ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Φλεβάρη 2006
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ
Στο σκοτάδι η «Αρχή Προστασίας Επικοινωνιών»

Ενημέρωση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής

Από τη χτεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής
Ο διακοσμητικός ρόλος που επιφυλάσσουν οι κυβερνήσεις στην «Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών» αποκαλύφθηκε χτες κατά την παρουσία εκπροσώπων της Αρχής στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας αναφορικά με το θέμα των υποκλοπών.

Οι εκπρόσωποι της Αρχής που υποτίθεται ότι είναι ταγμένοι από το Σύνταγμα να διαφυλάσσουν το απόρρητο των επικοινωνιών, κρατήθηκαν μακριά από την υπόθεση για έναν ολόκληρο χρόνο και επανέλαβαν στην Επιτροπή ότι έμαθαν το γεγονός από τις εφημερίδες και τις τηλεοράσεις.

Η στάση αυτή προκάλεσε την έκρηξη της βουλευτή του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη η οποία αναρωτήθηκε: «Η εθνική ασφάλεια της χώρας έγινε σουρωτήρι. Εσείς το μάθατε από εφημερίδα, συγκαλέσατε ολομέλεια και παρακολουθήσατε από την τηλεόραση τους αρμόδιους υπουργούς να εξηγούν τι έγινε. Δεν έπρεπε να είχατε παραιτηθεί;».

Η κατά τα άλλα αρμόδια Αρχή άρχισε την έρευνα μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης και όπως δήλωσαν στην Επιτροπή οι εκπρόσωποί της υπάρχει περίπτωση σε 15 μέρες να έχουν καταλήξει σε ένα πρώτο πόρισμα. Ανέφεραν ότι η δυνατότητα νόμιμης παρακολούθησης κινητών υπήρχε από το 2003 αλλά τα σχετικά προγράμματα έμειναν «κλειδωμένα» επειδή οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας ισχυρίζονταν ότι για την ενεργοποίησή τους η προμηθεύτρια εταιρία ζητούσε αρκετά χρήματα.

Οπως είπαν στην Επιτροπή στις 25 Γενάρη έγιναν οι πρώτες καταγγελίες στη VODAFON για πλημμελή λειτουργία του συστήματος των γραπτών μηνυμάτων και από τον σχετικό έλεγχο αποκαλύφθηκε το κύκλωμα των υποκλοπών με το παράνομο λογισμικό. Οι εκπρόσωποι άφησαν αιχμές για τη στάση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρίας Γ. Κορωνιά ο οποίος έκλεισε το παράνομο λογισμικό και είπαν ότι εάν αυτό ήταν σε λειτουργία υπάρχουν κατάλληλες συσκευές που θα εντόπιζαν με ακρίβεια τους υποκλοπείς. Εκτίμησαν ότι είναι πιθανόν η ενεργοποίηση του κοριού να έγινε από μακριά και είπαν ότι δεν είναι ανακοινώσιμο το πότε απενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός των υποκλοπών.

Η απενεργοποίηση έγινε κατά τη διάρκεια αναβάθμισης του δικτύου και είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 1.500 κέντρα της εταιρίας τον περασμένο Μάρτη είχαν μείνει χωρίς έλεγχο επτά κέντρα, ανάμεσά τους και τα δύο (Παιανία, Κηφισός) από τα οποία γίνονταν οι υποκλοπές.

Κατά τον πρόεδρο της Αρχής Α. Λαμπρινόπουλο, ο Κ. Τσαλικίδης, υπάλληλος της εταιρίας ο οποίος αυτοκτόνησε, είχε αρκετές αρμοδιότητες και θα μπορούσε να εντοπίσει τον κοριό. Ο πρόεδρος τόνισε ότι ο Γ. Κορωνιάς πριν κάνει οτιδήποτε, έπρεπε να ενημερώσει πρώτα την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών και γι' αυτό το λόγο ελέγχεται σήμερα από την Αρχή.

Ενδεικτικό της κοροϊδίας με την οποία αντιμετώπισε η VODAFON την Αρχή, είναι και το εξής: Τον Νοέμβρη του 2005 (από τον Μάρτη του ίδιου έτους είχε ενημερωθεί ο πρωθυπουργός για τις υποκλοπές) η Αρχή έκανε έλεγχο στην εταιρία και κατά τη διάρκειά του οι υπεύθυνοι της VODAFON δεν τους ανέφεραν το παραμικρό για την υπόθεση.

Κατά τη συνεδρίαση υπήρξε εντονότατο φραστικό επεισόδιο ανάμεσα στον Ε. Βενιζέλο και τον Τ. Τζαννετάκη και με το τέλος της αποφασίστηκε να κληθούν σε επόμενη συνεδρίαση (δεν προσδιορίστηκε χρονικά) οι Γ. Αγγέλου, διευθυντής του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού, και Γ. Κορωνιάς, διευθύνων σύμβουλος της VODAFON.

H Λ. Κανέλλη κατέθεσε στην Επιτροπή κατάλογο με 1.200 ονόματα προσώπων που κέρδισαν μεγάλα ποσά από το «ΣΤΟΙΧΗΜΑ». Σύμφωνα με τη βουλευτή το διάστημα 2002-05 τα άτομα αυτά κέρδισαν 186 δισ. δρχ. και υπάρχουν καταγγελίες που ήδη διερευνά η δικαιοσύνη ότι γίνονταν παρεμβάσεις στο λογισμικό της εταιρίας που διενεργεί το παιχνίδι.

Η βουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε επίσης ότι μετά την αποκάλυψη των υποκλοπών, ιδιωτικές εταιρίες έστειλαν στους βουλευτές διαφημιστικά φυλλάδια με τα οποία τους πληροφορούν ότι οι εταιρίες αυτές είναι σε θέση να εξασφαλίσουν το απόρρητο των επικοινωνιών τους!

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
Οι κανόνες για το «Μεγάλο Αδερφό»

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (της ανταποκρίτριάς μας).-

Εγκρίθηκε, χθες στις Βρυξέλλες, η οδηγία διατήρησης των ηλεκτρονικών δεδομένων, στην τελική της μορφή, από το Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, δίνοντας το πράσινο φως για την καθολική παρακολούθηση κάθε είδους επικοινωνίας, των Ευρωπαίων, με το πρόσχημα της καταστολής της τρομοκρατίας...

Θυμίζουμε ότι η συγκεκριμένη οδηγία ήρθε αμέσως μετά την επίθεση στο Λονδίνο, τον περασμένο χρόνο, πέρασε από την Επιτροπή Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με τη θετική τότε ψήφο του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Σταύρου Λαμπρινίδη, εξελίχθηκε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και καταστάλαξε στην οριστική της μορφή χθες, στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων.

Προβλέπει τη διατήρηση των ηλεκτρονικών δεδομένων κάθε είδους επικοινωνίας, που πραγματοποιείται μέσω σταθερού ή κινητού τηλεφώνου, ακόμα και των αναπάντητων κλήσεων, γραπτού μηνύματος και ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (e-mail), αίροντας θεμελιώδη δικαιώματα και βασικές ελευθερίες και καταπατώντας το απόρρητο των επικοινωνιών, στο όνομα της διαφύλαξης των συνταγματικών μας δικαιωμάτων και της προστασίας των λαών από την τρομοκρατία!!!

Η οδηγία επιβάλλει, όπως αναφέρεται στην απόφαση, τη διατήρηση όχι του περιεχομένου της όποιας ηλεκτρονικής επικοινωνίας, αλλά αμιγώς και μόνον τη διατήρηση του γεγονότος της πραγματοποίησης της ηλεκτρονικής επικοινωνίας, πράγμα που διευρύνει τη δυνατότητα δίωξης των πολιτών, καθώς ενδέχεται να βρεθεί κανείς κατηγορούμενος γιατί σχημάτισε λάθος αριθμό...

Σύμφωνα με την τελική μορφή της οδηγίας, προβλέπεται ο προσδιορισμός από την εθνική νομοθεσία ενός εκάστου των κρατών - μελών των σοβαρών εγκλημάτων για τα οποία θα ισχύσει η διατήρηση των δεδομένων των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, αφήνοντας έτσι στη διακριτική ευχέρεια των κυβερνήσεων το πώς και πόσο θα αλυσοδέσουν τους πολίτες τους.

Ακόμα, επαφίεται στα κράτη - μέλη ο προσδιορισμός του χρόνου διατήρησης των δεδομένων αυτών (μεταξύ 6 και 24 μηνών), όπως επίσης και η δυνατότητα προσδιορισμού των όρων και εγγυήσεων για την αυστηρότατη χρήση των δεδομένων και τον κατασταλτικό και όχι προληπτικό χαρακτήρα της διατήρησης των δεδομένων αυτών.

Η κυβέρνηση της ΝΔ υποστήριξε την οδηγία, με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Αναστάση Παπαληγούρα, να ισχυρίζεται ότι «στόχος της ρύθμισης είναι ο συγκερασμός δύο υψίστης σημασίας αγαθών, των δικαιωμάτων του ανθρώπου αφενός και της ασφάλειας των πολιτών αφετέρου». Πρόσθεσε δε ότι η Ελλάς συνέβαλε αποφασιστικά από την έναρξη της σχετικής διαβούλευσης τον Ιούλιο του 2005, στην τελική διαμόρφωση της Οδηγίας.

Οι υπουργοί Δικαιοσύνης των «25» συζήτησαν και την πρόταση για την απόφαση - πλαίσιο, σχετικά με το Ευρωπαϊκό Ενταλμα Συγκέντρωσης Αποδεικτικών Στοιχείων (αντικειμένων, εγγράφων και δεδομένων με σκοπό τη χρησιμοποίησή τους στο πλαίσιο ποινικών διαδικασιών) εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το οποίο επίσης επιχειρεί να εντείνει το ευρωφακέλωμα, προκειμένου να πλήξει αποφασιστικά το λαϊκό κίνημα, με τον Ελληνα υπουργό Δικαιοσύνης να χαρακτηρίζει «χρήσιμη» τη ρύθμιση αυτή...

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ερώτηση για το «ευρωένταλμα»

Το θέμα της έκδοσης ημεδαπών σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θέτουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος και Β. Νικολαΐδου στον υπουργό Δικαιοσύνης Α. Παπαληγούρα και με Ερώτηση που κατέθεσαν, ζητούν να μάθουν τι μέτρα προτίθεται να λάβει το υπουργείο Δικαιοσύνης, ώστε να μην εκδίδονται Ελληνες πολίτες κατά παράβαση της εθνικής κυριαρχίας. Οπως αναφέρουν οι βουλευτές του ΚΚΕ προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, το Σύνταγμα (άρθρο 5) και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας (άρθρο 438) απαγορεύουν την έκδοση ημεδαπού.

Υπενθυμίζεται ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο που έθετε σε εφαρμογή την απόφαση - πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το «ευρωένταλμα». Εξάλλου, αυτός ήταν ο λόγος που δεν εκδόθηκε Ελληνας πολίτης στη Γερμανία, αν και ζητήθηκε η έκδοσή του για φορολογικό αδίκημα, που φέρεται να διέπραξε, όταν ήταν μετανάστης σ' αυτή τη χώρα.

Πάντως, σε υπόθεση ρουτίνας εξελίσσονται τα «ευρωεντάλματα» και με διαδικασίες εξπρές εκδίδονται Ελληνες πολίτες σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μοναχά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του 3251/04, με τον οποίο επικυρώθηκε το «ευρωένταλμα», τρεις Ελληνες πολίτες πήραν την άγουσα για κοινοτικές χώρες, προκειμένου να εξεταστούν εκεί ως ύποπτοι τέλεσης αδικημάτων ή να λογοδοτήσουν σε αλλοδαπά δικαστήρια. Επίσης, εκκρεμούν στα δικαστήρια και άλλες υποθέσεις για έκδοση Ελλήνων σε ευρωπαϊκές χώρες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ