Τετάρτη 22 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Μικροπολιτική τρικλοποδιά

Από το ΔΗΣΥ, εν μέσω κρίσιμων συνομιλιών

Την ώρα που ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ετοιμάζεται για τη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ, προκειμένου να του ζητήσει να επαναδραστηριοποιηθεί στο Κυπριακό, θέτοντας παράλληλα το πλαίσιο της Λευκωσίας για δίκαιες διαπραγματεύσεις και βιώσιμη λύση, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχασε την ευκαιρία να δημιουργήσει προβλήματα στα μετόπισθεν.

Με αφορμή κάποιες απαξιωτικές δηλώσεις ενός από τους μικρότερους πολιτικούς σχηματισμούς της Κύπρου, για το Εθνικό Συμβούλιο και όσους συμμετέχουν σε αυτό, αλλά και για ορισμένες διαρροές που παρατηρήθηκαν παλαιότερα μετά από συνεδριάσεις του Σώματος, σχετικά με τις απόψεις που κατέθεσαν εκεί οι πολιτικοί αρχηγοί της νήσου, ο ΔΗΣΥ αποφάσισε αναστολή της συμμετοχής του στο Εθνικό Συμβούλιο, ζητώντας αναβάθμιση της λειτουργίας και της αποτελεσματικότητας του Σώματος.

Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης έθεσε θέμα ανασυγκρότησης του Οργάνου, μίλησε για πολιτική συγκάλυψη των δυσλειτουργιών και της αναποτελεσματικότητας του Εθνικού Συμβουλίου, για εκφυλισμό του, ενώ ερωτηθείς κατά πόσον θα συμμετάσχει σε συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, μετά τη συνάντηση του Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Κόφι Ανάν (28 Φλεβάρη στο Παρίσι), ο Αναστασιάδης απάντησε πως θα ανταποκριθεί σε πρόσκληση για κατ' ιδίαν συνάντηση, προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων χωρίς προβλήματα διαρροών.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Λιλλήκας εξέφρασε τη λύπη και απογοήτευση της κυβέρνησης για την εξέλιξη αυτή κι έκανε έκκληση στον ΔΗΣΥ να αναθεωρήσει την απόφασή του. Παράλληλα, δήλωσε ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει διαχρονικά ο θεσμός του Εθνικού Συμβουλίου, «με κυριότερο αυτό των διαρροών, το οποίο και περιορίζει την αποτελεσματικότητά του». Ωστόσο, πρόσθεσε, η απόφαση του ΔΗΣΥ δε βοηθά στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Αντίθετα, είπε, «θεωρούμε ότι με την απόφαση αυτή δημιουργείται μια ανώφελη κρίση και πολιτική ένταση, η οποία και θα δημιουργήσει συνθήκες φανατισμού».

Μάλιστα, ο Γ. Λιλλήκας χαρακτήρισε άξιον απορίας, γιατί η απόφαση του ΔΗΣΥ λήφθηκε την ώρα που ο πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβουλεύεται με την προεδρία της ΕΕ (στη Βιέννη) και λίγες μέρες πριν συναντηθεί με τον Ανάν, «στέλνοντας με αυτό τον τρόπο, εντός και εκτός Κύπρου, μήνυμα διάσπασης».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Νίκος Κατσουρίδης, δήλωσε ότι, παρά τα προβλήματα που υπάρχουν, δε δικαιολογείται η αποχώρηση από το Εθνικό Συμβούλιο. Δε σημαίνει, είπε, ότι κάθε φορά που διαφωνεί κάποιος πρέπει να αποχωρεί.

Ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νίκος Πιττοκοπίτης, δήλωσε ότι ουσιαστικά ο ΔΗΣΥ αυτοαποκλείεται από την ενημέρωση και την πορεία επίλυσης του Κυπριακού. Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, χαρακτήρισε προεκλογικό πυροτέχνημα την απόφαση του ΔΗΣΥ και τους λόγους που επικαλέστηκε ως «προφάσεις εν αμαρτίαις».

Και σε όλη αυτήν την αναμπουμπούλα ο κατοχικός ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δεν έχασε ευκαιρία να ξαναπροβάλει τον ισχυρισμό του ότι «δε διαφαίνεται λύση του Κυπριακού στο εγγύς μέλλον και αυτό οφείλεται στην ελληνοκυπριακή πλευρά», για να προσθέσει τα εξής: «Η τουρκική πλευρά πρέπει να παρακαθήσει στο τραπέζι των συνομιλιών ενισχυμένη και γι' αυτό θα πρέπει να δυναμώσει την οικονομία της και να μπορεί να ανταγωνίζεται το νότο».

Διαπραγματεύσεις στην προεδρεύουσα

Η αυστριακή Προεδρία θα κάνει τα πάντα, αν τα εμπλεκόμενα μέρη το επιθυμούν, για να υποστηρίξει στα Ηνωμένα Εθνη, που έχουν την κύρια ευθύνη, για να διευκολύνει την πορεία εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού, τόνισε ο προεδρεύων της ΕΕ, Αυστριακός καγκελάριος, Σιούσελ, μετά τις δίωρες συνομιλίες που είχε στη Βιέννη, χτες το μεσημέρι, με τον Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο. Ο τελευταίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη εργασίας στην Αυστρία, που προεδρεύει το τρέχον 6μηνο στην ΕΕ.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον προεδρεύοντα της ΕΕ, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε για ακόμη μια φορά στον καγκελάριο ότι οι Ελληνοκύπριοι απέρριψαν το συγκεκριμένο «σχέδιο Ανάν», γιατί δεν εγγυόταν την επανένωση της Κύπρου, αλλά προέβλεπε τη διαιώνιση της υπάρχουσας διχοτόμησης. Σημείωσε δε το γεγονός ότι όλοι οι αξιωματούχοι και αρχηγοί κρατών της ΕΕ που επισκέπτονται την Τουρκία, θέτουν το θέμα των υποχρεώσεων και δίνουν διαβεβαιώσεις ότι η Αγκυρα δε θα απαλλαχτεί των υποχρεώσεών της, όμως η ίδια μέχρι τώρα απέρριψε όλες τις προσπάθειες για την εφαρμογή τους.

Ο καγκελάριος Σιούσελ είπε πως η Τουρκία έχει αναλάβει σαφείς υποχρεώσεις και η ΕΕ αναμένει ότι θα τις τηρήσει μέσα στο 2006, που είναι σημαντική χρονιά. Οτι η Κομισιόν θα εξετάσει την υλοποίηση και πρακτική εφαρμογή των υποχρεώσεων αυτών, γιατί πρόκειται και για θέμα πρακτικής εφαρμογής. Τέλος, υποστήριξε πως φυσικά το Κυπριακό είναι ευθύνη των Ηνωμένων Εθνών, αλλά η ΕΕ μπορεί να παίξει έναν υποστηρικτικό ρόλο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πυρετός διαβουλεύσεων καθώς πλησιάζει η Διάσκεψη στη Γενεύη (2017-06-20 00:00:00.0)
«Πυρετός» επαφών σε Αθήνα, Λευκωσία, Αγκυρα, Νέα Υόρκη (2017-01-06 00:00:00.0)
Βέτο στο κεφάλαιο για ενέργεια (2007-06-16 00:00:00.0)
Επιμένουν στο «σχέδιο Ανάν» οι ΗΠΑ (2006-03-02 00:00:00.0)
Κόντρες κυβέρνησης - αντιπολίτευσης (2005-09-27 00:00:00.0)
Επιστολή του ΔΗΣΥ στον Κ. Σημίτη (2001-07-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ