Πέμπτη 22 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Στο στόχαστρο η Ουκρανία και όλος ο πλανήτης

Με επίκεντρο τις εξελίξεις στην Ουκρανία και πρόταγμα τη διάταξη των δυνάμεων του ΝΑΤΟ ώστε να επιχειρούν ανά πάσα στιγμή παντού στον πλανήτη για υπεράσπιση των ευρωατλαντικών μονοπωλίων, ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα στις Βρυξέλλες η 171η Σύνοδος της Στρατιωτικής Επιτροπής (Military Committee in Chief of Staff - MC/CS) της λυκοσυμμαχίας. Από ελληνικής πλευράς μετέχει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΝΑΤΟ, οι αρχηγοί των Επιτελείων συζητούν την κρίση Ρωσίας - Ουκρανίας και τις «επιπτώσεις» της σε ό,τι αφορά το ΝΑΤΟ. Επιπλέον, με προσκεκλημένους ως «ειδικούς εταίρους» αντιπροσωπείες από Ουκρανία και Γεωργία, η Στρατιωτική Επιτροπή «διερευνά αυξημένες δυνατότητες στρατιωτικής συνεργασίας, όπως η κοινή εκπαίδευση και ασκήσεις, ώστε να ενισχυθεί η διαλειτουργικότητα» μεταξύ των δυνάμεων της λυκοσυμμαχίας.

Στην εισήγησή του προς τους αρχηγούς των Επιτελείων, στην έναρξη των συνεδριάσεων χτες το πρωί, ο στρατηγός Knud Bartels, πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, τόνισε χαρακτηριστικά: «Προφανώς, η κρίση στην Ουκρανία θα είναι στο επίκεντρο των συζητήσεών μας, παράλληλα με την επανεξέταση της συνεχούς υποστήριξης του ΝΑΤΟ στο πρόγραμμα Αμυντικής Μεταρρύθμισης της Ουκρανίας», η προσαρμογή των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στα ΝΑΤΟϊκά πρότυπα.

Τόνισε: «Η προσάρτηση από μέρους της Ρωσίας εδάφους κυρίαρχου έθνους, στα σύνορα του ΝΑΤΟ, ρίχνει μια σκιά ανασφάλειας σε όλη την Ανατολική Πτέρυγα της Συμμαχίας και έχει δυνητικά σοβαρές επιπτώσεις για την περιοχή και πέραν αυτής. Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να υποστηρίζει την αποκλιμάκωση και την επίλυση της τρέχουσας κρίσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, μέσω μιας πολιτικής λύσης. Ωστόσοη Συμμαχία θα πρέπει επίσης να είναι αποφασιστική στη δέσμευσή της για αποτροπή και συλλογική άμυνά της. Οι αποστολές πρόσφατα πρόσθετων συμμαχικών αεροσκαφών στις αποστολές Εναέριας Αστυνόμευσης του ΝΑΤΟ στη Βαλτική, η ανάπτυξη της Μόνιμης Ναυτικής Δύναμης του ΝΑΤΟ στη Βαλτική Θάλασσα, παράλληλα με τη χρήση των αεροσκαφών AWACS του ΝΑΤΟ πάνω από τη Ρουμανία και την Πολωνία, υπογραμμίζουν τη δέσμευση αυτή».

Οι αρχηγοί εστιάζουν επίσης στην επικείμενη ολοκλήρωση φέτος της ΝΑΤΟϊκής αποστολής ISAF στο Αφγανιστάν (θα αντικατασταθεί από νέα NATOϊκή αποστολή με την κωδική ονομασία «RESOLUTE SUPPORT»), συζητούν περαιτέρω μέτρα για τον «εκσυγχρονισμό» του ΝΑΤΟ. Επανεξετάζουν, μεταξύ άλλων, τα πρότυπα εκπαίδευσης, κατάρτισης, ασκήσεων και αξιολόγησης των ενόπλων δυνάμεων των χωρών - μελών, θέματα «που θα γίνουν ακόμα πιο σημαντικά, μετά από τα τρέχοντα γεγονότα, στην αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη». Επικεντρώνουν σε «δραστηριότητες που αποσκοπούν στη διατήρηση της διαλειτουργικότητας με τους εταίρους, και τη διατήρηση της Συμμαχίας ισχυρής, ευέλικτης κι έτοιμης να αντιμετωπίσει τις μελλοντικές προκλήσεις».

Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Bartels, δίνεται η ευκαιρία «η Συμμαχία να επικεντρώσει εκ νέου τις στρατιωτικές της δυνάμεις προς ένα ευρύτερο φάσμα πιθανών μελλοντικών απειλών. Οπως έχουμε δει τους τελευταίους μήνες, η παγκόσμια κατάσταση ασφαλείας παραμένει εύθραυστη και απρόβλεπτη και η Συμμαχία περιβάλλεται από ένα τόξο αστάθειας, από την Ουκρανία, στη Συρία και το Σαχέλ (σ.σ. τμήμα της Υποσαχάριας Αφρικής). Το ΝΑΤΟ θα πρέπει, επομένως, να διασφαλίσει ότι διατηρεί την ικανότητα, τη δέσμευση και την αξιοπιστία για να ανταποκρίνεται στα ζητούμενα της Συλλογικής Αμυνας, της Διαχείρισης Κρίσεων και της Συνεργατικής Ασφάλειας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ