Παρασκευή 6 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Πυρετός» επαφών σε Αθήνα, Λευκωσία, Αγκυρα, Νέα Υόρκη

Ξεκινά τη Δευτέρα στη Γενεύη η κρίσιμη συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί, ενώ από την Τετάρτη αρχίζει η πενταμερής Διάσκεψη για την Ασφάλεια, όπου το παζάρι αναμένεται να διευρυνθεί με τη «συμβολή» όλων των ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων

Στις πλάτες του κυπριακού λαού ξεδιπλώνεται ένα παζάρι που αφορά όλη την εύφλεκτη γειτονιά μας (φωτ. από τη «νεκρή ζώνη» στη Λευκωσια που φρουρούν κυανόκρανοι του ΟΗΕ)

Copyright 2017 The Associated

Στις πλάτες του κυπριακού λαού ξεδιπλώνεται ένα παζάρι που αφορά όλη την εύφλεκτη γειτονιά μας (φωτ. από τη «νεκρή ζώνη» στη Λευκωσια που φρουρούν κυανόκρανοι του ΟΗΕ)
ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Καμιά θετική προσδοκία δεν μπορεί να έχουν ο λαός της Κύπρου και οι λαοί όλης της περιοχής από τη νέα φάση έντασης στην οποία οι συνομιλίες για το Κυπριακό μπαίνουν από τη Δευτέρα. Με βάση τη συμφωνία της 1ης Δεκέμβρη, 9 με 11 Γενάρη σε συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί θα εξεταστούν όλες οι εκκρεμότητες σε μια «διασταυρούμενη διαπραγμάτευση», ενώ την Τετάρτη 12 Γενάρη αρχίζει η Διάσκεψη για την Ασφάλεια, που - όπως δήλωσε και ο Κύπριος Πρόεδρος, Ν. Αναστασιάδης - θα γίνει «υπό τη μορφή πενταμερούς», αλλά με τη δυνατότητα να παρευρίσκονται σε παράλληλα τραπέζια διαπραγματεύσεων τόσο η ΕΕ αλλά και όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Δηλαδή, όλες οι ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που ήδη διασταυρώνουν τα ξίφη τους σε Ανατολική Μεσόγειο και Μ. Ανατολή και από αυτή τη σκοπιά αξιοποιούν το Κυπριακό για να προωθήσουν ευρύτερες αντιλαϊκές μεθοδεύσεις.

Ενδεικτικό της σφοδρότητας του παζαρέματος είναι το σχόλιο που φέρεται να έκανε ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, στην προχτεσινή του συνάντηση με τον Ελληνα ΥΠΕΞ, ότι «εάν εξαρτάτο μόνο από τους Κύπριους τώρα, αυτό το πρόβλημα (σ.σ. το Κυπριακό) θα είχε λυθεί».

Χτες, στη Λευκωσία συνεδρίασε το Εθνικό Συμβούλιο, με τη συμμετοχή πρώην Προέδρων της Δημοκρατίας και των επικεφαλής των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Διατυπώθηκαν ξανά διαφωνίες και επιφυλάξεις για την τακτική που μέχρι σήμερα έχει χρησιμοποιηθεί.

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βίκτορας Παπαδόπουλος, δήλωσε μετά ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα διαβουλεύεται καθημερινά στη Γενεύη με τους αρχηγούς των κομμάτων για όσα θα λάβουν χώρα».

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, υποστήριξε ότι «δεν συνιστά υπαναχώρηση η αποδοχή πενταμερούς διάσκεψης» και εμφάνισε ως διασφάλιση το ότι «θα κοινοποιηθεί στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να βρίσκονται στη Γενεύη στις 12 Γενάρη».

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Αν. Κυπριανού, είπε ότι οι διαπραγματεύσεις μπαίνουν σε «κρίσιμη και καθοριστική φάση» και ότι «επιβάλλεται να λειτουργήσουμε, όπως έχουμε πει κατ' επανάληψη, με ενότητα, συλλογικότητα και εποικοδομητικά. Να στηρίξουμε τη διαδικασία, να στηρίξουμε τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την πλευρά μας, με στόχο, αν είναι δυνατόν, στη Γενεύη να καταλήξουμε σε συμφωνία».

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Ν. Παπαδόπουλος, επανέλαβε ότι «η συμφωνία της 1ης Δεκεμβρίου (σ.σ. όπου καθορίστηκαν οι επαφές στη Γενεύη) είναι κακή» και ότι «από εδώ και πέρα θα πρέπει να επικεντρωθούμε στο πώς διορθώνουμε τα λάθη».

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, είπε ότι «θα συνεχίσουμε να καταθέτουμε προτάσεις και απόψεις με στόχο να ενισχύσουμε τη διαπραγματευτική μας θέση».

Ο πρόεδρος της «Συμμαχίας Πολιτών», Γιώργος Λιλλήκας, είπε ότι το κόμμα του κατέθεσε προτάσεις για τις μεταβατικές περιόδους.

Η πρόεδρος της «Αλληλεγγύης», Ελένη Θεοχάρους, είπε ότι «εάν επιτευχθεί συμφωνία, θα είναι η χείριστη».

Ο πρόεδρος των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, δήλωσε ότι συνεχίζεται ο κατήφορος των υποχωρήσεων.

Οι επαφές συνεχίζονται πυρετωδώς και στην Αγκυρα, όπου χτες αναμενόταν ο ηγέτης του ψευδοκράτους Μ. Ακιντζί, για να συναντήσει τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν.

Επίσης, χτες αναμενόταν η συνάντηση του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου, με τον νέο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Σε συνέντευξή του στο «Αναντολού», ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι η Τουρκία είναι πάντοτε ένα βήμα μπροστά από όλους στο θέμα της Κύπρου, αλλά και ότι δεν είναι της αντίληψης «να κάνει κάθε είδους υποχώρηση» για τη «λύση» του Κυπριακού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ