Τρίτη 21 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
30 ΧΡΟΝΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Διαχρονικό ποιοτικό τραγούδι

Μεγάλες συναυλίες αξιόλογων δημιουργών πραγματοποιήθηκαν στην κεντρική σκηνή

Κ. Μακεδόνας και Γλυκερία
Κ. Μακεδόνας και Γλυκερία
Στον πολυαγαπημένο Ισπανό ποιητή Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα ήταν αφιερωμένη η συναυλία του Μανόλη Μητσιά και της Ιωάννας Φόρτη, με την οποία ξεκίνησε το κυριακάτικο μελωδικό «οδοιπορικό» στην Κεντρική Σκηνή. Το αφιέρωμα, βασισμένο στα αθάνατα τραγούδια που μελοποίησε ο Χρήστος Λεοντής, σκόρπισε συγκίνηση. Και πώς άλλωστε, αφού πρόκειται για τραγούδια βαθιά χαραγμένα στην ψυχή, στη συνείδησή μας, μέσα από τα οποία αναβλύζει πάθος, πόνος, αγώνας, αλήθεια, λυρισμός, ευαισθησία... «Αβάσταχτο να σ' αγαπώ», «Παραμύθι - παραμύθι», «Σταλαγματιά το δάκρυ», «Λούζεται η αγάπη μου»... Τραγούδια - ύμνοι στον έρωτα, στην αντίσταση, στην «όμορφη Μαριάννα» που προτίμησε την κρεμάλα από την προδοσία... Και μαζί η ευχή του Μ. Μητσιά «το Φεστιβάλ της ΚΝΕ κάθε χρόνο να γιγαντώνεται και να κυριεύσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο πολιτιστικό και πολιτικό χώρο».

Τη μελωδική «σκυτάλη» πήρε ο συνθέτης Μάριος Τόκας, ο οποίος «ξενάγησε» το κοινό στην πολύχρονη μουσική του «διαδρομή», συντροφιά με τους τραγουδιστές Κ. Χατζηχρηστοδούλου, Μαρ. Αλεξίου και Γ. Φανάρα. Κομμάτια λυρικά, δυνατά ζεϊμπέκικα, αλλά και ένα μικρό αφιέρωμα στην Κύπρο, τη δική του πατρίδα, που «έχει μοιραστεί στα δυο...». Μέσα από τραγούδια που υμνούν τη φιλία «των απλών ανθρώπων της Κύπρου». Μια φιλία, που όπως είπε, «έχει ένα μεγάλο εχθρό: την τουρκική κατοχή». Ανάμεσα στα τραγούδια του και ένα σε ποίηση Γ. Ρίτσου, που ο συνθέτης το αφιέρωσε «σ' έναν σπουδαίο άνδρα, τον Χαρίλαο Φλωράκη».

Αφροδίτη Μάνου και Μαρία Δημητριάδη
Αφροδίτη Μάνου και Μαρία Δημητριάδη
Ακολούθησε η Ελένη Βιτάλη η οποία με τη μουσική παρέα της πρόσφερε μια ξεχωριστή συναυλία. Ενα πρόγραμμα βασισμένο στη δύναμη της ερμηνείας της και στη χαρά του «ταξιδιού». Μια «διαδρομή» σε τοπία τραγουδιών, που έχει σφραγίσει με τη μεστή, ιδιαίτερη φωνή της. Με τον αποκαλυπτικό τρόπο ερμηνείας και τη σπάνια ευαισθησία της, η Ελ. Βιτάλη κυριάρχησε σε μια συναυλία πλούσια σε ηχοχρώματα, κέφι και ζωντανή επαφή με το κοινό. Μαζί της, στο τραγούδι ο γιος της, Νίκος Ξύδης.

Τις προηγούμενες ημέρες την εξέδρα της κεντρικής σκηνής «στόλισαν» αξιόλογοι καλλιτέχνες. Την Πέμπτη οι Μίλτος Πασχαλίδης, Διονύσης Τσακνής, Γλυκερία, Κώστας Μακεδόνας, την Παρασκευή ιδιαίτερη στιγμή ήταν η συνάντηση της Μαρίας Δημητριάδη με την Αφροδίτη Μάνου. Το πρόγραμμα πλαισίωσαν την ίδια μέρα ο Παντελής Θαλασσινός και ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας. Την προτελευταία μέρα του Φεστιβάλ, το Σάββατο το βράδυ τραγούδησαν στην κεντρική σκηνή ο Βασίλης Λέκκας και ο Γιάννης Σπάθας, ο Πάνος Κατσιμίχας και ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου.


Παντελής Θαλασσινός
Παντελής Θαλασσινός

Λαυρέντης Μαχαιρίτσας
Λαυρέντης Μαχαιρίτσας

Βασίλης Παπακωνσταντίνου
Βασίλης Παπακωνσταντίνου

Μανόλης Μητσιάς
Μανόλης Μητσιάς

Β. Λέκκας
Β. Λέκκας

Πάνος Κατσιμίχας
Πάνος Κατσιμίχας

Ελένη Βιτάλη
Ελένη Βιτάλη

Μάριος Τόκας
Μάριος Τόκας

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ