Τετάρτη 21 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ - ΗΠΑ
Πολεμοκάπηλα «μηνύματα» από Γκέιτς και Χ. Κλίντον

ΣΕΟΥΛ.-- Σαν δήθεν «αμυντικές» ασκήσεις που έχουν υποτιθέμενο στόχο το «συνετισμό» της ΛΔ Κορέας ώστε να σταματήσει την «επιθετική» της συμπεριφορά παρουσίασε χτες ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς τα πολεμοκάπηλα αμερικανο-νοτιοκορεατικά στρατιωτικά γυμνάσια που ξεκινούν την Κυριακή ως τις 28 του μήνα ανοιχτά της Κίτρινης Θάλασσας με τη συμμετοχή αεροπλανοφόρου, δεκάδων καταδιωκτικών, φρεγατών και 200 πολεμικών αεροσκαφών.

«Αυτές οι αμυντικές, συνδυασμένες ασκήσεις, σχεδιάζονται για να στείλουν σαφές μήνυμα στη Βόρεια Κορέα ότι είμαστε αφοσιωμένοι να ενισχύσουμε μαζί τις αμυντικές μας ικανότητες και ότι θα πρέπει να σταματήσει την επιθετική της συμπεριφορά», ανέφερε αργότερα και η κοινή ανακοίνωση του Αμερικανού υπουργού Αμυνας με το Νοτιοκορεάτη ομόλογό του Κιμ Τάε-Γιανγκ.

Στο ίδιο ύφος κυμάνθηκαν και οι χτεσινές δηλώσεις της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον από την Καμπούλ, που χαρακτήρισε τη Σεούλ ως «πιστό σύμμαχο» των ΗΠΑ.

Σήμερα ο Γκέιτς και η Κλίντον θα επισκεφθούν μαζί την (μήκους 250 χλμ) Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη που βρίσκεται στη μεθόριο της Νότιας και της ΛΔ Κορέας για να δείξουν, όπως είπαν, την «ακλόνητη υποστήριξή τους» στη Σεούλ. Ακολούθως θα συναντηθούν με υψηλόβαθμους Νοτιοκορεάτες αξιωματούχους και θα έχουν συνομιλίες για θέματα «ασφαλείας», αλλά για το ενδεχόμενο νέων αμερικανικών κυρώσεων κατά της Πιονγιάνγκ...

Οι στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ - Ν. Κορέας που ξεκινούν την Κυριακή δεν είναι οι μόνες, αλλά οι πρώτες μιας σειράς τέτοιων γυμνασίων που αναμένεται να κλιμακώσουν την ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο παρά τη δεδομένη αρνητική αντίδραση του Πεκίνου που θεωρεί πως τέτοιες δραστηριότητες κάθε άλλο παρά θα ενθαρρύνουν τη ΛΔ Κορέας να προσέλθει στο τραπέζι περιφερειακών συνομιλιών για τον οριστικό τερματισμό του πυρηνικού της προγράμματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ