Πέμπτη 22 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΚΙΝΑ
Υπογράφτηκε η πολυαναμενόμενη ενεργειακή συμφωνία

Εκπρόσωποι της Ρωσίας και της Κίνας υπογράφουν την ενεργειακή συμφωνία
Εκπρόσωποι της Ρωσίας και της Κίνας υπογράφουν την ενεργειακή συμφωνία
ΣΑΓΚΑΗ.--

Υπογράφτηκε τελικά χτες η ενεργειακή συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Κίνας που υπολογίζεται ότι από το 2018 κάθε χρόνο 38 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου θα διοχετεύονται στην τεράστια κινεζική αγορά. Η συμφωνία, που έχει 30ετή ισχύ, «έκλεισε» μετά από διαπραγματεύσεις συνολικά δέκα χρόνων, διάρκεια ενδεικτική των συμφερόντων και των επιδιώξεων που έπρεπε να «εξισορροπηθούν» μέχρι να πέσουν οι οριστικές υπογραφές. Επίσημα στοιχεία δεν έχουν δοθεί αλλά πολλοί έκαναν λόγο για συμφωνία συνολικής αξίας 400 δισ. δολαρίων. Η συμφωνία υπογράφτηκε στη Σαγκάη, όπου οι δυο ηγέτες συμμετέχουν στην 4η Σύνοδο για την Αλληλεπίδραση και την Οικοδόμηση Μέτρων Εμπιστοσύνης στην Ασία (CICA).

Παρά τις πληροφορίες που προχτές έκαναν λόγο για «εμπλοκή», εξαιτίας συνεχιζόμενων ενστάσεων της κινεζικής πλευράς σχετικά με την τιμή, χτες οριστικοποιήθηκε η συμφωνία, που αναμένεται να ωφελήσει καταρχάς τη ρωσική «Γκαζπρόμ» και την κινεζική CNPC - δηλαδή τις δύο εταιρείες που εμπλέκονται άμεσα - αλλά για πολλούς σηματοδοτεί τη διάθεση συνολικότερης σύσφιξης της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Διεθνή πρακτορεία τόνιζαν ότι ενδεικτικό της σημασίας της συμφωνίας ήταν το ότι υπογράφτηκε στις 4 τα ξημερώματα της Τετάρτης, με το βρετανικό BBC να τονίζει πως «ο Πούτιν φαίνεται να είχε δεσμευτεί ότι δε θα φύγει από τη Σαγκάη χωρίς συμφωνία».

Μεγάλα συμφέροντα αναμένεται να «κονταροχτυπηθούν» και για την κατασκευή των αγωγών που θα χρειαστούν για τη μεταφορά του φυσικού αερίου. Ηδη, υπάρχει ένας που ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2007, με το όνομα «Δύναμη της Σιβηρίας».

Με τη συμφωνία, η Ρωσία εκτιμάται ότι εξασφαλίζει εναλλακτικές στην ευρωπαϊκή αγορά, κάτι που επιδιώκει στο φόντο και της «ουκρανικής κρίσης», η οποία έχει «διαταράξει» (σχετικά) τις οικονομικές της σχέσεις με διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Η δε Κίνα εκτιμάται ότι επιχειρεί συνολικότερο «μπάσιμο» στη ρωσική αγορά, καθώς, εκτός από αυτή τη συμφωνία, ετοιμάζει δυναμική διείσδυση σε μια σειρά από περιοχές της ρωσικής επικράτειας, ειδικά στη ρωσική πλευρά της Απω Ανατολής. Μέχρι σήμερα, βασικός προμηθευτής φυσικού αερίου της Κίνας ήταν το Τουρκμενιστάν.

Προτάσεις Τζινπίνγκ για «συνεργασία ασφαλείας»

Στο μεταξύ, ενδεικτική των διεργασιών που εντείνονται μεταξύ των διαφόρων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων ήταν και η πρόταση που κατέθεσε ο Κινέζος Πρόεδρος, στη χτεσινή δεύτερη και τελευταία μέρα της συνόδου της CICA.

Συγκεκριμένα, ο Σι Τζινπίνγκ σημείωσε ότι «πρέπει να κάνουμε καινοτομίες στον τομέα της συνεργασίας ασφαλείας θεσπίζοντας μία νέα περιφερειακή αρχιτεκτονική». Επιπλέον, στο φόντο των εντεινόμενων ανταγωνισμών στη Νότια Κινεζική Θάλασσα (όπου πρόσφατα σημειώθηκαν και «επεισόδια» μεταξύ κινεζικών και βιετναμέζικων αλλά και φιλιππινέζικων δυνάμεων), ο Τζινπίνγκ δήλωσε:

«Η ενίσχυση στρατιωτικών συμμαχιών που στοχεύουν εναντίον ενός τρίτου μέρους δεν συμβάλλει στη διατήρηση της κοινής ασφάλειας στην περιοχή». «Δεν μπορούμε να έχουμε μόνο την ασφάλεια μιας ή μερικών χωρών και να αφήνονται ανασφαλείς οι υπόλοιπες», υπογράμμισε, προσθέτοντας πως «δεν πρέπει να επιδιώκει κανείς την αποκαλούμενη απόλυτη ασφάλεια του ιδίου σε βάρος της ασφάλειας άλλων».

Η παρέμβαση έγινε μετά την πρόσφατη επίσκεψη Ομπάμα στην περιοχή, στη διάρκεια της οποίας ο Αμερικανός ηγέτης ξεκαθάρισε ότι η Ουάσιγκτον θα στηρίξει τους συμμάχους της στην περιοχή, χρησιμοποιώντας ωστόσο πολύ προσεκτικές δηλώσεις έναντι του Πεκίνου.

Στη σύνοδο της CICA συμμετείχαν δεκάδες ηγέτες, μεταξύ των οποίων και ο Ιρανός Πρόεδρος, Χασάν Ροχανί.

Σχέδια για νέες γεωτρήσεις στη Νότια Κινεζική Θάλασσα

Στο φόντο των εντάσεων που κλιμακώνονται στη Νότια Κινεζική Θάλασσα το τελευταίο διάστημα, η φιλιππινέζικη εταιρεία «Philex Petroleum Corp» ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να επεκτείνει τις εργασίες εξόρυξης πετρελαίου στην περιοχή, σε ζώνη διαφιλονικούμενη μεταξύ Κίνας και Φιλιππίνων. Για το σχέδιο αυτό, η «Philex» ήταν σε διαπραγματεύσεις με την κινεζική CNOOC αλλά αυτές δεν τελεσφόρησαν.

Ο τεράστιος φυσικός πλούτος που εκτιμάται ότι βρίσκεται στην περιοχή αναμένεται να οξύνει τις αντιθέσεις και τις «κόντρες» για την κυριαρχία στα ενεργειακά αποθέματα. Ενδεικτική ήταν η πρόσφατη προσπάθεια εγκατάστασης εξέδρας γεώτρησης πετρελαίου που προσπάθησε πρόσφατα να εγκαταστήσει η Κίνα σε περιοχή που το Βιετνάμ θεωρεί μέρος της δικής του επικράτειας. Στο Βιετνάμ έγιναν αντι-κινεζικές διαδηλώσεις με επιθέσεις σε κινεζικές και ταϊβανέζικες εταιρείες, στη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκαν τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι. Χτες, ο Πρόεδρος των Φιλιππίνων και ο πρωθυπουργός του Βιετνάμ έκαναν κοινές δηλώσεις από τη Μανίλα και κατήγγειλαν από κοινού την Κίνα ότι προκαλεί μια «εξαιρετικά επικίνδυνη» κατάσταση στην περιοχή, στην οποία οι δυο χώρες δηλώνουν αποφασισμένες να αντιταχθούν για να προστατευθεί «το διεθνές δίκαιο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Στρατηγικές επενδύσεις» θέλει η Κίνα (2024-07-03 00:00:00.0)
Αναβαθμίζεται από φόρουμ σε διεθνή οργανισμό (2022-10-14 00:00:00.0)
Ξεκίνησε η 1η Διεθνής Εκθεση Κινεζικών Εισαγωγών (2018-11-08 00:00:00.0)
Συνάντηση των Προέδρων Κίνας και Ρωσίας (2018-06-09 00:00:00.0)
Τετραήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κίνα (2014-10-30 00:00:00.0)
Επίσκεψη του Ρώσου αντιπροέδρου (2014-05-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ