ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΕΞ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Τα συνήθη στο ... τραπέζι

Ελληνοτουρκικά, Κυπριακό και η πορεία της Τουρκίας προς την Ευρώπη συζητήθηκαν στη συνάντηση Μολυβιάτη - Γκιούλ στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας ενόψει της απόφασης του Δεκέμβρη και το Κυπριακό βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που είχαν αργά χτες το βράδυ στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Η συνάντηση του Πέτρου Μολυβιάτη με τον Τούρκο ομόλογό του, Αμπντουλάχ Γκιούλ, πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ελληνικής μόνιμης αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ. Ο Ελληνας υπουργός ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη, συνοδευόμενος από τους υφυπουργούς Εξωτερικών, Γιάννη Βαληνάκη και Ευριπίδη Στυλιανίδη, και θα έχει σειρά επαφών στην έδρα του διεθνούς Οργανισμού, στο περιθώριο της 59ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Παράλληλα, θα λάβει μέρος σε συναντήσεις και δεξιώσεις των «25» της Ευρωπαϊκής Ενωσης με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, καθώς και με υπουργούς Εξωτερικών, όπως με τον Αμερικανό, Κόλιν Πάουελ, και τον Ρώσο, Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ με τον Κ. Πάουελ αναμένεται να έχει και ιδιαίτερη συνάντηση, την Πέμπτη.

Κατά τη διάρκεια των επαφών του στην έδρα του ΟΗΕ, ο Π. Μολυβιάτης, ο οποίος θα μιλήσει στη Γενική Συνέλευση στις 23 του Σεπτέμβρη, θα προωθήσει την υποψηφιότητα της Ελλάδας ως μη μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας, για την περίοδο 2005-2006. Αρκετές συναντήσεις θα έχουν επίσης και οι υφυπουργοί Εξωτερικών, Γ. Βαληνάκης και Ε. Στυλιανίδης, τόσο για την υποψηφιότητα της χώρας μας στο ΣΑ, όσο και για θέματα της αρμοδιότητάς τους.

Το Κυπριακό

Δεν αναμένεται καμία πρωτοβουλία στο Κυπριακό στην παρούσα φάση. Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, στις δηλώσεις που έκανε φτάνοντας στη Νέα Υόρκη την περασμένη Κυριακή.

«Είμαι στη Νέα Υόρκη με την ευκαιρία της έναρξης των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Θα συναντηθώ με τον Γενικό Γραμματέα (σ.σ.: Η συνάντηση θα γίνει την Πέμπτη στις 6.30 μ.μ. ώρα Ελλάδας, αμέσως μετά την ομιλία του στη ΓΣ) και θα έχω μια σειρά άλλες επαφές με αρχηγούς κρατών», τόνισε ο Τ. Παπαδόπουλος, προσθέτοντας και τα εξής: «Φυσικά, κύριο θέμα συζήτησης θα είναι το Κυπριακό. Δεν πρέπει κανένας να περιμένει καμία δραματική εξέλιξη, ούτε ο χώρος προσφέρεται, ούτε η ώρα είναι. Οι συναντήσεις είναι ενημερωτικής φύσεως, σε μια προσπάθεια να κερδίσουμε την ευρύτερη δυνατή υποστήριξη για τις θέσεις μας».

Σε ερώτηση, αν η συνάντηση με τον Κ. Ανάν θα είναι τελικά «εθιμοτυπική», με την ευκαιρία της παρουσίας του στον ΟΗΕ, ο Τ. Παπαδόπουλος ανέφερε: «Ολες οι συναντήσεις θα είναι εθιμοτυπικές, αλλά με την ευκαιρία θα μιλήσουμε ασφαλώς για το Κυπριακό. Τουλάχιστον, θα παρουσιάσω εγώ τις δικές μας απόψεις».

ΕΕ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Ρίχνει τους τόνους η Κομισιόν
  • Στις Βρυξέλλες μεθαύριο ο Ρ. Τ. Ερντογάν
  • «Ο νέος Ποινικός Κώδικας δεν αποτελεί τμήμα των κριτηρίων της Κοπεγχάγης», τονίζει ο Τούρκος πρωθυπουργός

Κατέβασε τους τόνους απέναντι στην Τουρκία, όσον αφορά το ζήτημα του Ποινικού Κώδικα η ΕΕ, ενόψει και της επίσκεψης του Ρ. Τ. Ερντογάν στις Βρυξέλλες την Πέμπτη.

Αρχικά χτες το πρωί ο εκπρόσωπος του αρμόδιου για τη διεύρυνση επιτρόπου, Γκίντερ Φερχόιγκεν, είχε προειδοποιήσει σε αυστηρούς τόνους την κυβέρνηση της Τουρκίας ότι έπρεπε να υιοθετήσει πλήρως το νέο Ποινικό Κώδικα «μέχρι τις 6 Οκτώβρη», αν ήθελε να ελπίζει πως θα πάρει το «πράσινο φως», για να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Μάλιστα ανέφερε ότι η ξεκάθαρη αυτή θέση της Κομισιόν πρόκειται να συμπεριληφθεί στην έκθεση προόδου για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας που προβλέπεται να υιοθετήσει το εκτελεστικό όργανο της Κοινότητας στις 6 Οκτώβρη. Αργότερα όμως επανήλθε ο ίδιος με «διορθωτική» δήλωση: «Αυτό που ήθελα να πω είναι πως όσο ο νέος ποινικός κώδικας δεν υιοθετείται, οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να αρχίσουν», τόνισε ο Ζαν - Κριστόφ Φιλορί, εκπρόσωπος του Γκ. Φερχόιγκεν.

Ο ίδιος εκπρόσωπος ανέφερε ακόμη ότι είναι εξαιρετικά πιθανό να υπάρξει συνάντηση του Γκ. Φερχόιγκεν με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μεθαύριο Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Ο Τ. Ερντογάν θα επισκεφθεί την κοινοτική πρωτεύουσα προκειμένου να συναντηθεί με τους αρχηγούς των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τον πρόεδρο της Ευρωβουλής, Γιοζέπ Μπορέλ, ενόψει της δημοσιοποίησης της έκθεσης της Επιτροπής.

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξή του προς την «Ντόιτσε Βέλε» τόνισε ότι η χώρα του κάνει τα πάντα προκειμένου να επηρεάσει θετικά την επικείμενη απόφαση της ΕΕ και να ανταποκριθεί στα κριτήρια της Κοπεγχάγης. «Στην παρούσα φάση δεν αντιμετωπίζουμε κανένα πρόβλημα στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν, επικαλούμενος μάλιστα και τη σύμφωνη γνώμη του Φερχόιγκεν.

Αναφορικά με την αναθεώρηση του Ποινικού Δικαίου και το επίμαχο νομοσχέδιο για την ποινικοποίηση της μοιχείας ο Ρ. Τ. Ερντογάν είπε: «Το νέο Ποινικό Δίκαιο της Τουρκίας δεν αποτελεί τμήμα των κριτηρίων της Κοπεγχάγης». Επισήμανε μάλιστα ότι «δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι μέχρι στιγμής έχουμε μόνο ένα κοινό Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, δεν έχουμε όμως ένα κοινό Ποινικό Δίκαιο. Είμαι λοιπόν πεπεισμένος ότι οι Ευρωπαίοι φίλοι μας θα αναγνωρίσουν ότι η μεταρρύθμιση του Ποινικού Δικαίου είναι ένα βήμα που κάνουμε με δική μας πρωτοβουλία».

Ο Τ. Ερντογάν πρόσθεσε επίσης ότι το επίμαχο νομοσχέδιο που αφορά και την ποινικοποίηση της μοιχείας αποτελείται από 346 παραγράφους και δεν περιορίζεται μόνο στη μοιχεία. «Για εμάς, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, οι παραδόσεις είναι κάτι πολύ σημαντικό. Εκπροσωπούμε συντηρητικές αξίες, οι οποίες αναφέρονται στο πρόγραμμά μας και στις κυβερνητικές μας διακηρύξεις και ο σκοπός του νομοσχεδίου είναι η προστασία της οικογένειας, που είναι ο πιο δυναμικός παράγοντας της τουρκικής κοινωνίας», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Ξεκαθαρίζει το τοπίο μπροστά στην ΚΠΕ

Αν και οι αναφορές στο εσωκομματικό τοπίο του Συνασπισμού συνοδεύονται συχνά από τη λέξη «ρευστότητα», το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι ενδείξεις περί του αντιθέτου. Ολα δείχνουν πως το «αριστερό ρεύμα» - ελλείψει άλλης επιλογής - ήρε τις επιφυλάξεις του και έδωσε το χρίσμα στον Αλ. Αλαβάνο να διεκδικήσει την προεδρία του κόμματος. Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν τον Φ. Κουβέλη να στέκεται απέναντί του με τη στήριξη μερίδας των «προεδρικών» και των «ανανεωτών». Η υποψηφιότητα του Μ. Παπαγιαννάκη δεν έχει αποκλειστεί, ωστόσο αν τελικά οριστικοποιηθεί θα συνιστά περισσότερο μια προσπάθεια καταγραφής των εσωκομματικών συσχετισμών και στο δεύτερο γύρο οι «ανανεωτές» θα στηρίξουν Φ. Κουβέλη.

Το τοπίο θα ξεκαθαρίσει περαιτέρω στην επικείμενη συνεδρίαση της ΚΠΕ του Συνασπισμού, η οποία δεν αποκλείεται να μετατραπεί σε πεδίο προεκλογικής εκστρατείας για τους υποψήφιους προέδρους, σύμφωνα με πρόταση στελεχών του κόμματος, μεταξύ των οποίων και του Στ. Πιτσιόρλα. Η ΚΠΕ, άλλωστε, θα εκτιμήσει τις προτεινόμενες αλλαγές στο καταστατικό από την Επιτροπή Καταστατικού, αλλά και τις θέσεις που θα εισηγηθεί η αρμόδια επιτροπή αν κατορθώσει έως τότε να καταλήξει σε ένα κοινά αποδεκτό κείμενο.

Ο συντονιστής της ΠΓ του ΣΥΝ, Στ. Πιτσιόρλας, σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη «Αυγή» υπεραμύνεται της άποψης κάθε υποψήφιος να κάνει «ένα είδος προεκλογικής εκστρατείας, να διατυπώσει πολιτικές θέσεις και για ζητήματα λειτουργίας του κόμματος». Προτείνει ακόμα οι τάσεις να έρθουν σε επαφή και να συζητήσουν με όλους τους ενδιαφερόμενους και προαναγγέλλει ότι η τάση των «προεδρικών», στην οποία ανήκει, θα το πράξει άμεσα. Ο Στ. Πιτσιόρλας επιβεβαιώνει ότι ο ίδιος δεν επιθυμεί να συνεχίσει στα ίδια καθήκοντα και τάσσεται υπέρ της εκλογής προέδρου από το συνέδριο και γραμματέα από την ΚΠΕ. Σημειώνουμε ότι η Επιτροπή Καταστατικού θα εισηγηθεί στην ΚΠΕ εκλογή του προέδρου από την ίδια.

Στο μεταξύ, από τις σελίδες της κυριακάτικης «Ελευθεροτυπίας» ο Λ. Κύρκος διαμηνύει στους ενδιαφερόμενους ότι ο Ν. Κωνσταντόπουλος θα ήταν ένας καλός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καθώς διαθέτει όλα τα προσόντα. Αλλωστε, επικροτεί τον τρόπο με τον οποίο ο Ν. Κωνσταντόπουλος πορεύτηκε ως πρόεδρος του ΣΥΝ, παρότι κατά τη γνώμη του υπέπεσε στο «σεχταριστικό σφάλμα» της επίθεσης στην ιδέα της κεντροαριστεράς, την επίτευξη της οποίας ο ίδιος βλέπει σαν εξέλιξη του ΕΑΜ (!), κουνώντας επικριτικά το δάχτυλο στον ΣΥΝ γιατί δεν αξιοποίησε τα διδάγματα του ΕΑΜικού κινήματος... Ο Λ. Κύρκος δεν κρύβει την επιθυμία του για συνεργασία μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, ενώ αναφέρει πως και ο νεοφιλελευθερισμός δεν πρέπει να χαριστεί στη συντήρηση, καθώς είναι ένα «μεγάλο ρεύμα που προσέφερε πάρα πολλά»!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ