Παρασκευή 6 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Προσπαθεί για ακόμα πιο «ευνοϊκό» επενδυτικό περιβάλλον

Περί ενδιαφέροντος αμερικανικών κεφαλαίων να τοποθετηθούν στην Ελλάδα και ειδικά σε επενδύσεις του ενεργειακού τομέα έκανε λόγο χτες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκης, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «επενδυτές και κυβέρνηση προσπαθούμε να διαμορφώσουμε ένα επενδυτικό περιβάλλον πιο ευνοϊκό». Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις αμερικανικές επενδύσεις στη χώρα, ο υπουργός Περιβάλλοντος επισήμανε ότι το αμερικανικό ενδιαφέρον εστιάζεται «προφανώς στο γεωπολιτικό θέμα των πηγών Ενέργειας», παίζοντας σε αυτό σπουδαίο ρόλο η γεωγραφική θέση της Ελλάδας, ενώ την ίδια στιγμή πολλές ενεργειακές τεχνολογίες που εφαρμόζονται αυτή τη στιγμή στην Αμερική «δηλώνεται ενδιαφέρον να υπάρξουν και σε διάφορους τομείς στην Ελλάδα». Οπως είπε, σημαντικό ρόλο έπαιξε το πρόσφατο ταξίδι κυβερνητικών και επιχειρηματικών στελεχών στις ΗΠΑ, όπου υπήρξαν «αρκετά ενδιαφέρουσες συναντήσεις και αρκετά εξειδικευμένες».

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Γ. Σταθάκης αναφέρθηκε στα μεγάλα επενδυτικά έργα που βρίσκονται αυτήν την περίοδο σε εξέλιξη, όπως ο αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου ΤΑΡ, ενώ, όπως είπε, έρχονται και άλλα αντίστοιχα, σημειώνοντας ότι «ο τομέας Ενέργειας θα αλλάξει στην Ελλάδα μέχρι το 2020, με νέους αγωγούς αερίου, με ανανεώσιμες πήγες ενέργειας που θα συνεχίσουν να προσελκύουν επενδύσεις». Αναφέρθηκε και στη συνεργασία με την Ιταλία, την Κύπρο και το Ισραήλ για τη μεταφορά μέρους των αποθεμάτων φυσικού αερίου της ΝΑ Μεσογείου στην ευρωπαϊκή αγορά, αλλά και στα σχέδια για τον λεγόμενο «κάθετο άξονα», που θα ξεκινάει από την Αλεξανδρούπολη και θα συνεχίζει προς την Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη.

Ολα για τους επιχειρηματικούς ομίλους

Ούτε λίγο ούτε πολύ λέει ότι φέρνει «κοσμογονία» στην οικονομία της Ελλάδας η κυβέρνηση σχεδόν πανηγυρικά, θέλοντας να τονώσει τις προσδοκίες ότι έρχονται καλύτερες μέρες, μόνο που αυτές θα είναι για τους επιχειρηματικούς ομίλους και όχι για τους εργαζόμενους στους οποίους επιφυλάσσει νέα μέτρα - λαιμητόμο για να προσελκύσει επενδύσεις. Αυτό σημαίνει «πιο ευνοϊκό περιβάλλον», πιο ευνοϊκό ακόμη και από το σημερινό μόνιμο Προκρούστη εργασιακών δικαιωμάτων, ελέω μνημονίων. Αυτά τα δώρα προσέφεραν στις ΗΠΑ μαζί με τις πλουτοπαραγωγικές πηγές, που έτσι κι αλλιώς στις συνθήκες καπιταλισμού το κεφάλαιο τις παίρνει στα χέρια του για να κερδοφορεί και όχι για να καλύπτει λαϊκές ανάγκες.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος χαρακτηρίζοντας το κοινωνικό τιμολόγιο «ισχυρό όπλο» το οποίο «καλύπτει τις πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες», την ώρα που σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΔΕΗ, εντός προγραμμάτων ρύθμισης οφειλών έχουν ενταχθεί 600.000 πελάτες (οφειλές συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ), ενώ πέρα από αυτό το ποσό, υπάρχουν επιπλέον 1,2 δισ. ευρώ οφειλών που δεν έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση και προέρχονται από πελάτες χαμηλής και μέσης τάσης που έχουν φύγει από τη ΔΕΗ (διακοπές ηλεκτροδότησης σε εξοχικές κατοικίες ή επιχειρήσεις που έκλεισαν) αλλά και από βιομηχανικούς καταναλωτές και φορείς του Δημοσίου οι οποίοι χρωστούν 360 εκατ. και 320 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Πάντως, πίσω από τη δήλωση του υπουργού Περιβάλλοντος ότι μελετώνται νέοι τρόποι διευκόλυνσης των «αδύναμων» να εξοφλήσουν τις οφειλές τους κρύβεται η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εισπράξει αυτά τα ποσά και για το λόγο αυτό άλλωστε ήδη η ΔΕΗ έχει ξεκινήσει συνεργασία με εισπρακτικές εταιρείες με ειδίκευση στην είσπραξη χρεών. Που βάζουν στο στόχαστρο τα φτωχά λαϊκά στρώματα τα οποία σύντομα θα έρθουν αντιμέτωπα με τις γνωστές τακτικές των εισπρακτικών εταιρειών. Το γεγονός ότι τα πολλά χρέη είναι από πελάτες χαμηλής και μέσης τάσης δείχνει ότι πρόκειται κυρίως για λαϊκά νοικοκυριά, τα τιμολόγια των οποίων αυξήθηκαν μέχρι και 65% τα προηγούμενα χρόνια, την ώρα που τους έχουν συνθλίψει οι τσακισμένοι μισθοί, η ανεργία και η φοροληστεία, ενώ από την άλλη γίνονται εκπτώσεις στους βιομηχάνους που, σημειωτέον, έχουν και χαμηλότερο τιμολόγιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ