Τετάρτη 21 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Η ΒΡ στο επίκεντρο της συνάντησης Κάμερον - Ομπάμα

OYAΣΙΓΚΤΟΝ.--

Βαριά η «σκιά» της καταστροφής του Κόλπου του Μεξικού και κυρίως του τρόπου χειρισμού της από την πετρελαϊκή ΒΡ κατά την πρώτη συνάντηση μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον. Το ζήτημα της ΒΡ, αλλά και οι αποκαλύψεις ότι η βρετανική κυβέρνηση είχε «συναινέσει» στην απελευθέρωση του Αμπντέλ Μπασέτ αλ Μεγκράχι, του «βομβιστή» του Λόκερμπι, μετά από «παρέμβαση της ΒΡ» που στόχευε σε συμβόλαια στη Λιβύη, ακύρωσε τις προσδοκίες του Ντέιβιντ Κάμερον που ήλπιζε πως η πρώτη του επίσκεψη στο Λευκό Οίκο θα τον βοηθούσε να χτίσει ισχυρό ηγετικό προφίλ και να ενισχύσει τις σχέσεις του με τον πρόεδρο Ομπάμα.

Πάντως στις συναντήσεις που είχε με τον πρόεδρο Ομπάμα, όσο και με τον αντιπρόεδρο Τζον Μπάιντεν εκτός της ΒΡ οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στο Αφγανιστάν, τη Μέση Ανατολή και την παγκόσμια οικονομική κρίση. Ειδικά για το Αφγανιστάν, ο Βρετανός πρωθυπουργός επανέλαβε στον πρόεδρο Ομπάμα τη θέση του για ...αποχώρηση όλων των βρετανικών στρατευμάτων - περί τους 10.000 άνδρες - μέχρι το 2015, οπότε θα πραγματοποιηθούν οι επόμενες βουλευτικές εκλογές στη χώρα του.

Οσο για την οικονομία, όπως δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, δεν υπάρχει διαφωνία μεταξύ της Βρετανίας και των ΗΠΑ όσον αφορά στη σημασία που έχει η μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, σημειώνοντας ωστόσο ότι η Βρετανία χρειάζεται να ενεργήσει τώρα για να εγγυηθεί την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Ο Λευκός Οίκος, αλλά και Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν ωστόσο εκφράσει πολλάκις τις διαφωνίες τους για τη σκληρή δημοσιονομική πολιτική που ακολουθεί η Ευρώπη λόγω των ανησυχιών που υπάρχουν ότι η δημοσιονομική λιτότητα μπορεί να βγάλει από την πορεία της την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ