Ο Κουγιάτ πρόσθεσε πως «δεν υπάρχει επί του παρόντος καμία πρόθεση για μείωση των δυνάμεων της KFOR στην περιοχή». Την ίδια περίπου ώρα στην Πρίστινα, μέλη της λεγόμενης Διεθνούς Ομάδας Επαφής για το Κοσσυφοπέδιο (εκπρόσωποι της εξαμερούς Ομάδας Επαφής και δύο εκπρόσωποι της ΕΕ και του ΝΑΤΟ) συναντιούνταν - για πρώτη φορά απ' τις βίαιες επιθέσεις του περασμένου Μάρτη - για να αναλύσουν τη γενικότερη κατάσταση στην επαρχία και ένα προσχέδιο με στόχο την «αποκέντρωση της εξουσίας» στο Κοσσυφοπέδιο.

ΠΟΛΩΝΙΑ
Προσπάθεια «αριστερής αναβάπτισης»

Στις αρχές Ιούλη στη Βαρσοβία πραγματοποιήθηκε, με πρωτοβουλία της Ιζαμπέλα Γιαρούγκα - Νοβάτσκα, αντιπροέδρου της κυβέρνησης και προέδρου του κόμματος Ενωση Εργασίας, συνάντηση με τα αριστερά και οικολογικά εξωκοινοβουλευτικά κόμματα κι οργανώσεις. Είναι η πρώτη προσπάθεια που κάνει ο κεντροαριστερός συνασπισμός της Πολωνίας για να συνέλθει από την πρόσφατη εκλογική ήττα των ευρωεκλογών, (όταν συγκέντρωσε ποσοστό γύρω στο 9%), ψάχνοντας «συνενόχους» από τα αριστερά. Οπως είπε στο «Ρ» η Μπεάτα Κάρον, μέλος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Πολωνίας, τόσο η ηγεσία της Ενωσης Αριστερών Δημοκρατών όσο και της συνεργαζόμενης Ενωσης Εργασίας, που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό, ενδιαφέρονται, ένα χρόνο πριν τις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές, για την αλλαγή της εικόνας που έχει σχηματίσει η κοινή γνώμη γι' αυτούς. Ετσι θα κάνουν ό,τι μπορούν για να έχουν την υποστήριξη αριστερών εξωκοινοβουλευτικών οργανώσεων, με στόχο από φιλελεύθερες να καταγραφούν ως «αριστερές» δυνάμεις στη συνείδηση του λαού. Το ΚΚΠ καταδικάζει τις συγκεκριμένες μεθοδεύσεις και δεν πήρε μέρος στην παραπάνω συνάντηση.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ
Ερμαιο απόλυτης φτώχειας οι λαοί της υποσαχάρειας Αφρικής...

ΒΙΕΝΝΗ.--

Η μόνη περιοχή του πλανήτη με διαρκώς αυξανόμενο το ποσοστό των ανθρώπων που ζουν βουτηγμένοι στην απόλυτη φτώχεια είναι η υποσαχάρεια Αφρική επισημαίνει έκθεση του Οργανισμού Βιομηχανικής Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNIDO), που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα.

Τα επίσημα στοιχεία της έκθεσης χαρακτηρίζουν τις χώρες της υποσαχάρειας Αφρικής ως «το τελευταίο σύνορο στον αγώνα κατά της απόλυτης φτώχειας», καθώς το ήμισυ του πληθυσμού των χωρών αυτών ζει με λιγότερο από ένα ευρώ την ημέρα. Κατά την εικοσαετία 1981 - 2001, ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες απόλυτης ένδειας μειώθηκε διεθνώς σε 21%, από 40%. Στην υποσαχάρεια Αφρική, όμως, το πλήθος των πάμφτωχων πληθυσμών αυξήθηκε σε 47%, από 42% που ήταν πριν από περίπου 20 χρόνια...

Ο γενικός διευθυντής του UNIDO, Κάρλος Μαγκαρίνος, υποστήριξε πως, για να μειωθεί κατά το ήμισυ ως το 2015 ο αριθμός των φτωχών πληθυσμών της υποσαχάρειας Αφρικής, θα πρέπει να αυξάνονται σταθερά οι μισθοί των εργαζομένων και να μεγαλώνει κατά τουλάχιστον 4% ετησίως το Εθνικό Εγχώριο Προϊόν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ