Τρίτη 21 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΕΞ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Τα συνήθη στο ... τραπέζι

Ελληνοτουρκικά, Κυπριακό και η πορεία της Τουρκίας προς την Ευρώπη συζητήθηκαν στη συνάντηση Μολυβιάτη - Γκιούλ στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας ενόψει της απόφασης του Δεκέμβρη και το Κυπριακό βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που είχαν αργά χτες το βράδυ στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Η συνάντηση του Πέτρου Μολυβιάτη με τον Τούρκο ομόλογό του, Αμπντουλάχ Γκιούλ, πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ελληνικής μόνιμης αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ. Ο Ελληνας υπουργός ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη, συνοδευόμενος από τους υφυπουργούς Εξωτερικών, Γιάννη Βαληνάκη και Ευριπίδη Στυλιανίδη, και θα έχει σειρά επαφών στην έδρα του διεθνούς Οργανισμού, στο περιθώριο της 59ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Παράλληλα, θα λάβει μέρος σε συναντήσεις και δεξιώσεις των «25» της Ευρωπαϊκής Ενωσης με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, καθώς και με υπουργούς Εξωτερικών, όπως με τον Αμερικανό, Κόλιν Πάουελ, και τον Ρώσο, Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ με τον Κ. Πάουελ αναμένεται να έχει και ιδιαίτερη συνάντηση, την Πέμπτη.

Κατά τη διάρκεια των επαφών του στην έδρα του ΟΗΕ, ο Π. Μολυβιάτης, ο οποίος θα μιλήσει στη Γενική Συνέλευση στις 23 του Σεπτέμβρη, θα προωθήσει την υποψηφιότητα της Ελλάδας ως μη μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας, για την περίοδο 2005-2006. Αρκετές συναντήσεις θα έχουν επίσης και οι υφυπουργοί Εξωτερικών, Γ. Βαληνάκης και Ε. Στυλιανίδης, τόσο για την υποψηφιότητα της χώρας μας στο ΣΑ, όσο και για θέματα της αρμοδιότητάς τους.

Το Κυπριακό

Δεν αναμένεται καμία πρωτοβουλία στο Κυπριακό στην παρούσα φάση. Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, στις δηλώσεις που έκανε φτάνοντας στη Νέα Υόρκη την περασμένη Κυριακή.

«Είμαι στη Νέα Υόρκη με την ευκαιρία της έναρξης των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Θα συναντηθώ με τον Γενικό Γραμματέα (σ.σ.: Η συνάντηση θα γίνει την Πέμπτη στις 6.30 μ.μ. ώρα Ελλάδας, αμέσως μετά την ομιλία του στη ΓΣ) και θα έχω μια σειρά άλλες επαφές με αρχηγούς κρατών», τόνισε ο Τ. Παπαδόπουλος, προσθέτοντας και τα εξής: «Φυσικά, κύριο θέμα συζήτησης θα είναι το Κυπριακό. Δεν πρέπει κανένας να περιμένει καμία δραματική εξέλιξη, ούτε ο χώρος προσφέρεται, ούτε η ώρα είναι. Οι συναντήσεις είναι ενημερωτικής φύσεως, σε μια προσπάθεια να κερδίσουμε την ευρύτερη δυνατή υποστήριξη για τις θέσεις μας».

Σε ερώτηση, αν η συνάντηση με τον Κ. Ανάν θα είναι τελικά «εθιμοτυπική», με την ευκαιρία της παρουσίας του στον ΟΗΕ, ο Τ. Παπαδόπουλος ανέφερε: «Ολες οι συναντήσεις θα είναι εθιμοτυπικές, αλλά με την ευκαιρία θα μιλήσουμε ασφαλώς για το Κυπριακό. Τουλάχιστον, θα παρουσιάσω εγώ τις δικές μας απόψεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ