Τετάρτη 22 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ερώτηση για το «ευρωένταλμα»

Το θέμα της έκδοσης ημεδαπών σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θέτουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος και Β. Νικολαΐδου στον υπουργό Δικαιοσύνης Α. Παπαληγούρα και με Ερώτηση που κατέθεσαν, ζητούν να μάθουν τι μέτρα προτίθεται να λάβει το υπουργείο Δικαιοσύνης, ώστε να μην εκδίδονται Ελληνες πολίτες κατά παράβαση της εθνικής κυριαρχίας. Οπως αναφέρουν οι βουλευτές του ΚΚΕ προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, το Σύνταγμα (άρθρο 5) και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας (άρθρο 438) απαγορεύουν την έκδοση ημεδαπού.

Υπενθυμίζεται ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο που έθετε σε εφαρμογή την απόφαση - πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το «ευρωένταλμα». Εξάλλου, αυτός ήταν ο λόγος που δεν εκδόθηκε Ελληνας πολίτης στη Γερμανία, αν και ζητήθηκε η έκδοσή του για φορολογικό αδίκημα, που φέρεται να διέπραξε, όταν ήταν μετανάστης σ' αυτή τη χώρα.

Πάντως, σε υπόθεση ρουτίνας εξελίσσονται τα «ευρωεντάλματα» και με διαδικασίες εξπρές εκδίδονται Ελληνες πολίτες σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μοναχά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του 3251/04, με τον οποίο επικυρώθηκε το «ευρωένταλμα», τρεις Ελληνες πολίτες πήραν την άγουσα για κοινοτικές χώρες, προκειμένου να εξεταστούν εκεί ως ύποπτοι τέλεσης αδικημάτων ή να λογοδοτήσουν σε αλλοδαπά δικαστήρια. Επίσης, εκκρεμούν στα δικαστήρια και άλλες υποθέσεις για έκδοση Ελλήνων σε ευρωπαϊκές χώρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ