Τρίτη 21 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗ ΔΕΘ
Ζήτησε ταχύτερη προσαρμογή στις ορέξεις της πλουτοκρατίας

Ο «κώδων του κινδύνου» που έκρουσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, μιλώντας στη Θεσσαλονίκη, ήταν ξεκάθαρο μήνυμα προς την κυβέρνηση πως απαιτεί ταχύτερους ρυθμούς στην υλοποίηση της πολιτικής αποτελεσματικότερης εξυπηρέτησης της πλουτοκρατίας και άμεσης προσαρμογής στις επιδιώξεις της. Πίσω από τη στείρα δικομματική αντιπαράθεση, που επαναλήφθηκε από το βήμα της ΔΕΘ με αντίστροφους τους ρόλους, αποκαλύφτηκαν οι πραγματικές επιλογές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και επαναβεβαιώθηκε η προσήλωσή τους στις επιταγές της ΕΕ του κεφαλαίου.

Ο Γ. Παπανδρέου τόσο το Σάββατο μέσα από την ομιλία του προς τους παραγωγικούς φορείς όσο και την Κυριακή μέσα από την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου παρουσίασε το όραμα του ΠΑΣΟΚ για μια Ελλάδα με «λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και το αγόρι μου», όπως περιγράφεται μέσα από το στίχο του άσματος. Και παρουσίασε σαν μεγάλη πρόκληση την επιθυμία της Κίνας να γίνει επίσημος τουριστικός προορισμός για τους πολίτες της η Ελλάδα. «Τους ρωτούμε "πόσους μπορείτε να στείλετε;", μας απαντούν "πόσους χωράτε;"». «Αποτελούν τη μεγάλη ευκαιρία για τον πολιτιστικό τουρισμό», είπε, αποκαλύπτοντας την ανάπτυξη που θέλει για τη χώρα μας.

Και συνεχίζοντας να εμπαίζει το λαό είπε πως μετά τη μεγάλη εκσυγχρονιστική πορεία της χώρας και την ΟΝΕ τώρα πρέπει να πάμε στην ποιότητα ως εναλλακτικό μοντέλο ανάπτυξης. Μίλησε για μια οικονομία η οποία πρέπει να δώσει περισσότερη ελευθερία στις επιχειρήσεις που λειτουργούν σε ανταγωνιστικές και δυναμικές αγορές. Να στηρίζει κάθε προσπάθεια ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας. Να προωθεί ευέλικτες μορφές επέκτασης της απασχόλησης. Και όλα αυτά στο όνομα της στήριξης της απασχόλησης, του βιοτικού επιπέδου του πολίτη, που η ίδια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έως τώρα καταδίκασε στην ανεργία και στη φτώχεια.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αδυνατεί να αξιοποιήσει τη μετα-Ολυμπιακή περίοδο και την «ισχυρή» οικονομία, που παρέλαβε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πριν από εφτά μήνες, και να διαχειριστεί κρίσεις, όπως αυτή της πτώσης του ελικοπτέρου «Σινούκ», αλλά και για κομματικοποίηση του κράτους, για απραξία και ερασιτεχνισμό στην οικονομική, κοινωνική και εξωτερική πολιτική.

Με οδηγό τη Βραζιλία, το Περού...

Περιγράφοντας τις «μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας», που, όπως είπε, αφορούν και τους Ελληνες, αναφέρθηκε στα παραδείγματα της Βραζιλίας, του Περού, της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

Η περίπτωση της Βραζιλίας η οποία ζητά να ανοίξουν οι πόρτες της ΕΕ για να πουλά τα αγροτικά της προϊόντα χωρίς δασμούς και προ δύο μηνών πέτυχε μια κατ' αρχήν συμφωνία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. «Συμφώνησε η ΕΕ και είναι βέβαιο ότι και στο μέλλον, χρόνο με το χρόνο, οι αντιστάσεις της θα είναι μικρότερες στο θέμα αυτό», είπε ο Γ. Παπανδρέου. Και προανήγγειλε πως αυτό «σημαίνει εντονότερο ανταγωνισμό και πρόσθετες δυσκολίες για την αγροτική μας οικονομία. Αύξηση της ανεργίας και μεγάλα προβλήματα στην ύπαιθρο», γιατί «αργά ή γρήγορα η προστασία που μας δίνει η ΕΕ θα εξασθενήσει υπέρ των ανοιχτών αγορών». Και σαν λύση πρότεινε το ριζικό αναπροσανατολισμό της αγροτικής μας παραγωγής και οικονομίας σε προϊόντα ανταγωνιστικά, που δε θα εξαρτώνται από επιδοτήσεις, προϊόντα ποιότητας και υγιεινά, φυσικές και βιολογικές καλλιέργειες. Αλλά και σύνδεση αυτής της στροφής «με νέες, ποιοτικές μορφές τουρισμού, εναλλακτικού, αγροτικού, ορειβατικού, πολιτιστικού, συνεδριακού». Ακολούθως αναφέρθηκε στην περίπτωση του Περού για την καταπολέμηση της διαφθοράς στο χώρο της φορολογίας.

Κυρίως, όμως, στάθηκε στην περίπτωση της Φινλανδίας ως παράδειγμα για τη σύνδεση της εκπαίδευσης, της καινοτομίας και της τεχνολογίας με την παραγωγή και τις ανάγκες της αγοράς. Και αναλύοντας την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την Παιδεία τόνισε πως «πρέπει να απελευθερώσουμε το εκπαιδευτικό σύστημα από ό,τι το καθηλώνει» και να περάσουμε σε ένα σύστημα που να «αυτορρυθμίζεται». Και εξήγησε: «Τα ποσά αυτά τα οποία θα πάνε στην Παιδεία πρέπει να πάνε μέσω φορέων ή μέσω και των ατόμων που έχουν την ανάγκη να είναι αυτοί που επιλέγουν. Εχω μιλήσει για ένα σύστημα που ουσιαστικά θα λέμε "παίρνεις εσύ μια υποτροφία, σου πληρώνουμε τα έξοδα, αλλά εσύ επιλέγεις πού πας και ανάλογα πού θα πας θα πάει και η χρηματοδότηση", ώστε να υπάρξει κι ένας εσωτερικός ανταγωνισμός μέσα στο σύστημα.

Να πάμε δηλαδή σε μια λογική όπου το κράτος αγοράζει τις υπηρεσίες, πιστοποιεί και αγοράζει τις υπηρεσίες και δεν τις παράγει με ίδια μέσα σε ένα γραφειοκρατικό μηχανισμό που δεν έχει σχέση πια με τις ανάγκες της κοινωνίας».

Και επανέλαβε τη θέση του για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, σημειώνοντας πως «η διάκριση κρατικά μη κρατικά δεν είναι ουσιαστική πια».

Συναινετική λύση για Πρόεδρο

Επίσης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε πως υπάρχουν σημαντικές πολιτικές ευθύνες για την υπόθεση της πτώσης του «Σινούκ». Σχετικά με την πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής σημείωσε πως δεν έχουν αντίθεση να γίνονται, όμως «έχουμε και την εμπειρία ότι εφόσον υπάρχουν πρώτα απ' όλα και στη Δικαιοσύνη διαδικασίες, για διάφορα θέματα που αφορούν το υπουργείο Αμυνας αυτά, ας προχωρήσουμε, να τελειώνουμε και μ' αυτή την υπόθεση», για να σταματήσει η σπίλωση της παράταξής του.

Τέλος, σχετικά με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας σημείωσε: «Είμαστε υπέρ της σταθερότητας και βεβαίως θεωρούμε ότι η προεδρική εκλογή δεν είναι μια ευκαιριακή εκλογή για να μπει σε μια λογική τακτικισμών. Είναι η κυβέρνηση που έχει εκλεγεί για τέσσερα χρόνια και μέσα σε αυτή τη λογική κι εμείς είμαστε έτοιμοι να δούμε μια συναινετική λύση. Αρα, λοιπόν, αυτή είναι η αρχή μας. Από κει και πέρα βεβαίως - και αυτό δεν αφορά την αντιπολίτευση - πρέπει η ίδια η κυβέρνηση να μπορεί να εξαντλήσει την τετραετία. Και βεβαίως δεν μπορεί να γνωρίζει κανείς ποιες θα είναι οι εξελίξεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ