Παρασκευή 14 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Ο Μπενίτο Λα Ρούσα πρόεδρος της Γερουσίας

Χωρίς όλες τις ψήφους της «Φόρτσα Ιτάλια»

Πρόεδρος της ιταλικής Γερουσίας εκλέχτηκε χτες ο Ινιάτσιο Μπενίτο Λα Ρούσα, συνιδρυτής του εθνικιστικού κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας», με φασιστικές οικογενειακές καταβολές.

Τόσο ο ίδιος όσο και ο πατέρας του έχουν διατελέσει βουλευτές του φασιστικού κόμματος MSI που ίδρυσαν οι οπαδοί του Μουσολίνι μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, μετεξέλιξη του οποίου αποτελούν και τα «Αδέλφια της Ιταλίας». Εχει διατελέσει υπουργός Αμυνας σε κυβέρνηση του Μπερλουσκόνι και θεωρείται ότι πρωτοστάτησε στη συμμετοχή της Ιταλίας στον πόλεμο στη Λιβύη.

Προχτές βράδυ, κατά την πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή νέου προέδρου της Γερουσίας, ενώ η «κεντροδεξιά» συμμαχία («Αδέλφια της Ιταλίας», Λέγκα, «Φόρτσα Ιτάλια») τον είχε ορίσει ως υποψήφιο πρόεδρό της, οι γερουσιαστές της «Φόρτσα Ιτάλια», με εξαίρεση τον ίδιο τον πρόεδρο του κόμματος, Σ. Μπερλουσκόνι, επέλεξαν την αποχή.

Οχι βέβαια λόγω της φασιστικής ιδεολογίας του Λα Ρούσα αλλά ως μια μορφή πίεσης στην ηγέτιδα των «Αδελφιών της Ιταλίας», Τζόρτζια Μελόνι, προκειμένου το κόμμα του Μπερλουσκόνι να εξασφαλίσει κάποια κρίσιμα υπουργεία της επόμενης κυβέρνησης. Στη δεύτερη ψηφοφορία ο Λα Ρούσα εκλέχτηκε, χωρίς τελικά τις ψήφους της «Φόρτσα Ιτάλια».

«Η Γερουσία εξέλεξε έναν πατριώτη. Για τα "Αδέλφια της Ιταλίας" είναι φίλος και αδελφός», δήλωσε η Τζ. Μελόνι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ