Τετάρτη 22 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
Οι κανόνες για το «Μεγάλο Αδερφό»

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (της ανταποκρίτριάς μας).-

Εγκρίθηκε, χθες στις Βρυξέλλες, η οδηγία διατήρησης των ηλεκτρονικών δεδομένων, στην τελική της μορφή, από το Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, δίνοντας το πράσινο φως για την καθολική παρακολούθηση κάθε είδους επικοινωνίας, των Ευρωπαίων, με το πρόσχημα της καταστολής της τρομοκρατίας...

Θυμίζουμε ότι η συγκεκριμένη οδηγία ήρθε αμέσως μετά την επίθεση στο Λονδίνο, τον περασμένο χρόνο, πέρασε από την Επιτροπή Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με τη θετική τότε ψήφο του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Σταύρου Λαμπρινίδη, εξελίχθηκε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και καταστάλαξε στην οριστική της μορφή χθες, στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων.

Προβλέπει τη διατήρηση των ηλεκτρονικών δεδομένων κάθε είδους επικοινωνίας, που πραγματοποιείται μέσω σταθερού ή κινητού τηλεφώνου, ακόμα και των αναπάντητων κλήσεων, γραπτού μηνύματος και ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (e-mail), αίροντας θεμελιώδη δικαιώματα και βασικές ελευθερίες και καταπατώντας το απόρρητο των επικοινωνιών, στο όνομα της διαφύλαξης των συνταγματικών μας δικαιωμάτων και της προστασίας των λαών από την τρομοκρατία!!!

Η οδηγία επιβάλλει, όπως αναφέρεται στην απόφαση, τη διατήρηση όχι του περιεχομένου της όποιας ηλεκτρονικής επικοινωνίας, αλλά αμιγώς και μόνον τη διατήρηση του γεγονότος της πραγματοποίησης της ηλεκτρονικής επικοινωνίας, πράγμα που διευρύνει τη δυνατότητα δίωξης των πολιτών, καθώς ενδέχεται να βρεθεί κανείς κατηγορούμενος γιατί σχημάτισε λάθος αριθμό...

Σύμφωνα με την τελική μορφή της οδηγίας, προβλέπεται ο προσδιορισμός από την εθνική νομοθεσία ενός εκάστου των κρατών - μελών των σοβαρών εγκλημάτων για τα οποία θα ισχύσει η διατήρηση των δεδομένων των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, αφήνοντας έτσι στη διακριτική ευχέρεια των κυβερνήσεων το πώς και πόσο θα αλυσοδέσουν τους πολίτες τους.

Ακόμα, επαφίεται στα κράτη - μέλη ο προσδιορισμός του χρόνου διατήρησης των δεδομένων αυτών (μεταξύ 6 και 24 μηνών), όπως επίσης και η δυνατότητα προσδιορισμού των όρων και εγγυήσεων για την αυστηρότατη χρήση των δεδομένων και τον κατασταλτικό και όχι προληπτικό χαρακτήρα της διατήρησης των δεδομένων αυτών.

Η κυβέρνηση της ΝΔ υποστήριξε την οδηγία, με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Αναστάση Παπαληγούρα, να ισχυρίζεται ότι «στόχος της ρύθμισης είναι ο συγκερασμός δύο υψίστης σημασίας αγαθών, των δικαιωμάτων του ανθρώπου αφενός και της ασφάλειας των πολιτών αφετέρου». Πρόσθεσε δε ότι η Ελλάς συνέβαλε αποφασιστικά από την έναρξη της σχετικής διαβούλευσης τον Ιούλιο του 2005, στην τελική διαμόρφωση της Οδηγίας.

Οι υπουργοί Δικαιοσύνης των «25» συζήτησαν και την πρόταση για την απόφαση - πλαίσιο, σχετικά με το Ευρωπαϊκό Ενταλμα Συγκέντρωσης Αποδεικτικών Στοιχείων (αντικειμένων, εγγράφων και δεδομένων με σκοπό τη χρησιμοποίησή τους στο πλαίσιο ποινικών διαδικασιών) εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το οποίο επίσης επιχειρεί να εντείνει το ευρωφακέλωμα, προκειμένου να πλήξει αποφασιστικά το λαϊκό κίνημα, με τον Ελληνα υπουργό Δικαιοσύνης να χαρακτηρίζει «χρήσιμη» τη ρύθμιση αυτή...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ