Τετάρτη 21 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Κλιμάκωση του πολέμου και «έξοδος» το 2014

Για το μέλλον του ιμπεριαλιστικού πολέμου συζήτησε η «διάσκεψη των δωρητών» που έγινε στην Καμπούλ

Η διάσκεψη των ...δωρητών στην Καμπούλ. Μεταξύ αυτών και η Ελλάδα
Η διάσκεψη των ...δωρητών στην Καμπούλ. Μεταξύ αυτών και η Ελλάδα
ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Κλιμάκωση του πολέμου, χρηματοδότηση του σχεδίου περί εξαγοράς των Ταλιμπάν, στο πλαίσιο της «εθνικής συμφιλίωσης» και τελικά «παράδοση» της ασφάλειας του Αφγανιστάν στις τοπικές δυνάμεις ασφαλείας, το 2014, με τη δημιουργία ενός ελεγχόμενου προτεκτοράτου, προβλέπονται για το μέλλον του ιμπεριαλιστικού πολέμου, σύμφωνα και με τις αποφάσεις της «διάσκεψης δωρητών» που πραγματοποιήθηκε χτες στην Καμπούλ, ως συνέχεια της διάσκεψης του Λονδίνου. Στη σύνοδο, μεταξύ των 70 κρατών και οργανισμών που συμμετέχουν στις κατοχικές δυνάμεις, εκπροσωπήθηκε και η Ελλάδα, με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Δ. Δρούτσα, να υπερθεματίζει για την κατοχή και να επαναβεβαιώνει τη συμμετοχή και στήριξη της κυβέρνησης στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή.

Ο εγκάθετος Αφγανός Πρόεδρος, Χαμίντ Καρζάι, υποστήριξε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις θα αντεπεξέλθουν στο στόχο του 2014, ζητώντας παράλληλα να περάσει στην αφγανική κυβέρνηση ο έλεγχος της οικονομικής βοήθειας, τουλάχιστον του 50%, εντός δύο ετών, υποστηρίζοντας ότι απαιτείται μεγαλύτερη συνεργασία στον οικονομικό τομέα, διεκδικώντας ουσιαστικά τον έλεγχο των κονδυλίων. Παράλληλα, ζήτησε στήριξη του σχεδίου «εθνικής συμφιλίωσης», που προβλέπει την προσέγγιση των Ταλιμπάν και βασίζεται στην ιδιαίτερα ακριβή εξαγορά τους, εξασφαλίζοντας θετική αντίδραση από τους «δωρητές».

Η κατεύθυνση της διάσκεψης, όπως δόθηκε από την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, υπογραμμίζει την πρόθεση των ΗΠΑ να μην εγκαταλείψουν τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, έως ότου διασφαλιστούν στο ακέραιο τα συμφέροντά τους. Απευθυνόμενη στον Χ. Καρζάι η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών ζήτησε μεγαλύτερες προσπάθειες καταπολέμησης της διαφθοράς από την κυβέρνηση, ενώ υπεραμύνθηκε της εντατικοποίησης του πολέμου. Στο πλαίσιο ενίσχυσης του πολέμου η Χ. Κλίντον υποσχέθηκε επιπλέον πακέτο βοήθειας 500 εκατομμυρίων δολαρίων στο Πακιστάν.

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και ο γγ του ΝΑΤΟ, Αντερς Φον Ράσμουσεν, σημειώνοντας την πρόθεση των κατοχικών δυνάμεων για εντατικοποίηση του πολέμου και την αύξηση των απωλειών, επιρρίπτοντας ευθύνες στους «συμμάχους», που προτιμούν την οικονομία δυνάμεων και χρημάτων όσον αφορά στον πόλεμο, λέγοντας ότι η διεθνής κοινότητα «υποτίμησε τον πόλεμο». Ο γγ του ΝΑΤΟ πρόσθεσε ότι δε θα υπάρξει αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων πριν κριθεί «αντικειμενικά» ότι οι αφγανικές δυνάμεις είναι σε θέση να αναλάβουν την ευθύνη για την ασφάλεια, σημειώνοντας ότι η μεταβίβαση της εξουσίας θα είναι «σταδιακή» και καθ' όλη τη διάρκειά της οι ξένες δυνάμεις δε θα αποσυρθούν. «Ρεαλιστικό» χαρακτήρισε το στόχο του 2014 ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον.

Τη θέση της υπέρ του πολέμου και τη συμμετοχή της σε αυτόν επαναβεβαίωσε και η ΕΕ, μέσω της υπουργού Εξωτερικών της Ενωσης, Κάθριν Αστον. Τη δέσμευσή της για στήριξη των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στο Αφγανιστάν δήλωσε και η Τουρκία, με τον ειδικό απεσταλμένο του ΓΓ του ΟΗΕ, στην Καμπούλ, να χαρακτηρίζει τη συμβολή της στον πόλεμο «αποφασιστικής σημασίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ