Παρασκευή 14 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Συνάντηση Πούτιν - Αμπάς στην Αστάνα

Συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλ. Πούτιν, είχε χτες στην Αστάνα - στο περιθώριο της Συνόδου της CICA ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μ. Αμπάς, στο φόντο της κλιμάκωσης της βίας των ισραηλινών κατοχικών αρχών στα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης.

«Δεν εμπιστευόμαστε την Αμερική (...) δεν βασιζόμαστε σε αυτήν και σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι η Αμερική είναι ο μόνος συνδιαλεγόμενος στην επίλυση ενός προβλήματος», ανέφερε ο Αμπάς. «Μπορεί να συμμετέχει στο Κουαρτέτο, καθώς είναι μια μεγάλη χώρα, αλλά ποτέ δεν θα την αποδεχτούμε ως τη μοναδική», ανέφερε, σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν τηλεοπτικά.

Ο Αμπάς τόνισε ότι είναι «απόλυτα ικανοποιημένος» με τη θέση της Ρωσίας απέναντι στους Παλαιστίνιους, λέγοντας: «Η Ρωσία υποστηρίζει τη δικαιοσύνη και το διεθνές δίκαιο και αυτό μας αρκεί».

Μπαράζ συλλήψεων στην Ιερουσαλήμ

Στο μεταξύ, έως χτες τα ξημερώματα εκατοντάδες Ισραηλινοί στρατιώτες συνέχισαν το μπαράζ συλλήψεων και τρομοκρατικών εφόδων σε σπίτια Παλαιστινίων κυρίως στον αποκλεισμένο εδώ και μία βδομάδα προσφυγικό καταυλισμό αλ Σουάφατ της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ, αναζητώντας τον 22χρονο που φέρεται να σκότωσε το περασμένο Σάββατο μία 18χρονη δεκανέα κοντά σε φυλάκιο ελέγχου του κατοχικού στρατού. Η ισραηλινή αστυνομία συνέλαβε τη νύκτα της Τετάρτης έως τα ξημερώματα της Πέμπτης τουλάχιστον 24 Παλαιστίνιους.

Οι Παλαιστίνιοι πραγματοποίησαν την Τετάρτη γενική απεργία και διαδηλώσεις στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Οχθη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κλιμάκωση της βίας των κατοχικών αρχών.

Ο Ισραηλινός υπηρεσιακός πρωθυπουργός Γ. Λαπίντ συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση με αξιωματικούς του στρατού και της αστυνομίας για την εκτίμηση της κατάστασης. Μελετήθηκαν σχέδια αύξησης των δυνάμεων του στρατού στη Ναμπλούς, με πρόσχημα την προστασία χιλιάδων Εβραίων εποίκων προσκυνητών που αναμένεται να μεταβούν στον «Τάφο του Ιωσήφ», με αφορμή την εβραϊκή γιορτή της Σκηνοπηγίας (Σουκότ) που ολοκληρώνεται στις 17 Οκτώβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ