Τετάρτη 21 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Σχέδια για εξασφάλιση μεριδίων της διαστημικής αγοράς

Το διαστημικό λεωφορείο «Μπουράν», που αναπτύχθηκε επί ΕΣΣΔ, στο κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ
Το διαστημικό λεωφορείο «Μπουράν», που αναπτύχθηκε επί ΕΣΣΔ, στο κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ
Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ότι το κοσμοδρόμιο, που θα κατασκευαστεί στην περιοχή του Αμούρ μέχρι το 2015, θα διασφαλίσει την πλήρη ανεξαρτησία της Ρωσίας σε διαστημικές δραστηριότητες. Σε σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Κορολιόφ, που βρίσκεται κοντά στη Μόσχα και αποτελεί το «διαστημικό κέντρο» της Ρωσίας, ανέφερε ότι η κυβέρνηση κατέληξε στο μέγεθος των χρηματοοικονομικών επενδύσεων για την κατασκευή του νέου κοσμοδρομίου του. «Θα ήθελα να σας ενημερώσω και να σας πω τα καλά νέα. Αργά χθες το βράδυ, στην πραγματικότητα νωρίς το πρωί, η κυβέρνηση αποφάσισε να διαθέσει για την έναρξη της κατασκευής του κοσμοδρομίου του "Βοστόκ" 24,7 δισεκατομμύρια ρούβλια (περίπου 809 εκατομμύρια δολάρια) μέσα στα επόμενα τρία χρόνια», είπε ο Πούτιν.

Να σημειωθεί πως μέχρι σήμερα η Ρωσία νοικιάζει (αντί 115 εκατομμυρίων δολαρίων που καταβάλλει ετησίως) και χρησιμοποιεί το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ, που βρίσκεται στο Καζακστάν και είχε κατασκευαστεί στη σοβιετική εποχή.

Το νέο κοσμοδρόμιο «Βοστόκ» θα βρίσκεται σε ρωσικό έδαφος και συγκεκριμένα στην περιοχή Αμούρ (κοντά στην πόλη Ουγκλεγκόρσκ) κι όπως τόνισε ο Πούτιν: «Θα εγγυηθεί την πλήρη ανεξαρτησία των διαστημικών δραστηριοτήτων της Ρωσίας». Σύμφωνα με τα λόγια του, το νέο κοσμοδρόμιο «Βοστόκ» θα μπορεί να εξυπηρετεί όλα τα μελλοντικά διαστημικά προγράμματα, συμπεριλαμβανομένων των επανδρωμένων διαστημικών συστημάτων μεταφοράς.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαστήματος, Ανατόλι Περμιάνοφ, σε συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα, ανέφερε ότι η πρώτη εκτόξευση από το κοσμοδρόμιο «Βοστόκ» προγραμματίζεται να γίνει το 2015, ενώ η πρώτη αποστολή επανδρωμένου διαστημικού οχήματος θα πραγματοποιηθεί το 2018. Από εκεί προγραμματίζονται επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη και στον Αρη.

Να σημειωθεί πως η ρωσική κυβέρνηση σχεδιάζει να δαπανήσει φέτος για την ανάπτυξη της διαστημικής βιομηχανίας σχεδόν 100 δισεκατομμύρια ρούβλια, μεταξύ άλλων και για την ανάπτυξης του συστήματος δορυφορικής πλοήγησης GLONASS, που αποτελεί τη «ρωσική απάντηση» στο ανάλογο αμερικάνικο σύστημα GPS.

Επιπλέον, ο Πούτιν δήλωσε πως η κυβέρνησή του θα επιδιώξει την ανάπτυξη της εμπορικής συνεργασίας με άλλες «διαστημικές δυνάμεις», ιδιαίτερα για την παραπέρα αξιοποίηση του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Για το λόγο αυτό υπόγραψε διάταξη με την οποία επιλύει το ζήτημα της πρόσβασης στην επικράτεια των εγκαταστάσεων της ρωσικής διαστημικής εταιρείας «Ενέργεια» των στελεχών άλλων εταιρειών, όπως της αμερικάνικης NASA, καθώς και των ανάλογων εταιρειών από Ευρώπη, Ιαπωνία, Ουκρανία κ.ά.

Η Ρωσία, εδώ και δύο δεκαετίες, διατηρεί ηγετική θέση στις διαστημικές εκτοξεύσεις. Υπολογίζεται πως το 2009 πραγματοποίησε το 37% των εκτοξεύσεων (συνολικά έγιναν 78). Επιπλέον, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, οι ΗΠΑ αναμένεται να αποσύρουν τα τρία «διαστημικά λεωφορεία» τους, που χρησιμοποιούνται εδώ και 30 χρόνια. Ετσι η Ρωσία θα αποκτήσει ένα ακόμη μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά των διαστημικών προγραμμάτων, μέχρι την εμφάνιση της επόμενης γενιάς διαστημοπλοίων, που εκπονούν οι ΗΠΑ.

Ταυτόχρονα, πρέπει να σημειωθεί πως ήδη σήμερα η Ρωσία αντιμετωπίζει στον τομέα της διαστημικής βιομηχανίας οξυμένο ανταγωνισμό όχι μόνον από τις ΗΠΑ, αλλά κι από χώρες της Ευρώπης και της Ασίας. Ετσι, με βάση και τις κυβερνητικές ρωσικές εκτιμήσεις και εφόσον υλοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα κατασκευής του νέου κοσμοδρομίου, η Ρωσία θα ελέγχει το 2015 το 15% της παγκόσμιας αγοράς των διαστημικών υπηρεσιών.


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ