Παρασκευή 14 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΣΤΗΝ ΑΣΙΑ (CICA)
Αναβαθμίζεται από φόρουμ σε διεθνή οργανισμό

Εντείνονται διεργασίες για την ισχυροποίηση διακρατικών οργανώσεων στις οποίες συμμετέχουν Ρωσία και Κίνα

Στιγμιότυπο από την 6η Σύνοδο της CICA στην Αστάνα

Copyright 2022 Sputnik

Στιγμιότυπο από την 6η Σύνοδο της CICA στην Αστάνα
Διακήρυξη με βάση την οποία η Διάσκεψη για την Αλληλεπίδραση και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στην Ασία (CICA) μετατρέπεται σε διεθνή οργανισμό (μέχρι σήμερα λειτουργούσε ως τακτικό φόρουμ) ενέκριναν οι συμμετέχοντες στην 6η Σύνοδο Κορυφής της CICA, στην Αστάνα του Καζακστάν.

Οι συμμετέχοντες αποφάσισαν να ενταχθεί στη CICA ως κράτος - μέλος και το Κουβέιτ. Σήμερα στη CICA συμμετέχουν Αίγυπτος, Αζερμπαϊτζάν, Αφγανιστάν, Βιετνάμ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ινδία, Ιορδανία, Ιράκ, Ιράν, Ισραήλ, Καζακστάν, Καμπότζη, Κατάρ, Κίνα, Κιργιστάν, Μογγολία, Μπαγκλαντές, Μπαχρέιν, Νότια Κορέα, Ουζμπεκιστάν, Παλαιστίνη, Πακιστάν, Ρωσία, Σρι Λάνκα, Ταϊλάνδη, Τατζικιστάν και Τουρκία.

Η 6η Σύνοδος ενέκρινε και την ανάδειξη της Ευρασιατικής Οικονομικής Ενωσης σε οργάνωση - εταίρο της CICA.

Ο Πρόεδρος του Καζακστάν, Κασίμ Τζομάρτ Τοκάγεφ, επεσήμανε ότι το επόμενο διάστημα θα δοθεί προτεραιότητα στην οικονομική συνεργασία και εξετάζεται η δημιουργία ειδικού Συμβουλίου της CICA για τη Βιώσιμη Διασυνδεσιμότητα. Πρόσθεσε δε ότι - σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ - τα κενά που έχουν διαμορφωθεί στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες «οδηγούν τις χώρες της Ασίας να επανεξετάσουν τη δημιουργία αποτελεσματικών διαδρόμων μεταφοράς και διαμετακομιδής».

Μεταξύ άλλων εξετάζεται και η σταθεροποίηση της λειτουργίας της Χρηματοπιστωτικής Συνόδου της CICA - για την αναβάθμιση της οποίας έχει πρωτοστατήσει η Κίνα, σύμφωνα με σχετικά ρεπορτάζ. Το συγκεκριμένο Συμβούλιο μπορεί να συμβάλει στην οικονομική ανάκαμψη, ανέφερε ο Τοκάγεφ, σχολιάζοντας ότι «μεγάλα χρηματοπιστωτικά κέντρα λειτουργούν με επιτυχία στην περιοχή της CICA, σε Σαγκάη, Ντουμπάι, Αστάνα. Η δυναμική τους μπορεί να αξιοποιηθεί για την υλοποίηση των καθορισμένων καθηκόντων».

Από τη μεριά του ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, στην παρέμβασή του επανέλαβε τα περί «πολυπολικού κόσμου», τονίζοντας ότι «η Ασία, όπου νέα κέντρα εξουσίας δυναμώνουν, διαδραματίζει αρκετά αξιοσημείωτο, αν όχι βασικό ρόλο σε αυτόν» τον κόσμο. Οι ασιατικές χώρες είναι κινητήρες της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, πρόσθεσε. «Εδώ τέτοιες ενώσεις ολοκλήρωσης όπως ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης, η Ενωση Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας και η Ευρασιατική Οικονομική Ενωση δρουν δυναμικά και αποτελεσματικά».

Σημειωτέον, ο Πούτιν επανήλθε και στα «παγωμένα» από τις ΗΠΑ αποθεματικά της Κεντρικής Τράπεζας του Αφγανιστάν, ζητώντας ξανά αυτά να «ξεπαγώσουν» και να αποζημιωθεί η χώρα για τις ζημιές που της προκλήθηκαν από τα χρόνια της κατοχής. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για αποθεματικά που μένουν δεσμευμένα σε αμερικανικές τράπεζες αλλά και ένα νέο ίδρυμα, στη δημιουργία του οποίου πρωτοστάτησε η κυβέρνηση Μπάιντεν, καθώς φουντώνουν οι κόντρες και τα παζάρια πολλών για τους όρους μιας πιθανής συνεργασίας με την κυβέρνηση των Ταλιμπάν.

Διμερείς επαφές για μέτωπα σε Κεντρική Ασία και Καύκασο

Στο περιθώριο της Συνόδου έγιναν διμερείς συναντήσεις με έμφαση στην περιοχή της Κεντρικής Ασίας και του Νότιου Καυκάσου, όπου εντείνεται ο ανταγωνισμός της Ρωσίας με την ΕΕ και τις ΗΠΑ, αλλά και μεταξύ άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Σε μια προσπάθεια η Ρωσία να επισπεύσει τις προσπάθειες διαμεσολάβησης για τη «διευθέτηση» της σύγκρουσης Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ με δικούς της όρους, ο Πούτιν συναντήθηκε με τον Αζέρο ομόλογό του, Ιλχ. Αλίεφ.

Το Αζερμπαϊτζάν είναι ικανοποιημένο με το πώς εξελίσσονται οι σχέσεις του με τη Ρωσία και με το γεγονός ότι έχουν ήδη φτάσει σε επίπεδο συμμαχικής αλληλεπίδρασης, δήλωσε ο Αλίεφ, προσθέτοντας ότι έχει αυξηθεί το εμπόριο μεταξύ των δύο κρατών και σημειώνοντας τη «θετική δυναμική», ιδίως στον τομέα των Μεταφορών και της Ενέργειας.

Συνάντηση είχαν και οι ηγέτες του Κιργιστάν και του Τατζικιστάν, με πρωτοβουλία και συμμετοχή του Πούτιν, με θέμα την εντατικοποίηση συνομιλιών για την οριοθέτηση των συνόρων τους, όπου συχνά σημειώνονται ένοπλα επεισόδια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ