ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Ιούλη 2010
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Κλιμάκωση του πολέμου και «έξοδος» το 2014

Για το μέλλον του ιμπεριαλιστικού πολέμου συζήτησε η «διάσκεψη των δωρητών» που έγινε στην Καμπούλ

Η διάσκεψη των ...δωρητών στην Καμπούλ. Μεταξύ αυτών και η Ελλάδα
Η διάσκεψη των ...δωρητών στην Καμπούλ. Μεταξύ αυτών και η Ελλάδα
ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Κλιμάκωση του πολέμου, χρηματοδότηση του σχεδίου περί εξαγοράς των Ταλιμπάν, στο πλαίσιο της «εθνικής συμφιλίωσης» και τελικά «παράδοση» της ασφάλειας του Αφγανιστάν στις τοπικές δυνάμεις ασφαλείας, το 2014, με τη δημιουργία ενός ελεγχόμενου προτεκτοράτου, προβλέπονται για το μέλλον του ιμπεριαλιστικού πολέμου, σύμφωνα και με τις αποφάσεις της «διάσκεψης δωρητών» που πραγματοποιήθηκε χτες στην Καμπούλ, ως συνέχεια της διάσκεψης του Λονδίνου. Στη σύνοδο, μεταξύ των 70 κρατών και οργανισμών που συμμετέχουν στις κατοχικές δυνάμεις, εκπροσωπήθηκε και η Ελλάδα, με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Δ. Δρούτσα, να υπερθεματίζει για την κατοχή και να επαναβεβαιώνει τη συμμετοχή και στήριξη της κυβέρνησης στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή.

Ο εγκάθετος Αφγανός Πρόεδρος, Χαμίντ Καρζάι, υποστήριξε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις θα αντεπεξέλθουν στο στόχο του 2014, ζητώντας παράλληλα να περάσει στην αφγανική κυβέρνηση ο έλεγχος της οικονομικής βοήθειας, τουλάχιστον του 50%, εντός δύο ετών, υποστηρίζοντας ότι απαιτείται μεγαλύτερη συνεργασία στον οικονομικό τομέα, διεκδικώντας ουσιαστικά τον έλεγχο των κονδυλίων. Παράλληλα, ζήτησε στήριξη του σχεδίου «εθνικής συμφιλίωσης», που προβλέπει την προσέγγιση των Ταλιμπάν και βασίζεται στην ιδιαίτερα ακριβή εξαγορά τους, εξασφαλίζοντας θετική αντίδραση από τους «δωρητές».

Η κατεύθυνση της διάσκεψης, όπως δόθηκε από την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, υπογραμμίζει την πρόθεση των ΗΠΑ να μην εγκαταλείψουν τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, έως ότου διασφαλιστούν στο ακέραιο τα συμφέροντά τους. Απευθυνόμενη στον Χ. Καρζάι η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών ζήτησε μεγαλύτερες προσπάθειες καταπολέμησης της διαφθοράς από την κυβέρνηση, ενώ υπεραμύνθηκε της εντατικοποίησης του πολέμου. Στο πλαίσιο ενίσχυσης του πολέμου η Χ. Κλίντον υποσχέθηκε επιπλέον πακέτο βοήθειας 500 εκατομμυρίων δολαρίων στο Πακιστάν.

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και ο γγ του ΝΑΤΟ, Αντερς Φον Ράσμουσεν, σημειώνοντας την πρόθεση των κατοχικών δυνάμεων για εντατικοποίηση του πολέμου και την αύξηση των απωλειών, επιρρίπτοντας ευθύνες στους «συμμάχους», που προτιμούν την οικονομία δυνάμεων και χρημάτων όσον αφορά στον πόλεμο, λέγοντας ότι η διεθνής κοινότητα «υποτίμησε τον πόλεμο». Ο γγ του ΝΑΤΟ πρόσθεσε ότι δε θα υπάρξει αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων πριν κριθεί «αντικειμενικά» ότι οι αφγανικές δυνάμεις είναι σε θέση να αναλάβουν την ευθύνη για την ασφάλεια, σημειώνοντας ότι η μεταβίβαση της εξουσίας θα είναι «σταδιακή» και καθ' όλη τη διάρκειά της οι ξένες δυνάμεις δε θα αποσυρθούν. «Ρεαλιστικό» χαρακτήρισε το στόχο του 2014 ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον.

Τη θέση της υπέρ του πολέμου και τη συμμετοχή της σε αυτόν επαναβεβαίωσε και η ΕΕ, μέσω της υπουργού Εξωτερικών της Ενωσης, Κάθριν Αστον. Τη δέσμευσή της για στήριξη των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στο Αφγανιστάν δήλωσε και η Τουρκία, με τον ειδικό απεσταλμένο του ΓΓ του ΟΗΕ, στην Καμπούλ, να χαρακτηρίζει τη συμβολή της στον πόλεμο «αποφασιστικής σημασίας».

«Η Βρετανία στοχοποιήθηκε λόγω της εισβολής»

Στην τότε κυβέρνηση Μπλερ είχαν επισημανθεί τα κενά στην επιχειρηματολογία κατά του Ιράκ, αλλά και οι κίνδυνοι για το Λονδίνο

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Η εμπλοκή της Βρετανίας στην εισβολή στο Ιράκ αύξησε σημαντικά τις «τρομοκρατικές απειλές» εναντίον της. Αυτό υποστήριξε, καταθέτοντας στην ανεξάρτητη επιτροπή που, τους τελευταίους μήνες, διερευνά τις συνθήκες υπό τις οποίες η τότε κυβέρνηση Μπλερ αποφάσισε να συμμετάσχει η Βρετανία στη «συμμαχία των προθύμων», η πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών εσωτερικού - MI5.

Η Βαρόνη Μάνινγκχαμ - Μπούλερ τόνισε ότι με βάση ό,τι γνώριζε η ίδια «δεν υπήρχε σύνδεση μεταξύ του ιρακινού καθεστώτος και της επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης». Επίσης, υπογράμμισε ότι είχαν, εγκαίρως, επισημανθεί οι κίνδυνοι «στοχοποίησης από διάφορους τρομοκρατικούς κύκλους της Βρετανίας σε περίπτωση που εμπλακεί στην εισβολή». Μάλιστα, σύμφωνα με απόρρητα έγγραφα του 2002 που αποχαρακτηρίστηκαν από το Φόρεϊν Οφις, η Βαρόνη είχε προειδοποιήσει σχετικώς τον τότε υπουργό Εσωτερικών Ντέιβιντ Μπλάνκετ.

Συναντήσεις με τον Σύρο Πρόεδρο Μπάσαρ αλ Ασαντ και τον Ιρακινό ακραίο σιίτη ηγέτη Μουκτάντα Σαντρ είχε στη Δαμασκό ο Ιγιάντ Αλάουι, πρώην κατοχικός πρωθυπουργός και επικεφαλής της παράταξης «Ιρακίγια», που εξήλθε νικήτρια από τις ιρακινές κάλπες της 7ης Μάρτη με 91 έδρες. Ο Αλάουι (που αν και σιίτης, η πλειοψηφία της παράταξής του αποτελείται από σουνίτες) προσπαθεί να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού, χωρίς αποτέλεσμα μέχρι στιγμής, κάτι που επιδιώκει και ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι, του οποίου το κόμμα «Κράτος Δικαίου» συγκέντρωσε 89 έδρες και πέτυχε, μετεκλογικά, συνεργασία με την αμιγώς σιιτική Εθνική Ιρακινή Συμμαχία.

Αλάουι και Σαντρ αντάλλαξαν αβρότητες και δήλωσαν έτοιμοι «για υποχωρήσεις προς όφελος της χώρας». Ο δε Ασαντ ξεκαθάριζε ότι «υποστηρίζει κάθε ενδο-ιρακινή συμφωνία, αρκεί να σέβεται την αραβική ταυτότητα και την εθνική ανεξαρτησία του Ιράκ».

ΚΙΝΑ
Νέα αυτοκτονία στη «Foxconn»

ΠΕΚΙΝΟ.--

Συνεχίζονται, όπως όλα δείχνουν, οι αυτοκτονίες στο βιομηχανικό συγκρότημα της ταϊβανέζικης εταιρείας «Foxconn», στη νότια Κίνα. Χθες ανακοινώθηκε ότι ακόμα ένας 18χρονος εργαζόμενος έκανε βουτιά θανάτου, από τους κοιτώνες του κτιρίου όπου ζουν οι εργαζόμενοι όσο εργάζονται, με τα κινεζικά ΜΜΕ αλλά και την εταιρεία να προσπαθούν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, σημειώνοντας ότι δεν είναι ξεκάθαρο αν επρόκειτο για αυτοκτονία ή άλλη ενέργεια.

Οι αυτοκτονίες περισσότερων από 10 εργαζομένων στη «Foxconn» προκάλεσαν κύμα αντιδράσεων ενάντια στις συνθήκες εργασίας, που επικρατούν στα εργοστάσιά της, τα οποία κατασκευάζουν προϊόντα της «Apple», της «Dell», της «Nokia» και πολλών άλλων κολοσσών της τεχνολογίας, με την εταιρεία να προχωρά σε φαιδρά μέτρα αντιμετώπισής τους, όπως η τοποθέτηση «πλέγματος ασφαλείας» στα παράθυρα για να μην «πέφτουν» οι απελπισμένοι εργαζόμενοι, υποστηρίζοντας ότι οι αυτόχειρες αντιμετώπιζαν ψυχολογικά προβλήματα.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ερώτηση για το πετρελαϊκό έγκλημα στο Σουδάν

Ερώτηση προς το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκης, εκθέτοντας τις καταγγελίες για τα εγκλήματα των ευρωπαϊκών πετρελαϊκών εταιρειών στο Σουδάν.

Στην Ερώτηση σημειώνεται:

«Το Γενάρη του 2011 σχεδιάζεται, με την υποστήριξη και της ΕΕ, δημοψήφισμα στο Νότιο Σουδάν με στόχο την απόσχιση του νοτίου μέρους της χώρας. Σημαντικό ρόλο σε αυτούς τους σχεδιασμούς παίζουν μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες διαφόρων χωρών. Συγκεκριμένα, υπάρχει καταγγελία ότι η σουηδική εταιρεία "Lundin Petroleum" συνδέθηκε με τη διευκόλυνση των Ενόπλων Δυνάμεων του Σουδάν σε εγκληματικές ενέργειες και στον εκτοπισμό τμήματος του πληθυσμού του Νότιου Σουδάν για να εξασφαλιστεί ο έλεγχος των πετρελαϊκών κοιτασμάτων. Εξακολουθεί το Συμβούλιο να στηρίζει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στο Νότιο Σουδάν; Πώς τοποθετείται σχετικά με τις καταγγελίες για τη δράση ευρωπαϊκών πετρελαϊκών εταιρειών στο Σουδάν;».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ