Τρίτη 21 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΑΣΟΣ
Η εγκατάσταση του ΝΑΤΟικού ραντάρ θα ματαιωθεί

Την Πέμπτη, έξω από τα δικαστήρια της Καβάλας, το συλλαλητήριο συμπαράστασης στους δικαζόμενους τρεις αγωνιστές της ειρήνης

Συλλαλητήριο συμπαράστασης έξω από τα δικαστήρια της Καβάλας οργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή κατά της εγκατάστασης ραντάρ στη Θάσο, την Πέμπτη 23 Σεπτέμβρη, μέρα που θα καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου 3 από τα μέλη της, που κατηγορούνται για τη συμμετοχή τους στις μεγάλες κινητοποιήσεις που έγιναν το Νοέμβρη του 2000. Τότε οι κάτοικοι είχαν εμποδίσει να ξεφορτώσει στο λιμάνι της Καλλιράχης το πλοίο που μετέφερε υλικά για την εγκατάσταση του ΝΑΤΟικού ραντάρ. Και λίγες μέρες αργότερα πραγματοποίησαν κατάληψη του χώρου όπου σχεδιάζεται να τοποθετηθεί το ραντάρ, στο όρος Υψάριον πάνω από την Ποταμιά και την Παναγιά. Την Πέμπτη, στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, θα καθίσουν ο Σταμάτης Χατζησταματίου, ο Φίλιππος Κουτλής και ο Αλέκος Ευαγγέλου. Ενώ το Δεκέμβρη θα συρθούν σε δίκη και άλλοι 26 κάτοικοι, για τις κινητοποιήσεις που έγιναν την 1η Μάη του 2001.

Φορείς και κάτοικοι του νησιού δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους, κόντρα σε κάθε επιχείρηση τρομοκράτησης και μέχρι την οριστική ματαίωση των σχεδίων για την εγκατάσταση του ραντάρ. Δεν πείθονται από τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων της ΥΠΑ πως η εγκατάσταση του ραντάρ εξυπηρετεί ανάγκες εθνικής ασφάλειας. Αλλωστε, υπάρχουν εγκατεστημένα ήδη και λειτουργούν 2 ραντάρ στο νησί. Ενώ η αμφισβήτησή τους μεγαλώνει, τόσο εξαιτίας του μεγάλου βεληνεκούς του ραντάρ, όσο και επειδή, παλιότερα, στελέχη της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, όπως ο κ. Τσακλίδης, υπερασπιζόμενοι την ανάγκη τοποθέτησής τους, δήλωναν ότι το ραντάρ εξυπηρετεί ΝΑΤΟικές ανάγκες.

Το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, συνεδρίασε η Συντονιστική Επιτροπή (ΣΕ), παρουσία των φορέων του νησιού. Με ανακοίνωση που εξέδωσε σημειώνει: «Η ΣΕ, ο Δήμος Θάσου και οι φορείς της Θάσου, θεωρώντας ότι η δίκη είναι πολιτική και όχι ποινική, συμπαραστέκεται στα μέλη της υλικά και ηθικά και δηλώνει ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη των διαδηλώσεων κατά της εγκατάστασης των ραντάρ στο όρος Υψάριον της Θάσου».

Επίσης, δηλώνει πως «καμία παράβαση του Ποινικού Δικαίου δεν έγινε από τα διωκόμενα μέλη της Επιτροπής και αν ως τέτοια θεωρείται η συμμετοχή σε ειρηνικές διαδηλώσεις και στην υπογραφή των προσφυγών και αναφορών, τότε ως υπεύθυνοι αξιόποινων πράξεων θα πρέπει να θεωρηθούν όλοι οι κάτοικοι της Θάσου».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πρόκληση η παρουσία του Αμερικανού πρέσβη στο νησί! (2022-10-18 00:00:00.0)
Δικάζονται γιατί διαδήλωναν (2005-02-09 00:00:00.0)
Σήμερα η δίκη των τριών αγωνιστών ενάντια στο ΝΑΤΟικό ραντάρ (2004-09-23 00:00:00.0)
Αναβλήθηκε η δίκη (2001-01-27 00:00:00.0)
Κινητοποίηση στη Θάσο (2000-10-24 00:00:00.0)
Νέες διαθεσιμότητες από την TVX (1999-04-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ