Τρίτη 21 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βήμα συμπόρευσης και αγωνιστικής συσπείρωσης

Εξι μήνες μετά τις εκλογές του Μάρτη η κυβέρνηση με την πολιτική της καθημερινά, από τη μια, διαβεβαιώνει το μεγάλο κεφάλαιο ότι τα κέρδη του όχι μόνο θα συνεχιστούν αλλά θα ενισχυθούν με νέα προνόμια, νέα «αναπτυξιακά κίνητρα» και άλλες φοροελαφρύνσεις, δηλαδή θα εδραιωθεί ακόμη πιο πολύ η κυριαρχία του στην αγορά. Από την άλλη, σε κάθε διεκδίκηση των εργαζομένων, των ΕΒΕ και των μικρομεσαίων αγροτών με αίτημα να βελτιωθεί η οικονομική τους κατάσταση, η οποία βρίσκεται σε δεινή θέση εξαιτίας της φιλομονοπωλιακής πολιτικής που ασκείται στη χώρα με τη σφραγίδα της ΕΕ και με ευθύνη της σημερινής και της προηγούμενης κυβέρνησης, αντιδρά προβάλλοντας τους αριθμούς στο δημοσιονομικό έλλειμμα, στο δημόσιο χρέος και κινδυνολογεί για την ανταγωνιστικότητα προσπαθώντας να αποκρύψει ότι αυτά τα προβλήματα είναι δημιούργημα της φιλομονοπωλιακής πολιτικής που υπεράσπιζε και στήριζε τα προηγούμενα χρόνια και ασκεί σήμερα.

Το ΚΚΕ προεκλογικά εκτιμώντας την κατάσταση προειδοποιούσε το λαό ότι με ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση οι εργαζόμενοι, οι μικροί ΕΒΕ και οι μικρομεσαίοι αγρότες θα συνεχίσουν να βρίσκονται «μεταξύ σφύρας και άκμονος». Κρίνοντας το αποτέλεσμα των εκλογών συνέχισε, καλούσε το λαό να μη δείξει καμία ανοχή στην πολιτική που βρίσκεται απέναντι από τα αιτήματα των εργαζομένων, των μικρών επαγγελματιών-βιοτεχνών-εμπόρων και μικρομεσαίων αγροτών, στην πολιτική που δεν υπολογίζει την αγωνία και την ανησυχία τους, που απαξιώνει την παραγωγική δυνατότητα των μικρών επιχειρήσεων.

Σήμερα το τοπίο αρχίζει να καθαρίζει, η ομίχλη αραιώνει, το «φιλολαϊκό» προσωπείο της κυβέρνησης πέφτει, το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί και δε θέλει να αντιπαλέψει τη φιλομονοπωλιακή πολιτική την οποία εκφράζει και εφάρμοσε ως κυβέρνηση. Ο ΣΥΝ με στάση αποσιώπησης για τις βασικές αιτίες αυτής της κατάστασης δημιουργεί συγχύσεις και αναστολές στο λαό, διευκολύνει να περάσουν οι ελιγμοί της κυβέρνησης και οι κατευθύνσεις της ΕΕ. Στην κρίσιμη αυτή καμπή το ΚΚΕ, με το κάλεσμά του, καλεί το λαό σε αγωνιστική αντιπαράθεση και ρήξη με αυτή την πολιτική.

Ενα κάλεσμα που απευθύνεται πλατιά στο λαό γιατί η δικαίωση των εκτιμήσεών του δεν είναι υπόθεση που αφορά μόνο τους κομμουνιστές και τους φίλους του Κόμματος, προπαντός αφορά όλους εκείνους οι οποίοι ναι μεν δεν αισθάνονται ακόμη ιδεολογική και πολιτική ταύτιση με το ΚΚΕ, αλλά συμπορεύονται μαζί του γιατί αναγνωρίζουν στο κόμμα τη συνέπεια, τον αταλάντευτο υπερασπιστή του λαϊκού εισοδήματος και τον μαχητή απέναντι στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Αφορά εκείνους που δεν πείστηκαν στις εκλογές από την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, τώρα όμως κατανοούν καλύτερα ότι το μεγάλο ποσοστό της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ όχι μόνο δεν προωθεί τα αιτήματα του λαού και δε δικαιώνει τις προσδοκίες του, αλλά μετεκλογικά μετατρέπεται σε όπλο στα χέρια του κεφαλαίου και αποδυναμώνει τη λαϊκή θέληση να μπει φραγμός στην ασυδοσία της εκμετάλλευσης και του κέρδους.

Η ύλη λοιπόν υπάρχει. Το κάλεσμα του ΚΚΕ στο συλλαλητήριο στις 9 του Οκτώβρη για μαζική αντίσταση στη φιλομονοπωλιακή οικονομική πολιτική και στα αντιδημοκρατικά μέτρα παρακολούθησης και περιορισμού των ατομικών δικαιωμάτων ανοίγει το δρόμο για συμπόρευση των λαϊκών δυνάμεων, εργατών, μικρών ΕΒΕ, μικρομεσαίων αγροτών, συνταξιούχων, νέων, ώστε με την αγωνιστική τους συσπείρωση να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις να συγκροτηθεί το ενιαίο μέτωπο πάλης και πιο αποτελεσματικά να διεκδικήσουν το δικαίωμα για πλήρη και σταθερή απασχόληση, αύξηση μισθών, αναβαθμισμένες ασφαλιστικές παροχές και συντάξεις, αναβαθμισμένες παροχές υγείας και μόρφωσης για όλο το λαό. Για να σταματήσει η ασυδοσία των πολυκαταστημάτων και η παραγωγική απαξίωση των μικρών επιχειρήσεων, να σταματήσει το χτύπημα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Το δέσιμο των προβλημάτων και η ενιαία αντιμετώπισή τους είναι η δυναμική απάντηση στις λεγόμενες αναδιαρθρώσεις στην οικονομία. Οι «νέες εργασιακές ρυθμίσεις», με βάση τις οποίες καθιερώνεται ένα απάνθρωπο καθεστώς στις εργασιακές σχέσεις, είναι ένα βασικό κανάλι συγκέντρωσης κεφαλαίου και ισχυροποίησης των επιχειρηματικών ομίλων, αυξάνει την εκμετάλλευση, μειώνει το εργατικό εισόδημα, αυξάνει τον άνισο ανταγωνισμό σε βάρος των μικρών επιχειρήσεων.

Η φορολογική ασυλία και τα προνόμια στις μεγάλες επιχειρήσεις αναπληρώνονται με την αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης των μικρών ΕΒΕ και των εργαζομένων. Η συντονισμένη επίθεση κατά του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, με στόχο την πλήρη απελευθέρωση και κατάργηση της αργίας της Κυριακής, ουσιαστικά οδηγεί ΕΒΕ και εργαζόμενους σε μεσαιωνικές καταστάσεις και συνθήκες εργασίας, που τους στερούν κάθε κοινωνική δραστηριότητα. Με δυο λόγια, ΕΒΕ και εργαζόμενοι γίνονται αναλώσιμο είδος στη συγκέντρωση του κεφαλαίου. Το συλλαλητήριο στις 9 του Οκτώβρη είναι η κορύφωση μιας προσπάθειας να αξιοποιηθούν και να βαθύνουν οι διεργασίες και ο προβληματισμός της κοινωνίας, να δυναμώσουμε τους δεσμούς με τους εργαζομένους, τους μικρούς ΕΒΕ, τους μικρομεσαίους αγρότες.

Η συλλογική και ατομική δράση, που μέρα τη μέρα πρέπει να ανεβαίνει, με τη διακίνηση του «Ριζοσπάστη», την περιοδεία στα καταστήματα και τις συσκέψεις-συγκεντρώσεις σε χώρους δουλιάς και κατοικίας, θα κριθεί όχι μόνο από την επιτυχία του συλλαλητηρίου αλλά από το βαθμό που θα βελτιώνει την επιρροή και θα αλλάζει τους συσχετισμούς στο συνδικαλιστικό κίνημα, θα προωθεί το στόχο για τη συγκρότηση του αγωνιστικού πόλου που θα ανοίγει το δρόμο για το Αντιιμπεριαλιστικό Αντιμονοπωλιακό Δημοκρατικό Μέτωπο Πάλης.


Του
Δημήτρη ΦΕΤΣΗ
Ο Δημήτρης Φέτσης είναι μέλος του Τμήματος ΕΒΕ της ΚΕ του ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ