Τετάρτη 21 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
«Η Βρετανία στοχοποιήθηκε λόγω της εισβολής»

Στην τότε κυβέρνηση Μπλερ είχαν επισημανθεί τα κενά στην επιχειρηματολογία κατά του Ιράκ, αλλά και οι κίνδυνοι για το Λονδίνο

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Η εμπλοκή της Βρετανίας στην εισβολή στο Ιράκ αύξησε σημαντικά τις «τρομοκρατικές απειλές» εναντίον της. Αυτό υποστήριξε, καταθέτοντας στην ανεξάρτητη επιτροπή που, τους τελευταίους μήνες, διερευνά τις συνθήκες υπό τις οποίες η τότε κυβέρνηση Μπλερ αποφάσισε να συμμετάσχει η Βρετανία στη «συμμαχία των προθύμων», η πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών εσωτερικού - MI5.

Η Βαρόνη Μάνινγκχαμ - Μπούλερ τόνισε ότι με βάση ό,τι γνώριζε η ίδια «δεν υπήρχε σύνδεση μεταξύ του ιρακινού καθεστώτος και της επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης». Επίσης, υπογράμμισε ότι είχαν, εγκαίρως, επισημανθεί οι κίνδυνοι «στοχοποίησης από διάφορους τρομοκρατικούς κύκλους της Βρετανίας σε περίπτωση που εμπλακεί στην εισβολή». Μάλιστα, σύμφωνα με απόρρητα έγγραφα του 2002 που αποχαρακτηρίστηκαν από το Φόρεϊν Οφις, η Βαρόνη είχε προειδοποιήσει σχετικώς τον τότε υπουργό Εσωτερικών Ντέιβιντ Μπλάνκετ.

Συναντήσεις με τον Σύρο Πρόεδρο Μπάσαρ αλ Ασαντ και τον Ιρακινό ακραίο σιίτη ηγέτη Μουκτάντα Σαντρ είχε στη Δαμασκό ο Ιγιάντ Αλάουι, πρώην κατοχικός πρωθυπουργός και επικεφαλής της παράταξης «Ιρακίγια», που εξήλθε νικήτρια από τις ιρακινές κάλπες της 7ης Μάρτη με 91 έδρες. Ο Αλάουι (που αν και σιίτης, η πλειοψηφία της παράταξής του αποτελείται από σουνίτες) προσπαθεί να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού, χωρίς αποτέλεσμα μέχρι στιγμής, κάτι που επιδιώκει και ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι, του οποίου το κόμμα «Κράτος Δικαίου» συγκέντρωσε 89 έδρες και πέτυχε, μετεκλογικά, συνεργασία με την αμιγώς σιιτική Εθνική Ιρακινή Συμμαχία.

Αλάουι και Σαντρ αντάλλαξαν αβρότητες και δήλωσαν έτοιμοι «για υποχωρήσεις προς όφελος της χώρας». Ο δε Ασαντ ξεκαθάριζε ότι «υποστηρίζει κάθε ενδο-ιρακινή συμφωνία, αρκεί να σέβεται την αραβική ταυτότητα και την εθνική ανεξαρτησία του Ιράκ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ