Τετάρτη 21 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΡΟΛΙΝΟ
«Τρίζει» η κυβέρνηση

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Το φυλλορρόημα του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, του κόμματος της καγκελαρίου Αγκελας Μέρκελ και μεγάλο εταίρου του κυβερνητικού συνασπισμού συνεχίζεται.

Τελευταίο πλήγμα η παραίτηση, του Ολε φον Μπόιστ, δημάρχου και πρωθυπουργού του κρατιδίου του Αμβούργου από το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών του έκτου κατά σειρά πρωθυπουργού κρατιδίου που παραιτείται μέσα σε ένα χρόνο. Η παραίτησή Μπόιστ σημαίνει ότι η Μέρκελ χάνει ένα από τα πιο λαοφιλή στελέχη του κόμματός της τη στιγμή που ο κυβερνητικός συνασπισμός τρίζει και η δημοτικότητα της κυβέρνησής της συνεχίζει την ελεύθερη πτώση.

Την ίδια στιγμή, «εξέγερση» παρατηρείται στις τάξεις των υπουργών οι οποίοι στρέφουν τα βέλη τους ενάντια στον υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με αφορμή το πρωτοφανές πακέτο μέτρων λιτότητας. Η «εξέγερση» περισσότερο έχει χαρακτηριστικά ενός πολύ σκληρού παζαριού.

Εντούτοις, η παραίτηση φον Μπόιστ αλλά και το «παζάρι» εντός του CDU πυροδότησαν εκ νέου την οξύτατη κριτική του αστικού Τύπου που αποτελεί «εκπρόσωπο Τύπου» του γερμανικού κεφαλαίου. «Κριτική» που αντανακλά τον «πόλεμο» συμφερόντων που μαίνεται και το γεγονός ότι για το γερμανικό κεφάλαιο η σύνθεση ενός συνασπισμού με «κεντροαριστερή» σφραγίδα, με συμμετοχή δηλαδή των Σοσιαλδημοκρατών ή των Πρασίνων, θεωρείται «εγγύηση» για την προώθηση των δρακόντειων μέτρων λιτότητας και συνάμα του κατευνασμού των λαϊκών αντιδράσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ