Παρασκευή 14 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΪΤΗ
Αμερικανική «ενίσχυση» της αστυνομίας

Σε αποστολή δυνάμεων «ενίσχυσης» της αστυνομίας της Αϊτής προχωρούν σε πρώτη φάση οι ΗΠΑ, με πρόσχημα το κάλεσμα του πρωθυπουργού, Αριέλ Ανρί, για την «αντιμετώπιση» συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος που ελέγχουν κομβικές περιοχές και υποδομές. Τις σχετικές ανακοινώσεις έκανε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν. Οι ΗΠΑ αποφεύγουν για την ώρα να αποφασίσουν την ανάπτυξη στρατευμάτων στην Αϊτή, όπως είχε γίνει πριν από περίπου 30 χρόνια.

Παράλληλα, κλιμάκιο πολιτικών και στρατιωτικών αξιωματούχων από τη Νότια Διοίκηση του αμερικανικού στρατού, με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών για το Δυτικό Ημισφαίριο, Μπράιαν Νίκολς, είχε διήμερες συναντήσεις με την αϊτινή κυβέρνηση, ενώ στα χωρικά ύδατα της Αϊτής πλέει σκάφος της αμερικανικής Ακτοφυλακής. Αναμένεται εξάλλου «επιτάχυνση» της αποστολής και άλλης «βοήθειας» που δεν προσδιορίστηκε επακριβώς.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη της περασμένης βδομάδας ο Αριέλ Ανρί ζήτησε απροκάλυπτα να αναπτυχθούν ξένα στρατεύματα για την «επιβολή της τάξης». Το αίτημα προκάλεσε μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, ενώ υποστηρίχθηκε από τον γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ