ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Μάη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Στο στόχαστρο η Ουκρανία και όλος ο πλανήτης

Με επίκεντρο τις εξελίξεις στην Ουκρανία και πρόταγμα τη διάταξη των δυνάμεων του ΝΑΤΟ ώστε να επιχειρούν ανά πάσα στιγμή παντού στον πλανήτη για υπεράσπιση των ευρωατλαντικών μονοπωλίων, ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα στις Βρυξέλλες η 171η Σύνοδος της Στρατιωτικής Επιτροπής (Military Committee in Chief of Staff - MC/CS) της λυκοσυμμαχίας. Από ελληνικής πλευράς μετέχει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΝΑΤΟ, οι αρχηγοί των Επιτελείων συζητούν την κρίση Ρωσίας - Ουκρανίας και τις «επιπτώσεις» της σε ό,τι αφορά το ΝΑΤΟ. Επιπλέον, με προσκεκλημένους ως «ειδικούς εταίρους» αντιπροσωπείες από Ουκρανία και Γεωργία, η Στρατιωτική Επιτροπή «διερευνά αυξημένες δυνατότητες στρατιωτικής συνεργασίας, όπως η κοινή εκπαίδευση και ασκήσεις, ώστε να ενισχυθεί η διαλειτουργικότητα» μεταξύ των δυνάμεων της λυκοσυμμαχίας.

Στην εισήγησή του προς τους αρχηγούς των Επιτελείων, στην έναρξη των συνεδριάσεων χτες το πρωί, ο στρατηγός Knud Bartels, πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, τόνισε χαρακτηριστικά: «Προφανώς, η κρίση στην Ουκρανία θα είναι στο επίκεντρο των συζητήσεών μας, παράλληλα με την επανεξέταση της συνεχούς υποστήριξης του ΝΑΤΟ στο πρόγραμμα Αμυντικής Μεταρρύθμισης της Ουκρανίας», η προσαρμογή των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στα ΝΑΤΟϊκά πρότυπα.

Τόνισε: «Η προσάρτηση από μέρους της Ρωσίας εδάφους κυρίαρχου έθνους, στα σύνορα του ΝΑΤΟ, ρίχνει μια σκιά ανασφάλειας σε όλη την Ανατολική Πτέρυγα της Συμμαχίας και έχει δυνητικά σοβαρές επιπτώσεις για την περιοχή και πέραν αυτής. Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να υποστηρίζει την αποκλιμάκωση και την επίλυση της τρέχουσας κρίσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, μέσω μιας πολιτικής λύσης. Ωστόσοη Συμμαχία θα πρέπει επίσης να είναι αποφασιστική στη δέσμευσή της για αποτροπή και συλλογική άμυνά της. Οι αποστολές πρόσφατα πρόσθετων συμμαχικών αεροσκαφών στις αποστολές Εναέριας Αστυνόμευσης του ΝΑΤΟ στη Βαλτική, η ανάπτυξη της Μόνιμης Ναυτικής Δύναμης του ΝΑΤΟ στη Βαλτική Θάλασσα, παράλληλα με τη χρήση των αεροσκαφών AWACS του ΝΑΤΟ πάνω από τη Ρουμανία και την Πολωνία, υπογραμμίζουν τη δέσμευση αυτή».

Οι αρχηγοί εστιάζουν επίσης στην επικείμενη ολοκλήρωση φέτος της ΝΑΤΟϊκής αποστολής ISAF στο Αφγανιστάν (θα αντικατασταθεί από νέα NATOϊκή αποστολή με την κωδική ονομασία «RESOLUTE SUPPORT»), συζητούν περαιτέρω μέτρα για τον «εκσυγχρονισμό» του ΝΑΤΟ. Επανεξετάζουν, μεταξύ άλλων, τα πρότυπα εκπαίδευσης, κατάρτισης, ασκήσεων και αξιολόγησης των ενόπλων δυνάμεων των χωρών - μελών, θέματα «που θα γίνουν ακόμα πιο σημαντικά, μετά από τα τρέχοντα γεγονότα, στην αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη». Επικεντρώνουν σε «δραστηριότητες που αποσκοπούν στη διατήρηση της διαλειτουργικότητας με τους εταίρους, και τη διατήρηση της Συμμαχίας ισχυρής, ευέλικτης κι έτοιμης να αντιμετωπίσει τις μελλοντικές προκλήσεις».

Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Bartels, δίνεται η ευκαιρία «η Συμμαχία να επικεντρώσει εκ νέου τις στρατιωτικές της δυνάμεις προς ένα ευρύτερο φάσμα πιθανών μελλοντικών απειλών. Οπως έχουμε δει τους τελευταίους μήνες, η παγκόσμια κατάσταση ασφαλείας παραμένει εύθραυστη και απρόβλεπτη και η Συμμαχία περιβάλλεται από ένα τόξο αστάθειας, από την Ουκρανία, στη Συρία και το Σαχέλ (σ.σ. τμήμα της Υποσαχάριας Αφρικής). Το ΝΑΤΟ θα πρέπει, επομένως, να διασφαλίσει ότι διατηρεί την ικανότητα, τη δέσμευση και την αξιοπιστία για να ανταποκρίνεται στα ζητούμενα της Συλλογικής Αμυνας, της Διαχείρισης Κρίσεων και της Συνεργατικής Ασφάλειας».

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ελιγμοί από την αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου

Νέες απειλές εκτόξευσε από τη Ρουμανία ο Αμερικανός αντιπρόεδρος (φωτ. με τον Ρουμάνο πρωθυπουργό)
Νέες απειλές εκτόξευσε από τη Ρουμανία ο Αμερικανός αντιπρόεδρος (φωτ. με τον Ρουμάνο πρωθυπουργό)
ΚΙΕΒΟ.--

Τέσσερις μέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία φαίνεται ότι η αντιδραστική κυβέρνηση επιχειρεί έναν ελιγμό. Βλέποντας ότι η λεγόμενη αντιτρομοκρατική επιχείρηση στις ανατολικές επαρχίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ δεν προχωράει, πρότεινε και ψηφίστηκε, το βράδυ της Τρίτης, στη Βουλή, το λεγόμενο «μνημόνιο της ειρήνης και της κατανόησης». Το συγκεκριμένο ντοκουμέντο, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, προβλέπει την απόσυρση στις βάσεις τους των μονάδων του ουκρανικού στρατού, την άρση των διώξεων για τους διαδηλωτές και συμπεριλαμβάνει και τη ρωσική γλώσσα στη νέα συνταγματική αναθεώρηση. Ακόμα προβλέπει ότι για να ενταχθεί η χώρα σε οποιαδήποτε ένωση, πολιτική ή οικονομική, πρέπει να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας του πληθυσμού μέσα από πανεθνικό δημοψήφισμα. Επίσης, καταδικάζει γενικόλογα τη βία από όλες τις πλευρές.

Αντιδρώντας στην κίνηση αυτή της κυβέρνησης του Κιέβου, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σημείωνε χτες ότι τη θεωρεί «ένα πρώτο δημόσιο και συγκεκριμένο, αν και καθυστερημένο βήμα υλοποίησης της συμφωνίας της Γενεύης της 17ης Απρίλη και του οδικού χάρτη του Οργανισμού για τη Συνεργασία και την Ασφάλεια», που ωστόσο θα το παρακολουθήσει προσεκτικά.

Από την Κίνα, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, τόνισε ότι «θα είναι πολύ δύσκολο για εμάς να δημιουργήσουμε σχέσεις με τους ανθρώπους που θα έρθουν στην εξουσία την ώρα που συνεχίζεται η τιμωρητική επιχείρηση στη νότια και νοτιοανατολική Ουκρανία». Πρόσθεσε δε ότι «θα ήταν πολύ πιο ξεκάθαρο, από νομική άποψη, να διεξαχθεί πρώτα ένα δημοψήφισμα για όλα τα βασικά θέματα, ένα δημοψήφισμα για το Σύνταγμα και μετά να εκλεγούν ο Πρόεδρος και το Κοινοβούλιο βάσει του Συντάγματος αυτού».

Νέες απειλές από τις ΗΠΑ

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε χτες από το Βουκουρέστι ότι νέες κυρώσεις θα ήταν αναγκαίο να επιβληθούν κατά της Ρωσίας, εάν αυτή «υπονομεύσει την ψηφοφορία των προεδρικών εκλογών της 25ης Μάη στην Ουκρανία». «Εάν η Ρωσία υπονομεύσει τις εκλογές στην Ουκρανία οφείλουμε να παραμείνουμε αποφασισμένοι για την επιβολή επιπλέον κυρώσεων και πρέπει να είμαστε επίσης αποφασισμένοι να επενδύσουμε στη ΝΑΤΟική συμμαχία», δήλωσε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ρουμανίας, Τραϊάν Μπασέσκου.

Ο Μπάιντεν επίσης επικαλέστηκε, όπως είχε κάνει παλιότερα και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Τζ. Κέρι, το άρθρο 5 της καταστατικής συνθήκης του ΝΑΤΟ για τη συλλογική άμυνα των χωρών - μελών (με το βλέμμα βέβαια προς την Ουκρανία που δεν είναι καν μέλος του ΝΑΤΟ) και επισήμανε ότι το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να ενισχύει την παρουσία του στην Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη «σε αέρα, ξηρά και θάλασσα».

Με το βλέμμα στην Ενέργεια

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ταυτόχρονα εστίασε σε αυτό που ονόμασε «ανάπτυξη μιας ασφαλούς, διαφοροποιημένης και διασυνδεδεμένης ενεργειακής αγοράς». Ουσιαστικά αναφερόμενος στην απεξάρτηση της ΕΕ από την Ενέργεια της Ρωσίας, είπε ότι «θα είναι το επόμενο βήμα για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση». Είπε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να διασφαλιστεί ότι πλέον η Ρωσία δεν μπορεί να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τους (ενεργειακούς) πόρους ως όπλο ενάντια σε οποιονδήποτε στην περιοχή». Βέβαια, παρά τα παζάρια που δεν έχουν σταματήσει να γίνονται ανάμεσα στην ΕΕ, στη Ρωσία και την κυβέρνηση του Κιέβου, υπάρχουν σημαντικά εμπόδια, κυρίως όσον αφορά το υπάρχον χρέος και την τιμή πώλησης φυσικού αερίου στην Ουκρανία. Ωστόσο και ο λεγόμενος πρωθυπουργός της χώρας, Αρσένι Γιατσενιούκ, σε χτεσινές του δηλώσεις είπε ότι δεν αποκλείει να προετοιμαστεί μια νέα συνάντηση, «Γενεύη-2». «Γέφυρες» φαίνεται να αφήνει και ο επικρατέστερος υποψήφιος (σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις) για την Προεδρία, Πέτρο Ποροσένκο, γνωστός και ως «βασιλιάς της σοκολάτας», με καλές σχέσεις με τη Γερμανία, που πιθανόν επιδιώξει συμβιβασμό με τη Ρωσία. Ενας άλλος μεγαλοκαπιταλιστής, ο «βασιλιάς του μετάλλου», Ρινάτ Αχμέτοφ, κάλεσε, χωρίς μεγάλη ανταπόκριση, τους χιλιάδες εργαζόμενους στις επιχειρήσεις του να διαδηλώσουν κατά των νέων αρχών στις ανεξαρτητοποιημένες περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

ΠΓΔΜ
Επίσκεψη Ράσμουσεν μετά από τα νέα επεισόδια

ΣΚΟΠΙΑ.--

Επίσκεψη στα Σκόπια για συναντήσεις με τον επανεκλεγέντα πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι, τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας και τον αρχηγό του μεγαλύτερου κόμματος της αλβανικής μειονότητας, DUI, Αλί Αχμέτι, πραγματοποιεί σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, ένα 24ωρο μετά από τα νέα επεισόδια που σημειώθηκαν, για δεύτερο συνεχόμενο βράδυ, αργά τη νύχτα της Τρίτης μεταξύ 150 νεαρών Σλαβομακεδόνων που διαδήλωναν στην περιοχή Γκιόρτσε Πέτροφ, διαμαρτυρόμενοι για την απρόκλητη δολοφονία ομοεθνούς τους από Αλβανό με βαρύ ποινικό μητρώο.

Η επίσκεψη του Ράσμουσεν σημειώνεται καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για τους κινδύνους αποσταθεροποίησης από μια πιθανή κλιμάκωση των εθνοτικών επεισοδίων μεταξύ Σλαβομακεδόνων και Αλβανών της ΠΓΔΜ με αφορμή τα γεγονότα στο Γκιόρτσε Πέτροφ. «Εντονη ανησυχία» για τα επεισόδια αυτά εξέφρασε χτες και ο επικεφαλής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), πρέσβης Ραλφ Μπρεθ, σημειώνοντας ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις προσεκτικά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ